Lotek – Indische Salade

Dit is lotek; een Indonesische salade met een dressing van pindasaus. Door de combinatie van de knapperige groenten en de romige pindasaus kan ik er niet vanaf blijven. Bovendien 100% veganistisch ook nog. Nog geen een keer zijn de Indonesische salades in Beb’s boek tegengevallen. Ik heb ze nu bijna allemaal gemaakt zoals een karedok, een koeloeban of oerapan en allemaal zijn ze echt overheerlijk. De één heeft een dressing op basis van kokos de ander met pindakaas. Bekijk hier alle salades uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek.

Deze lotek van West-Java (helemaal veganistisch) wordt op smaak gebracht met een dressing van pindakaas en kentjoer. Kentjoer is mijn allerliefste kruid. Het is een wortel met zo een bijzonder lekkere, frisse smaak. Het bepaalt de smaak van de hele salade terwijl je er maar een mespuntje van nodig hebt.

Ik gebruik vandaag peultjes in plaatjes van boontjes omdat ik het nog mooier vindt in deze salade en omdat ze zoet en knapperig zijn. Dit recept is genoeg voor 2-3 personen en is klaar in 20 minuten.


Lotek (W. Java) #444 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 358.

Ingredienten

 • 100 gram spinazie
 • 100 gram kool
 • 150 gram boontjes
 • 100 gram taogé
 • 1 gekookte aardappel

Kruiden

 • 5 eetlepels pindakaas
 • 2 theelepels sambal oelek
 • 1/2 theelepel kentjoer
 • 2 eetlepels keuken-tamarinde (zoete asembrij)
 1. Kook de groeten in water en zout enkele minuten op, de boontjes iets langer; de taogé alleen even onderdompelen.
 2. Maak de aardappel fijn, vermeng haar met de pindakaas, de sambal en de kentjoer en de asembrij.
 3. Voeg er nog 1 à 2 eetlepels water aan toe en meng er de uitgelekte groenten doorheen.

Ingredienten voor Lotek. Een Indonesische salade met gekookte groenten zoals spitskool, peultjes, taugé en spinazie

Deze lotek is totaal niet moeilijk om te maken. Ik zorg voor goede, verse groenten en ik gebruik 100% pindakaas. Daar zit niets aan toegevoegd; geen zout, geen suiker. Zo kan ik zelf goed bepalen hoe zoet ik mijn dressing wil.

We krijgen gasten dus verdubbel ik de ingrediënten zodat we er met 5 personen van kunnen eten.

Keukentamarinde is tamarinde waar suiker doorheen zit. Ik voeg aan mijn ‘gewone’ asem (tamarinde) wat Javaans suiker toe (gula Jawa). Omdat mijn pindakaas ook suikervrij is, doe ik er nog een theelepel witte suiker bij. Dat is genoeg voor de hele salade.

Spitskool lijkt me lekker door deze salade omdat ‘ie lekker zacht is. Een andere kool is ook prima. Ik ga dit zeker ook een keer proberen met rode kool. Het lijkt me prachtig staan en erg lekker.

Ik begin met het maken van de pindakaasdressing. Ik had nog een paar krielaardappels over, dus die ga ik gebruiken. Ik maal het fijn samen met de asem, suiker, zout en kentjoer.

Wel zout toevoegen

Beb heeft in haar recept geen zout staan. Toch moet dat echt door de dressing, anders wordt het flauw. Ik gebruik een halve theelepel voor Beb’s recept. Vandaag heb ik de ingrediënten verdubbeld, dus gebruik ik een hele theelepel. Ik proef de dressing voordat ik het door de salade meng. Misschien heeft het nog wat meer zout nodig.

Pindakaasdressing voor lotek met kentjoer en aardappel

Daarna schep ik dit mengsel door de pindakaas. Ik voeg nog een eetlepel of twee water toe, zodat de mix goed door te roeren is. Het ziet er misschien gek uit, maar dit is goed!

Pindakaasdressing voor Lotek: Indonesische salde met spitskool, peultjes, taugé en spinazie

Groenten koken

De groenten kunnen nu gekookt worden. De kool en de boontjes moeten het langst. Omdat alles knapperig moet blijven, kook ik de kool en de peultjes maar heel even (zo een minuur of 3). Dan giet ik het af en spoel alles na met koud water. Zo blijven de kleuren mooi.

Ik bewaar het hete kooknat en schep de spinazie en taugé daar even doorheen. Direct wordt alles slap. Ook deze spoel ik af met koud water en meng het met de kool en de boontjes.

Lotek: groenten gekookt zoals spitskool, peultjes, taugé en spinazie
Groenten kort gekookt en met koud water afgespoeld

De groenten zijn klaar om de overheerlijke dressing door te mengen. Omdat groenten nog een beetje vochtig zijn, mengt de dikke pindakaasdressing onverwacht goed. Wel even geduld en voorzichtig mengen.

Ik heb nog van die prachtige grote kokosvlokken. Die doe ik eroverheen, omdat het mooi staat en lekker is erbij. Deze salade is zo overheerlijk gezond, toevallig ook veganistisch maar bovenal overheerlijk. We eten het met een Javaanse smoor van varkensvlees en nasi koening. Feest!

Meer Indonesische salades zien? Hieronder leg ik drie overheerlijke salades uit in een video: https://www.youtube.com/watch?v=wXpq5VICzxgBekijk hier alle salades uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek die ik tot nu toe gemaakt heb.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *