Loempiavelletjes zelf maken

Loempiavelletjes zelf maken
Loempiavelletjes zelf maken

Beb Vuyk daagt me uit. Ze schrijft:

Loempiavelletjes zijn in verschillende Indische winkeltjes te koop. Let er op dat ze niet teveel zijn uitgedroogd, ze breken dan onder het vouwen. Voor wie geen kans ziet om er aan te komen of zich aan het avontuur wil wagen, volgt hierbij het recept.

Uit Groot Indonesisch Kookboek, 1973, pagina 427.

Dat wil ik proberen. Het maken van het loempiadeeg is leuk om te doen. Het is een simpel basisdeeg dat goed gesloten om de vulling moet zitten, maar ook niet te dik mag worden. Ik probeer nette vierkante dunne loempiavelletjes uit te rollen. Dat is nog niet zo makkelijk, maar het lukt. Volgende keer ga ik mijn pastamachine gebruiken, zoals ik ook bij mijn pangsit goreng heb gedaan. Werkt top!

Zie ook: Loempiavulling


Loempiavelletjes #538 , uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 427.

Ingrediënten

 • 100 gram bloem
 • wit van een klein ei, even opgeklopt
 • 8 eetlepels water
 • snufje zout
 • 20 gram maizena
 1. Zeef de bloem en de maizena samen met het zout en maak er met het losgeklopte eiwit en water een glad beslag van.
 2. Doe het op een met meel bestoven bordje, strooi er ook bovenop meel en laat het goed afgedekt 1 uur in de koelkast rusten.
 3. Rol het daarna uit op een met bloem bestoven tafel met een met bloem bestoven deegroller.
 4. Deel na 1 maal rollen het deeg in de helft. Rol onder telkens bestuiven de lap uit tot ze doorzichtig wordt.
 5. Snijd haar in 4 ongeveer vierkante stukken.
 6. Snij de randen iets bij en laat ze alvorens te vullen minstens 1/2 rusten in de koelkast.

538-loempia-deeg

Het is een makkelijk deeg om te maken. Het is in 10 minuten klaar. Als de mix niet meer plakt en tot een bol gevormd kan worden, mag ‘ie een uur in de koelkast rusten. Als je deeg plakt, voeg dan iet wat bloem toe.

Dan het grote uitrolwerk. Ik heb eerst met een deegroller van het koele deeg een grote plak gerold, met zo evenwijdig mogelijke zijden. De plakjes zijn doorzichtig geworden. Te dik is niet lekker en te dun niet handig want dan kan het deeg scheuren en loopt je loempia vol vet.

Vullen en rollen

Voor het vullen leg ik een deegvelletje met een punt naar me toe en vul het met twee eetlepels van de loempiavulling.

Dan het puntje dichtvouwen en aanduwen, zodat het lucht er wat uitgaat. Dan met een losgeklopt ei de randjes dichtplakken. De zijkanten dichtvouwen en doorrollen zodat de loempia dichtplakt.

loempia velletjes zelf maken

Ze zijn zeker niet allemaal gelijk geworden, maar ze zijn goed gesloten en klaar om de frituur in te gaan.

Ik bak ze goudbruin en laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

538-loempias-friteuse

We eten ze met zoete ketjap (ketjap manis) of een zoete hete chilisaus. Ook al zien ze er niet perfect uit, ze zijn knapperig en de vulling is smakelijk.

Erg interessant om zelf loempiadeeg te maken. Niet moeilijk, maar je moet er even handigheid in krijgen. Ik wil nog wel experimenteren met hoe dun ik het deeg kan krijgen. Dus volgende keer ga ik zeker de pastamachine gebruiken.

Andere loempiarecepten op deze site zien? Bekijk deze links:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Robin schreef:

  Hoi,

  Ten eerste gefeliciteerd met de leuke website, en de ontwikkeling van Bep Vuyk’s basisrecepten.

  Het is mogelijk om meer water toe te voegen, zodat je een pannekoek beslag krijgt. Als je dat in half warme pan dan afbakt – anti aanbakpan met een vette doek elke keer invetten- als een “witte pannekoek”, en dan op een vochtige theedoek laat afkoelen; dan heb je dunne en allemaal gelijke dikte loempia vellen. De dikte bepaal je dus, door door meer of minder beslag in je pan te doen. Niet de vellen afbakken, maar voorgaren in de koekenpan. Afbakken doe je in de olie.

  Tip voor pasteitjes deeg; gebruik 150 ml water dat is geweekt en uitgedraaid in kokosvlokken. Het water krijgt dan die subtiele indische smaak, en de pasteitjes bakken mooie goudbruin af door de vetten van de cocosolie in het deeg.

  Succes

 2. Astrid Rutgers schreef:

  Van mijn tante Chris geleerd om met een kwast het deeg in de koekenpan aan brengen,en als de randen omhoog komen eruit halen .En op een omgekeerde diepe bord leggen.Op deze manier krijg je dunne velletjes.Een leuke site, die ik nu net per toeval tegenkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *