Balinees Varkensvlees I (Lelawar Bali)
Dit Balinees varkensvlees, Lelawar Bali, recept vind ik echt een typisch Beb Vuyk gerecht. Beb maakt van simpel geruld gehakt een zeer smakelijk Indisch gerecht. Het is niet perse het meest visuele recept uit haar boek, maar wel echt lekker.
De ingrediënten verraden al hoe lekker het wordt. Kencur (kentjur) is een van mijn favoriete kruiden. Je mag van deze wortel maar een beetje gebruiken want al snel gaat het overheersen. Ook de kokosmeel (geraspte kokos) en het citroenblad (jeruk purut) zijn te gekke smaakmakers. Deze Lelawar Bali kan niet meer stuk.
Dit Balinees Varkensvlees (Lelawar Bali) is genoeg voor 2-3 personen en is klaar in 30 minuten (omdat ik het minder ingewikkeld maak dan Beb).
Balinees Varkensvlees I (Lelawar Bali) #182 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 175.
Ingrediënten
1/2 kg varkenlapjes (met een randje vet)
6 eetlepels kokosmeel
olie
Kruiden
5 eetlepels gesnipperde uien
5 gesnipperde teentjes knoflook
1 theelepel sambal terasi
1 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel kentjoer
4 gestampte djeroek poeroetblaadjes
sap van 1 citroen
zout
Kook de lapjes met een weinig water en zout op en braad ze als het water verdampt is even aan in hun eigen vet. Draai ze daarna door de vleesmolen.
Wrijf de helft van de uien en knoflook samen met de sambal, kentjoer, peper, fijn gestampte djeroek poeroetblad tot een brij.
Smeer een koekepan in met een lepel olie en braad daarin onder voortdurend roeren het kokosmeel tot het lichtgeel ziet.
Fruit de kruiden in een weinig olie op en vermeng dit met het gebraden kokosmeel en het gemalen vlees.
Braad ook het restant uien en knoflook op en meng dit ook door het mengsel. Doe alles terug in de pan en laat het onder goed roeren nog enige tijd doorbakken. Maak het af met het citroensap.
Nee, ik ga niet zelf met een vleesmolen gehakt maken, zoals Beb schrijft. Wil je puur varkensvleesgehakt dan kan de keurslager het voor je draaien. Ik haal half-om-half gehakt. Dat is minder vet en ik vind dat net zo lekker en vooral makkelijker.
Beb noemt in haar recept kokosmeel. Ik gebruik gewone geraspte kokos die ik koop bij de supermarkt. Dat is fijn genoeg.
Het fijnwrijven van de helft van de uien, knoflook, sambal, kencur, peper en de jeruk purut (citroenblad) ga ik ook op een makkelijke manier doen, namelijk met mijn staafmixer. Ik gebruik voor mijn halve kilo gehakt een theelepel zout.
Mijn sambal trassi is op, dus ik doe een theelepel trassi (garnalenpasta) en een Spaanse peper erbij. Dat komt op hetzelfde neer ;-). Dan even de blender erop en tot een gladde pasta mixen.
Ik meng niet alle uien en knoflook, want een handvol mag nog meebakken met het gehakt later.
Voordat we de bumbu gaan bakken, moet eerst de kokos in de pan. Ik gebruik mijn gietijzerenpan die ik rustig opwarm. Dan kan de kokos erbij en even goed roerbakken. Niet weglopen, het brandt snel aan. Dus blijven bewegen.
Na een paar minuten kleurt het al prachtig goud-bruin. Zo is het goed.
De bumbu kan nu in de pan waar de kokos in is opgebakken. Ik doe er nog eetlepel olie bij en de rest van de uien en knoflook. Ik roerbak het totdat de uitjes geel zijn.
Dan kan de geroosterde kokos erdoor.
Het ruikt nu al zo heerlijk. De kencur en de jeruk purut (citroenblad) geven meteen zoveel geur af. Ik krijg trek. Het gehakt kan erbij.
Ik meng het goed en bak net zolang totdat al het vlees gaar is.
Als laatste nog wat druppels limoensap. Het zuur haalt alle smaken op. Dit Balinees Varkensvleesgerecht is niet perse het meest visuele gerecht dat Beb in haar boek heeft, maar het is echt erg lekker.
Mijn dochter van 7 was zo verbaasd en wilde een tweede portie. De kruiden maken het gehakt goed op smaak en de kokos zorgt voor een zachte nasmaak. Ik strooi er nog wat bieslook over voor wat kleur en extra smaak.
We eten onze Lelawar Bali met witte Pandan rijst en een zachte atjar zonder azijn. TOP!