Piendang van rund- of schapevlees met ketjap (piendang ketjap)
Lekker schapenvlees. Ik vind dat zo goed passen bij de donkere dagen nu. Schapenvlees is niet heel makkelijk te krijgen, maar lamsvlees wel. Lekker zacht en geurig. Dit piendang gerecht kan volgens Beb ook met rundvlees. Het lijkt me dat het dan wel wat langer moet sudderen, want anders is het nooit gaar. Beb zegt dat het vlees eerst in water een half uur moet koken. Omdat ik kies voor lamsvlees doe ik dat niet want anders wordt mijn lam te taai.
Dit recept is genoeg voor 2-3 personen en klaar in een uur.
Piendang van rund- of schapevlees met ketjap (piendang ketjap) #151 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 153.
Ingrediënten
1/2 kg rund- of schapevlees
2 eetlepels olie
1/4 l water
kruiden
3 eetlepels gesnipperde uien
1 gesnipperd teentje knoflook
1 theelepel sambal terasi
1 theelepel laos
1 theelepel gemberpoeder
1 spriet sereh
stukje asem ter grootte van een walnoot
2 eetlepels ketjap
zout
Snijd het vlees in grove stukken en kook het half gaar. Roer uien, knoflook, sambal, laos, gemberpoeder en asem (ontpit) door elkaar en bak ze even op in de olie. Voeg het vlees eraan toe en maak het gerecht af met het kooknat, de ketjap en de sereh. Laat het vlees hierin +/- een uur zachtjes stoven.
Soms moeilijk om alle ingrediënten voor Indisch eten te krijgen? Wij helpen je! Bij Albert Heijn staat de ingrediëntenlijst voor Piendang van lamsvlees met ketjap (piendang ketjap) voor je klaar. Bestel online en laat vandaag nog thuisbezorgen. Selamat makan!
Je kan zien hoe mooi dit lamsvlees is. Het is licht vet. Ik heb verse laos gehaald. Omdat het even sudderen mag geeft de wortel lekker veel smaak af. Mijn sambal trassi was op, dus doe door de boemboe een spaanse peper met wat trassi; komt op hetzelfde neer.
Bij dit gerecht hoeft de boemboe niet gewreven in de vijzel; alles kan zo de pan in. Ik gebruik gemberpoeder, maar dit gerecht kan ook prima verse gember (en verse laos) gebruiken.
Het ruikt al heerlijk nu alles in de pan bakt. De uien gaan glimmen, dus het vlees kan erbij. Ik kook het vlees dus niet voor, zoals het gerecht zegt, want dat is niet nodig met lamsvlees.
Ik gebruik zo een gerecht als dit graag een gietijzeren pan. Het vlees wordt malser doordat het rustig de tijd krijgt te stoven.
Dit is tamarinde of ‘asem’ in het Indonesisch. Ik koop dat gewoon bij de Toko. Deze tamarinde is namelijk al gefilterd. Ik verdun een eetlepel met wat warm water. Dat gaat bij het vlees. Tamarinde zorgt ervoor dat je vlees lekker mals wordt.
Lekker zoete ketjap erbij. Ook dat zorgt voor zacht vlees en voor de licht zoete smaak die het goed doet bij lamsvlees.
Het water kan erbij. Ik zorg dat het kokend heet water is. Ik giet nooit koud water op het vlees. Het kan er taai van worden. Ik zorg dat het vlees net niet onder staat. Dat is vaak de goede hoeveelheid voor een lekkere saus.
Ik laat mijn lamsvlees ongeveer 30 minuten sudderen. Langer heeft het niet nodig. Met rundvlees zal dat anders zijn. Hou dan rekening met minstens 2,5 uur sudderen.
Kijk zo simpel. We serveren onze piendang met een gulai telor en een lalab van tomaat. Ik zie Kerst kleuren ;-)!
Afgelopen weekend gemaakt met rundvlees. Erg lekker en zo klaar (wat ingrediënten betreft). Ook ik heb het vlees niet eerst gekookt. Zoals zo vaak met dit soort gerechten is het de tweede dag lekkerder.
Fantastisch! Wat leuk om te horen en ja: de volgende dag lekkerder! 😉