Udon Mie met Garnalen en Avocado

Alles waar garnalen en avocado in zit, zeg ik ‘ja’ tegen. 😉 Dit keer ga ik met Japanse mie, Udon (うどん), een roerbakgerechtje maken. Deze udon is een fantastisch dikke tarwe mie.

Er bestaan tientallen verschillende variaties; dunner, dikker of met een smaakje zoals groene thee.

Ik maak vandaag twee variaties met simpele ‘Hollandse’ ingrediënten: een met garnalen en avocado, de ander met karbonaatjes en champignons.

Dit recept is genoeg voor 2 personen en is klaar in 20 minuten.

Recept voor udon mie met garnalen en avocado

Ingrediënten

udon mie: één rolletje
100 gram stevige garnalen
1/4 witte kool
4 champignons
1 sjalotje
1 teen knoflook
1/2 Spaanse peper
1/2 tomaat
1/2 theelepel peper
1 theelepel sesamolie
5 theelepels hoisinsaus
kikkoman sojasaus
handje taugé
handje koriander

Bereiding

De groenten kunnen allemaal in mooie stukjes. Ik ga zeker nog experimenteren met meerdere paddestoelen soorten, maar vandaag hou ik het op simpele ‘Hollandse’ ingrediënten. 😉

Mijn udon mie moet ik een 10 minuten koken, staat op de verpakking, maar elk soort is weer anders.

Als ze klaar zijn, afgieten en direct onder de kraan afspoelen met koud water. Zo gaan ze niet plakken en kan je ze bewaren. Bijvoorbeeld in de koelkast om later te gebruiken. Als ze uit de koelkast komen overgiet ze dan eerst met warm water. Dan zijn weer ‘good to go’!

Ik bak in een eetlepel olie het sjalotje, de peper en de knoflook even kort, totdat het uitje lichtgeel wordt.

Dan roerbak ik de kool, tomaat en de champignons samen met een halve theelepel peper. Zout is niet nodig. Daar zorgt de kikkoman sojasaus straks voor.

Ik geef mijn udon mie gerecht smaak met eigengemaakte Hoisinsaus. Je kan ook een potje kopen bij de Toko.

Hoisinsaus is zoet en kruidig. Ik ben er dol op. Het is een stroop van zaligheid ;-). Het wordt gegeten bij Peking eend, maar ook bijvoorbeeld als dipsaus bij Vietnamese loempia’s.

5 theelepels hoisinsaus doe ik er door.

Mijn garnalen zijn al gekookt. Verse garnalen werken natuurlijk ook fantastisch. Bak ze dan dan wat langer tot ze mooi roze zien. Ik warm die van mij op in de pan en doe er 1 theelepel sesam olie bij.

Een handje taugé voeg ik als allerlaatste toe; lekker knapperig. Ook de kool moet knapperig blijven.

Klaar! Ik schep mijn handzame eetbakjes half vol met mie en meng daar twee flinke eetlepels van de garnalen/champignon mix door. Een rijpe avocado kan er overheen in grove stukken. Samen met wat koriander, een paar snippers peper en wat druppels citroen of limoensap.

Nu nog -niet onbelangrijk- vlak voor opdienen op smaak brengen met een paar theelepels kikkoman sojasaus naar smaak.

Udon mie blijft prachtig stevig. Het eet daarom ook prima met stokjes. De taugé en kool geven dit udon gerechtje bite. Elke hap kan je zelf samenstellen door de grote garnalen en avocado. Grazen is het.. ;-).  De sesamolie maakt het rokerig van smaak, de hoisinsaus is zoet en de kikkoman zout. Deze udon met garnalen past perfect bij een zomeravond.

Bekijk ook: Udon mie met Karbonaatjes en Champignons

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *