Goelai van Kip (Gulai Ajam)

Voor deze goelai van kip moet de kip gekookt worden in een zachte saus van kokos en kruiden. Laos en ketoembar (koriander) zijn zo lekker samen. Ook vind ik salamblad altijd bijzonder. Het geeft een warme smaak aan de kokos. Het past bij de tijd van het jaar… herfstig…

Dit gerecht is zeker genoeg voor 3 personen en is klaar in 45 minuten.


Goelai van Kip (Gulai Ajam) #285 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 244.

Ingrediënten

1 kip van 1000 á 1200 gram
1/4 blok santen
olie
1/4 L water

Kruiden

5 eetlepels gesnipperde uien
3 gesnipperde teentjes knoflook
5 gepofte kemiries
2 theelepels ketoembar
2 theelepels laos
2 theelepels koenjit
2 theelepels Javaanse suiker
2 salamblaadjes
peper
zout

Snijd de kip in grove stukken. Wrijf uien, knoflook, kemiries, ketoembar, laos, koenjit, suiker, peper en zout tot een brij; fruit die op in de olie.

Zet de kip op met water en zout en voeg er de gefruite kruiden en de salamblaadjes bij. Laat dit alles zachtjes koken tot de kip half gaar is. Doe er nu ook het blokje santen bij en laat de kip verder doorstoven tot ze gaar is.


De santen staat niet op de foto, maar dat is een blok kokoscrème. Heb je dat nou niet, gebruik dan kokosmelk of de iets dikkere, maar vloeibare kokoscrème. Allemaal te krijgen (ook de santen) bij de supermarkt.

Voor de Javaanse suiker heb ik harde blokken gula Jawa in huis. Ik doe een kwart blok bij mijn kipjes.

Kemirie zijn noten. Ik koop bij de Toko kemiriepasta. Het is makkelijker in gebruik en al geroosterd. Een theelepel staat gelijk aan 2 noten. Kemirienoten (verse) moet je altijd roosteren, anders zijn ze licht giftig.

Omdat het best wat uitjes zijn die fijn moeten, gebruik ik mijn blender. Het gaat niet alleen sneller, maar de saus wordt er ook mooi dun van. Dat wordt lekker smeuïg. Ik doe alles in een plastic kan (de kruiden, uien en knoflook) en zet de staafmixer erop.

Ik heb trouwens gewoon kippenpootjes gekocht omdat het sneller gaat dan een hele kip in stukken hakken. Ook eet dit makkelijker. Mijn dochter is dol op kluiven.

De kruiden even opbakken in wat olie en dan kunnen ze bij de kippetjes in de pan met ongeveer een 1/4 liter water. De salamblaadjes en gula jawa doe ik er nu ook bij. De kokosmelk nog niet. Ik laat alles ongeveer een 10 minuten sudderen.

Dan schep ik de santen erbij. Alles ruikt nu al heerlijk zacht en kruidig.

Na wederom 10 minuten sudderen haal ik de kippetjes even eruit en kook de saus nog wat verder in. Ik vind een wat dikkere saus lekker, maar ik wil niet dat de kippetjes te hard gaan. Dan is er de kans dat ze te droog worden.

Als de saus ietsje dikker is, mogen de kippenpoten weer terug en ik laat ze zeker nog 5 minuten meekoken. Dan kan het gas uit en wordt het tijd om de schaal op te maken.

Ik serveer mijn goelai van kip met wat stukjes citroen (lekker omdat nog even voor het opeten over je poot te sprenkelen) en wat serundeng. Geroosterd kokosschaafsel is overal lekker bij ;-).

Ik maak serundeng trouwens gewoon zelf. Dat is veel lekkerder en minder zoet dan die uit de winkel

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *