Sajoer Asem (Zomer-recept)

Beb Vuyk, recept 103 Sajoer Asem (Zomer-recept)

Met recht een zomer-recept door de zomergroenten, deze Sajoer Asem. Maar het kan ook perfect als warm gerecht in de winter. Eigenlijk is het een zuur groentegerecht. Niet meteen een combinatie die voor de hand ligt, maar wel een bekende voor mij. Deze sajoer lijkt namelijk een beetje op een atjar, maar dan warm en met vlees. Door de salamblaadjes krijgt het een diepe, kruidige ‘afdronk’. Enak!


Sajoer Asem (Zomer-recept) #103 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 114.

Ingrediënten

100 gram gesneden spitskool
100 gram gebroken prinsessebonen
100 gram gedopte tuinbonen
1 kleine paprika in repen gesneden
1 kleine aubergine
100 à 200 gram vlees
1/2 liter sterke bouillon

kruiden

3 eetlepels gesnipperde ui
1 gesnipperd teentje knoflook
1 theelepel sambal terasi
1 theelepel laos
2 eetlepels asemwater gemaakt van een stukje asem ter grootte van 1 walnoot
1 theelepel Javaanse suiker
1 salamblaadje
zout

Breng de bouillon aan de kook met het salamblaadje en het vlees. Stamp alle kruiden samen en maak asemwater. Voeg dit alles aan de kokende bouillon toe. Doe er ook de prinsesse- en de tuinbonen bij en laat die ongeveer 10 minuten meekoken. Voeg er daarna de spitskool aan toe en als die slap begint te worden de paprika en vervolgens de aubergine, die slechts even mag meekoken. Dit recept kan ook van uitsluitend bonen, prinsessebonen of kool gemaakt worden of in combinatie van beide. 


103-ingredienten

Sambal terasi is erg fijn om in huis te hebben. Je kan een potje kopen bij de supermarkt of zelf maken. Bij elk groentegerecht komt het bijna terug. Het is ook niet extreem scherp. Met een theelepel of twee is het gerecht mild gekruid, dat zelfs mijn dochter van 4 het prima vindt. Beb specificeert niet de hoeveelheid zout. Het is naar smaak. Ik voeg een theelepel toe.

Ik gebruik 200 gram karbonades in stukjees. Dat is vlees dat snel gaar is en lekker erdoor vind ik.

‘Prinsessebonen’ zijn gewone sperzieboontjes en voor wie dacht dat paprika’s nooit in Indisch eten worden gebruikt… wel dus. Lekker.

103-tuinbonen

De voorbereiding vergt best wat tijd, maar samen gaat het sneller. Deze sajoer kan makkelijk een dag van te voren worden voorbereid: alles snijden en doppen en in de koelkast bewaren.Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *