Gekookte Pangsit Soep met Prei

Gekookte Pangsit Soep

Gekookte Pangsit Soep

Vaak krijg ik, op de oproep van de Moesson, maar ook via dit blog het verzoek voor Aziatische soepen. Een soep lijkt makkelijk, maar voor de juiste balans in smaak is echt even aandacht nodig.

Soto ajam

Een typisch Indonesische soep is natuurlijk soto ajam. Op de oproep van de Moesson vroeg Ellis dan ook meteen om een ‘soto ajam‘. Dat is een goed idee, ware het niet dat ik al een heel lekker recept van soto ajam van Beb Vuyk heb gemaakt. Hier het uitgebreide recept in tekst en video.

Toch vind ik dat ik iets moet doen met de vraag van de lezers om kruidige Aziatische soepen. Daarom maak ik deze maand in de serie voor Moesson Magazine: gekookte pangsit (wonton) soep met garnalen en prei. Het perfecte alternatief voor mie-soep.

Dit gerecht is genoeg voor zeker 20 pangsit en duurt 45 minuten om te maken.

Je kan de pangsit ook frituren trouwens!

Moesson Magazine

Elke maand maak ik voor tijdschrift Moesson een favoriet maar verloren recept van een van de lezers; het recept is kwijt of het is een keer mislukt en men heeft geen zin om uit te zoeken hoe of wat.

Ik probeer elke maand het favoriete recept van een van de lezers na te maken. Ik ga opzoek naar een handige en hanteerbare manier voor thuis en dat net zo smaakt als toen. Check uit deze link om alle recepten die ik tot nu toe voor de Moesson heb gemaakt te zien.

Gekookte Pangsit Soep met Prei

Ingrediënten

 • 150 gram garnalen
 • 100 gram gehakt
 • halve prei
 • hand platte peterselie
 • 1 teen knoflook
 • 1ui
 • 2 eetlepels zoute ketjap
 • 1 theelepel zwarte peper
 • 1/2 theelepel zout
 • wonton deegjes (uit de vriezer)
 • bouillon (groente of vlees)
 • eventueel als garnering: taugé en Thaise basilicum
 1. Snij uien, knoflook en prei fijn en bak in eetlepel olie aan. Voeg gehakt toe en roerbak tot gaar.
 2. Hak platte peterselie fijn en voeg toe.
 3. Voeg op het allerlaatst, vlak voordat gas uitgaat, fijngehakte garnalen toe.
 4. Laat afkoelen

Gekookte pangsit soep ingredienten

Gekookte pangsit soep ingredienten

In de vriezer had ik gekruid gehakt bewaard van een eerdere vulling. Het gehakt was al gemengd met een uitje en knoflook, wat peper en zout.

Ik roerbak dit meteen in mijn wadjang en voeg de prei en peterselie toe en op het laatst (ze zijn al gaar) de garnalen. Die heb ik ook even fijngehakt.

Gekookte pangsit soep vulling dumplings

Een belangrijke smaakmaker is de zoute ketjap (ketjap asin). Deze sojasaus geeft precies dat typische wontonsoep smaakje dat alles zo lekker maakt.

Gekookte pangsit soep - ketjap

Ik proef even of 2 eetlepels genoeg is. De garnalen zijn al zout, maar de smaak van zo een dumpling mag best sterk zijn. De vulling zit immers ook nog in een deegje.

Bouillon

Terwijl ik mijn pangsit ga vouwen, zet ik ondertussen mijn bouillon op. Ik gebruik een runderbouillonblokje, maar verse bouillon, elk soort, kan je gebruiken.

Ik voeg een takje Thaise basilicum en peterselie toe aan de soep om ‘m nog wat verder op smaak te brengen. Thaise basilicum is sterk van smaak. Het bepaalt de hele soep. Vind je dit niet lekker, laat dan weg uit de bouillon.

Vouwen

Ik leg mijn deegje met de punt naar beneden. Omdat ik er soep van maak, vul ik ze meer dan als ik ze frituur (dan heb je kans dat ‘ie knapt).

Gekookte pangsit soep -vouwen dumplings stap 1

Ik maak het randje nat en plak het deegje als driehoekje dicht. Ik probeer zoveel mogelijk de lucht eruit te duwen.

Gekookte pangsit soep -vouwen dumplings stap 2

Dan vouw ik de linker en rechter punt over elkaar en plak ook vast met wat water.

Gekookte pangsit soep -vouwen dumplings stap 3

Ik maak er een paar tegelijk, maar laat ze niet te lang liggen, anders wordt het deeg te zacht en vallen er gaatjes in.

Gekookte pangsit soep -vouwen dumplings af

Ondertussen kookt mijn bouillon zachtjes en laat ik de pangsit er voorzichtig inglijden. Ik kook ze zo een minuut of 4 of 5. Ze worden wat groter als ze garen. Het is als verse pasta.

Gekookte pangsit soep -pangsit koken

Leuk om in een mooi schaaltje wat taugé en basilicum of platte peterselie te doen. Daarop schep je de soep met een dumpling (pangsit) erin.

Je gekookte pangsit soep ziet er meteen heel chique uit. Ik bestrooi het met wat gebakken uitjes. Maar een klein beetje seroendeng erover is ook mooi.

Gekookte pangsit soep af

Gekookte pangsit soep

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *