114 Sajoer oblok oblok

 

114-sajoer-oblok-oblok
De naam alleen al is zo gezellig. Deze sajoer oblok oblok zou je een groentensoep kunnen noemen, maar met tempe. Vervang je de bouillon met groentenbouillon dan is het ook helemaal vegetarisch.

Dit recept bevat best wat verschillende ingrediënten, maar qua kruiden valt het mee. Voor het eerst gebruik ik ebi: gedroogte garnalen. Ze geven ontzettend veel smaak en geur. Heerlijk. Het lijkt wel alsof ze de smaak van de petehbonen versterken. Ik ben dol op petehbonen. Ze zijn zo romig en geurig. De smaak is erg bepalend voor het hele gerecht. Ik kan er er niet genoeg van krijgen ;-).

Dit keer gebruik ik savooyekool. Het een zachte kool en door de krullende bladeren blijft er veel smaak in hangen.


Sajoer Oblok-Oblok uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 123.

Ingrediënten

200 gram prinsesseboontjes
200 gram kool (groene, witte of savooye-kool)
1/2 plak tempe
3 groene lomboks
5 petehbonen (gezouten of verse)
2 eetlepels ebi
1/4 blok santen

kruiden

3/4 liter vleesbouillon, restje of van bouillonblokje gemaakt
3 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
2 theelepels sambal terasi
1 theelepel laos
2 salamblaadjes

Week de ebi minstens 1 uur van tevoren. Schil de petehbonen en snijd ze in vieren; de gezouten peteh moet eerst in water geweekt worden. Wrijf de kruiden met elkaar uitgezonderd de salamblaadjes. Breng de groenten, ook de groene lomboks die opengespleten en van de pitten ontdaan zijn, in de bouillon aan de kook. Voer er de kruiden, de peteh en de geweekte ebi aan toe en laat dit even meetrekken. Snijd de kool in grove stukken, de tempe in blokjes van +/- 2 cm en breek de boontjes. Kook ze mee in de bouillon samen met de santen en de salamblaadjes tot de groenten gaar zijn.114-sajoer-oblok-ingredients

Behoorlijk wat verschillende ingrediënten gaan in de sajoer. Het is super gezond en met een groentenbouillon is het nog vegetarisch ook. Zorg dat je groenten knapperig blijven. Kook het niet te lang en hou er rekening mee dat als je het opnieuw opwarmt de volgende dag, het nog steeds knapperig moet zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. ruud de wolff schreef:

    heerlijke soep, heb het direkt uitgeprobeerd. Alleen staat er 2x dat ik de groente mee moest koken.Ik heb wl begrepen wat er mee bedoeld wordt, je bent een indo of niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.