Nasi Keboeli

Nasi Keboeli
Nasi Keboeli

Een nasi keboeli is een geurende witte rijst met een boemboe van warme smaken; kaneel, nootmuskaat en kruidnagelen.

Op de wiki-pagina over nasi kebuli staat dat de rijst in een geiten bouillon wordt gekookt. Lees meer over de geschiedenis volgens wiki hier.

Beb verwijst voor deze nasi keboeli naar recept I uit haar boek: Rijst stomen. Rijst kan je stomen door het eerst te koken in beetje water en dan te stomen tot gaar (in het vergiet gedeelte van een rijststomer). Of je doet makkelijk zoals ik en je gebruikt gewoon een elektrische rijststomer.

Elektrische rijststomer

Ik ben dol op mijn elektrische stomer omdat het ruimte geeft op het aanrecht. Ik heb ‘m staan in mijn bijkeuken en daar houdt ‘ie van alles warm, zoals gewone rijst, maar ook nasi kuning of een overheerlijke Japanse rijst met vlees en paddestoelen (Kayaku Gohan). Mijn rijststomer blijkt ook zeer geschikt voor deze nasi keboeli. Handig en snel klaar.


Nasi Keboeli #9 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 49.

Ingrediënten

 • 1 liter rijst
 • 1 1/2 liter water
 • zout
 • 150 gram fijn gesneden ui
 • 3 teentjes fijn gesneden knoflook
 • 1/4 stokje kaneel
 • 3 kruidnagels
 • 1 mespuntje nootmuskaat
 • 8 eetlepels olie of boter
 1. Stamp uien, knoflook en kruiden met elkaar fijn en fruit ze geel in de olie of boter.
 2. Breng dit met het water en het zout aan de kook en laat alles eventjes trekken.
 3. Voeg er daarna de gewassen rijst aan toe en kook haar 8 minuten zachtjes door.
 4. Daarna stomen zoals opgegegeven in recept I.

Nasi keboeli is afkomstig uit Arabië. Men eet er goelai bij, rempah, saté kambing en atjar ketimoen en stukjes gebraden kip.


Nasi Keboeli ingredienten

Ik gebruik Jasmijnrijst en snij mijn uien lekker grof (in halve maandjes). Ik gebruik een derde van Beb’s ingrediënten want we eten ervan met z’n 3-en.

Nasi Keboeli - boemboe maken

De hoeveelheid is klein genoeg voor mijn cobek (vijzel). Ik zorg dat de kruidnagel goed fijn wordt in het kruidenmengsel (boemboe).

Nasi Keboeli - boemboe met kaneelstokje in cobek

Beb heeft het over een stukje kaneel van een stokje. Handiger om kaneelpoeder te gebruiken als je ‘m toch fijn maalt. Ik hou mijn stokje heel, en doe ‘m straks zo bij de rijst.

Ik bak de boemboe op in de boter. Als de uien slap zijn schep ik de boemboe bij mijn rijst in de pan van de elektrische koker. Het kaneel stokje kan erbij samen met water dat een vingerkootje boven de rijst staat. Dat werkt altijd.

Ik stoom dit op dezelfde stand als voor gewone witte rijst. Het eindresultaat is een zachte rijst met een specifieke geur. Die ene kruidnagel samen met de nootmuskaat en het kaneelstokje ruik je goed. Het lijkt wel kerst. Toch past deze rijst heel goed bij licht zomers eten. Het komt niet voor niets oorspronkelijk uit ‘Arabië’.

Nasi Keboeli in elektrische rijsttomer

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *