Citroencrème

Dat is lekker zeg, citroencrème of ‘lemon curd’. Als ik (pandan) meringues maakt dan is er alleen eiwit nodig, maar het eigeel gooi ik niet weg. Ik maakt er meestal meteen een crème van en bewaar dat in jampotten. Omdat het loeiheet in de superschone pot gaat, kan ik het maanden in de kast bewaren. Op deze manier heb ik altijd vulling voor een taartje. Een schep citroencrème over ijs of door de yogurt vind ik ook heerlijk.

Citroencrème
Een citroencrème is helemaal niet moeilijk om te maken, maar je moet opletten dat je eigeel geen omelet wordt als je het verhit. Dat is eigenlijk het enige. Het kan zijn dat door de combinatie zuur en vet het mengsel schift, maar dan is het een kwestie van goed doorroeren; het komt altijd weer goed.

Dit recept is goed voor ongeveer een halve liter citroencrème en kost ongeveer 45 minuten om te maken.

Ingrediënten

8 x eigeel
140 echte ongezoute boter
150 ml citroensap
135 gram suiker

Je kan deze crème prima zelf aanpassen. Wil je ‘m wat zuurder, proef dan even als alles gemengd is (maar nog niet dik), je kan er gerust nog wat citroensap bij doen om het de gewenste zuurgraad te maken. Is het te zuur, doe er dan nog een eetlepel of wat suiker bij. Zo makkelijk is het.

De hele ‘saus’ is een kwestie van goed roeren. Dus laten we beginnen.

Mengen

Alles moet au bain marie. Dat betekent een steelpannetje heet water (net niet aan de kook) met daarbovenop een metalen ronde schaal.

Suiker en boter gaan er in en dan rustig mengen. Ik heb het pannetje nog niet op het vuur. Het hete water doet al zijn werk.

De boter smelt snel en daarna gaat de suiker er makkelijk doorheen.

Nu is het prachtig gemengd. De suiker is nog niet helemaal opgelost, maar dat maakt niet uit. Het pannetje mag nu op een zacht vuur. Hou in de gaten dat het water eronder niet (hard) gaat koken.

Ik giet nu rustig onder stevig roeren al het citroensap erbij (voor de foto heb ik het pannetje even van het vuur gehaald voor beter licht).

Nu het citroen, suiker en boter mengsel warm is, haal ik de pan wel even van het vuur en roer rustig de 8 eigelen er door. Op deze manier voorkom ik dat het eigeel een omelet wordt ;-).

Nu mag de pan weer terug op het water en nu moet ik blijven roeren, wel een kwartier lang. Na een minuut of 6 voel ik dat de saus al wat lobbig wordt, maar na 15 minuten wordt ‘ie opeens snel dik.

Als het zo dik is als een normale yogurt dan kan de schaal van de pan.

De geur is echt zo lekker; het ruikt nu al naar taartjes in huis. Of snoep. De crème zal nog wat dikker worden in de potjes. Als het later moeilijk uitstrijken is in een taartbodem, verwarm de ‘curd’ dan even een paar seconden in de magnetron.

Ik giet mijn mengsel (meer dan een halve liter in totaal) in twee jampotten. Ik heb de potten uitgekookt en ze zijn nog superheet. Ook mijn crème is nog lekker warm. De deksel kan er meteen op waardoor de jampot vaccuum trekt. Nu kan ik mijn crème lang bewaren en heb ik alle tijd om te fantaseren waar ik ‘m allemaal in en op ga doen. Ik kan niet wachten!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Jes schreef:

    Wat een geweldig recept en fijn beschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *