Rempejek van Rundergehakt

385-rempejek-van-rundergehakt-af2

Rempejek ken je toch wel? Die platgeslagen gefrituurde snack met pinda’s. Dit is rempejek van rundergehakt met mijn favoriete ingredient: jeruk purut (citroenblad). Eigenlijk zou je dit ook Indische hamburgers kunnen noemen. Lekker 😉

Dit recept is genoeg voor 3 personen en klaar in 45 minuten.


Rempejek van Rundergehakt (#385) uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 316.

Ingrediënten

1/4 kg rundergehakt
1 ei
olie

Kruiden

2 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
2 theelepels ketoembar
2 djeroek poeroet blaadjes
peper
zout

Stamp de djeroek poeroetblaadjes fijn en wrijf dit poeder daarna met de uien, knoflook, ketoembar, peper en zout tot een brij. Meng gehakt, ei en de kruidenbrij goed door elkaar. Draai er balletjes van ter grootte van 2 okkernoten. Sla ze plat en braad ze in de olie bruin.


Soms moeilijk om alle ingrediënten voor Indisch eten te vinden? Wij helpen je. Klik op de link(s) in het ingrediëntenlijstje en bestel de producten meteen op AH.nl. Nu besteld, vanavond in huis.


385-rempejek-van-rundergehakt-ingredienten

Ik gebruik verse djeroek poeroet (jeruk purut) blaadjes omdat ik een plantje heb in m’n keuken. Dat werkt prima voor deze rempejek. Ook kan je deze blaadjes kopen uit de vriezer bij de Toko, of gedroogd. Lekker met veel ketoembar (korianderpoeder) worden deze hamburgers gemaakt. Ik gebruik voor mijn 250 gram gehakt iets meer dan een halve theelepel zout en een volle theelepel peper.

385-rempejek-van-rundergehakt-jeruk-purut

De geur van jeruk purut is echt geweldig. Gebruik je verse blaadjes pas dan op de stekels die aan de takjes zitten. Die zijn vlijmscherp en moeten niet in je boemboe belanden.

385-rempejek-van-rundergehakt-boemboe

Ik wrijf de uien, knoflook, ketoembar, peper, zout en de versnipperde jerut purut samen in mijn cobek (vijzel).

385-rempejek-van-rundergehakt-gehakt

Dan meng ik de kruidenmix met het eitje door het rundergehakt.

385-rempejek-van-rundergehakt-balletjes

Beb zegt dat de balletjes twee okkernoten groot moet zijn. Een okkernoot is een ander woord voor walnoot.

385-rempejek-van-rundergehakt-af2

Ik bak ze op in twee eetlepels olie tot ze gaar en aan beide kanten mooi bruin zijn. Als je op de rempejek duwt en het vlees veert niet terug, dan zijn ze gaar.

De jeruk purut geeft een heerlijke, frisse en bijna bloemerige smaak. Ik vind rundergehakt alleen wel wat droog. Liever maak ik ze met half om half gehakt, dan is het net wat smeuïger.

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.
;

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *