Tahoe Shiitake Loempia

tahoe shiitake paddestoelen

Meestal zit in loempia een vleesvulling, maar ik maak ze deze keer tahoe shiitake loempia. Ik ben dol op shiitake paddestoelen. Ze hebben een sterke smaak en zijn stevig; dat werkt goed in een loempia.

Tahoe daarentegen heeft geen smaak. Het is een basisingrediënt dat je zelf op smaak moet brengen. Ik kies voor een jasje van rijstmeel en knoflook. Ik ga ze dus even frituren in een beslagje. Zo een tempura geeft naast smaak ook mondgevoel; lekker knapperig.

Droge paddestoelen

Ik koop mijn paddestoelen trouwens gedroogd omdat ik ze dan lang kan bewaren en ze altijd bij de hand heb voor een soep of vulling. Ik wel ze ruim een half uur voor gebruik of tot ze helemaal zijn volgezogen.

Loempia’s

Loempia’s kan je trouwens met van alles vullen mits niet te nat (anders scheuren je vellen tijdens het rollen). Ik maak vaak allerlei combinaties van bijvoorbeeld eend, lente ui en chili peper. Of taugé, omelet en komkommer. Experimenteer vooral, daarvoor zijn loempia’s uitermate geschikt.

Andere loempia recepten op deze site zien?

Ik reken 4 loempia’s per persoon. Voor zo een 8 loempia’s reken ik ongeveer 40 minuten bereidingstijd.


Ingrediënten

 • 1/2 blok tahoe
 • 3 eetlepels rijstmeel
 • 3 eetlepels water
 • 2 tenen knoflook
 • 1 theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)
 • 1/2 theelepel zout
 • 6-8 gedroogde shiitake paddestoelen
 • handje sla
 • 1/2 prei
 • 1/2 komkommer
 • loempiavellen uit de vriezer
 • frituurolie
 1. Snij prei en komkommer in dunne repen
 2. Snij shiitake in dunne plakjes en bak in de pan met snufje zout en 1 eetlepel olie, ongeveer 5 minuten.
 3. Snij de tahoe in repen van 2 cm
 4. Meng rijstmeel met water, zout en ketoembar en knijp daarin de tenen knofllook uit
 5. Roer tot glad beslag
 6. Doop de tahoe in het beslag en frituur tot goudbruin
 7. Laat uitlekken op keukenpapier
 8. Trek voorzichtig loempiavel los (bedek ze tegen uitdrogen) en leg met punt naar beneden neer.
 9. Plaats net onder het midden, beetje sla, fijn gesneden prei, komkommer en shiitake (wees gul met de shiitake).
 10. Rol onderste punt om de vulling en rol een slag naar boven
 11. Sla rechterkant en linkerkant over de vulling en plak met wat water vast
 12. Rol helemaal dicht en plak ook bovenste punt met water vast
 13. Frituur de loempia’s tot goudbruin van kleur

veganistische loempia ingrediënten

Ik begin met het maken van mijn rijstmeelbeslag. Rijstmeel zorgt voor een knapperig jasje om de tahoe. Ik zorg wel dat ik het beslag goed kruid met genoeg zout (een theelepel), ketoembar en knoflook.

Frituren

De tahoe kan in reepjes gesneden. Dan schep ik ze door het beslag en frituur in een klein pannetje met een goede laag olie (ze moeten onder kunnen) tot goudbruin.

Shiitake

Ondertussen snij ik mijn shiitake in dunne reepjes. Ze zijn inmiddels geweld en dus zacht. Ik bak ze op met wat zout en olie in de pan. Je kan er ook wat ketjap bij doen of knoflook, maar dat hoeft niet.

Soms laat ik ze wellen in water met wat zoute ketjap eraan toegevoegd (een eetlepel of 2-3). Dat geeft natuurlijk extra smaak en maakt de loempia net weer anders.

Fijngesneden ingrediënten voor veganistische loempia's

Loempiavellen zijn super dun maar stevig. Trek ze voorzichtig van elkaar en dek goed af tussen het rollen door, anders drogen ze uit.

Ik plaats net onder het midden een beetje sla, fijn gesneden prei, komkommer en shiitake (wees gul met de shiitake).

Veganistisch loempia met shiitake en tahoe rollen

Nu rollen. Eerst de punt over de inhoud rollen en even stevig de vulling een beetje naar beneden duwen zodat het goed stevig zit. Dan de linker en rechter zijde over het midden en naar boven rollen. Ik plak dicht met wat water.

Veganistisch loempia met shiitake en tahoe rollen

Frituur tot goudbruin van kleur en eet ze warm en knapperig. Ik gebruik de frituurolie waarin ik de mijn tahoe had gebakken maar vul het aan met wat meer olie, zodat de loempia’s goed de ruimte hebben om te bakken.

Veganistisch loempia met shiitake en tahoe gefrituurd

Tip: Serveer er mierzoete ketjap manis (van ABC) bij, of een pindasaus of zoet-zure chilisaus. Ook zelfgemaakte hoisinsaus is overheerlijk.

Andere loempia-recepten op deze site:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *