Gebakken Vis met Ketjap

Dat klinkt simpel: ‘gebakken vis met ketjap’. Dit Beb Vuyk recept is ook makkelijk. Het bevat maar een paar ingrediënten. Toch is het wel goed opletten bij het maken van de ketjapsaus. De balans tussen zoet en zuur moet precies goed zijn.

Ik ben dol op vis, maar probeer wel zoveel mogelijk ‘goede vis’ te eten; duurzaam maar lekker. Niet altijd makkelijk om goede te vinden. Deze scholfilets waren in de aanbieding in mijn supermarkt – anders worden ze weggegooid, dus een ze verdienen een lekker sausje vanavond.

Beb gebruikt kabeljauw of schelvis. Het gaat in dit recept om witvis die lekker de ketjapsaus kan opzuigen ;-). Dus elke witvis zal denk ik prima voldoen.

Dit recept is genoeg voor 2-3 personen en is klaar in 15 minuten.


Gebakken vis met ketjap #203 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 194

Ingrediënten

1/2 kilo kabeljauw of schelvisfilets
5 eetlepels olie

Kruiden

2 eetlepels ketjap
sap van 1 citroen
zout

Snijd de kabeljauwfilets in 4 stukken. Droog ze voor het bakken goed af. Maak de olie heet in een koekepan of wadjan en bak de vis daarin knappend bruin en gaar. Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken. Maak de olie af met ketjap, citroensap en een scheutje water. Schik de vis op een schotel en giet de saus er overheen.


Ik vervang trouwens het zout dat er nog extra bij moet met zeekraal. Het staat mooi en het geeft precies dat extra zoute dat er nog bij mag.

Ik begin met het drogen van mijn filets terwijl mijn olie heet wordt. Ik heb hele dunne filets, maar wil ze toch even knappend bakken. Ik zorg voor voldoende olie in de pan en zorg dat ze net onder liggen. Ik bak mijn filets in 3 minuten bruin en gaar.

Een dikkere vis heeft iets meer tijd nodig, maar niet veel meer.

Mijn visje kan in een schaal ik haal ook nog de knapperige restjes uit de pan en doe die er ook bij (want dat is juist zo lekker). Ik leg de zeekraal erbij en ga nu verder met de saus. De olie warm ik weer op met de citroensap en de ketjap.

Zoete ketjap

Standaard wordt in de Indische keuken een halfzoete ketjap gebruikt, maar ik ga vaak voor een superzoete, zoals ketjap ABC van Heinz. Ik vind zeker bij dit gerecht juist de twee tegenhangers: zoet-zuur zo essentieel. Deze zoete ketjap werkt perfect met de citroen sap.

Ik laat de saus even koken en wat indikken. Dan proef ik. Ik vind ‘m nog net te zuur en voeg nog een scheut ketjap toe. Nou is ‘ie perfect. Aan tafel!

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *