413 Komkommers in het Zuur I (Atjar Ketimoen)

413-komkommer-zuur-I-afZelf atjar maken is zo leuk en makkelijk en gezond. Komkommers in het Zuur is echt zomer-eten. Zuur voor komkommers II (nummer 414) had ik al gedaan, maar vandaag is het tijd voor nummer I. Deze variant is met sjalotten, niet met gewone uien.

Ik maak mijn komkommer in het zuur met 2 komkommers, want ik krijg eters. Maar het origineel is genoeg voor 2-3 personen als bijgerecht. Dit recept is klaar in 40 minuten.


Ingrediënten

1 grote komkommer
1 dl water
6 eetlepels azijn

Kruiden

10 sjalotten (niet te vervangen door grote uien)
3 gesnipperde teentjes knoflook
10 lomboks
5 gepofte kemiries
1 eetlepel suiker
2 theelepels koenjit
zout

Schil de komkommer, halveer haar in de lengte, verwijder het zaad en snijd beide helften in stukken van +/- 4 cm. Verwijder ook het zaad uit de lomboks en snijd ze in de lengte in dunner repen. Schil de sjalotten. Wrijf knoflook, kemiries, suiker, koenjit en zout tot een brij. Breng het water aan de kook met azijn; voeg er de gewreven kruiden aan toe en laat die een kwartiertje op een zachtvuurtje trekken. Doe er dan de sjalotten en de stukjes komkommer bij. Laat de massa 2 minuten doorkoken en doe het gerecht op. Deze atjar is niet lang houdbaar.


413-komkommer-zuur-I-ingredienten

De ingrediënten heb ik verdubbeld (behalve de pepers) omdat ik meer ga maken vandaag. Dat kan makkelijk met een atjar. In de koelkast is deze atjar een week te bewaren.

Ik gebruik wat minder pepers omdat mijn dochter (6 jaar) ook mee eet. Ik heb ze van de zaden en zaadlijsten ontdaan en in repen gesneden.

Voor 5 gepofte kemiries gebruik ik kemiripasta die je bij een supermarkt of toko kan krijgen. Een theelepel staat voor 2 kemirienoten. Ik heb Franse sjalotten gekocht, die zijn wat groter dan gewone sjalotten, dus halveer ik ze.

413-komkommer-zuur-I-zaadjes

De komkommer ontdoe ik van het zaad met een theelepel. Je ritst de zaden er zo uit.

413-komkommer-zuur-I-komkommer

Dan kunnen ze in plakken van zo een 4 centimeter.

413-komkommer-zuur-I-cobek

De knoflook, de kemiriepasta, suiker, koenjit (geelwortel) en zout (ik gebruik ongeveer een theelepel per komkommer) wrijf ik in mijn tjobek tot een pasta, de boemboe.

413-komkommer-zuur-I-sjalotten

Ik laat de pasta in het water met de azijn een kwartiertje pruttelen. Het huis vult zich met een zoet-zure geur. Lekker, echt atjar.

Nu kunnen de sjalotten erbij.

413-komkommer-zuur-I-lomboks

En de pepers. Beb heeft het in haar recept helemaal niet meer over de pepers. Je moet ze snijden, maar dan staat er niets meer over in de bereiding. Ik doe ze er tegelijk met de sjalotten bij. En laat dit een minuut even koken.

413-komkommer-zuur-I-pan

Nu de komkommers erbij. Die mogen echt niet te lang. Ze worden namelijk ook nog slapper tijdens het afkoelen in een schaal. Ik laat dit geheel 2 minuten doorkoken met de deksel op de pan. En dan kan de atjar in een mooie schaal.

413-komkommer-zuur-I-af2

Je kan deze atjar warm maar ook prima koud eten. Lekker fris. De pepers zijn niet meer heet, maar zorgen toch voor een ‘bite’. Selamat makan!

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Shirley schreef:

    Was al benieuwd naar het recept voor deze atjar. Ziet er heel goed uit! Ben meestal een beetje terughoudend met pepers in een gerecht vanwege mijn dochtertje van 5, maar op deze manier is het ook voor een kind nog goed te doen? Ik ga het in elk geval snel uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *