Japanse Rijst – Kayaku Gohan

Gek ben ik op mijn elektrische rijststomer. Vroeger, toen ik nog studeerde en ook al heel veel kookte, gebruikte ik mijn grijze gewone stomer voor op gas. Mijn huisgenoten vroegen zich altijd af wat voor gekke pan ik daar had.

Een paar jaar geleden ben ik overgestapt op een elektrische stomer. In Burma -daar heb ik een tijd gewoond- gebruikte ik een grote elektrische stomer elke dag. Ik bakte er cakes en broden in. Wat een topding! Eenmaal in Nederland moest ik er ook een hebben.

Ik heb maar een kleine keuken dus een pan minder op het gasfornuis is erg fijn. Gewone rijst maakt mijn stomer perfect, maar een overheerlijke gele rijst (nasi kuning) ook! Ik hoef er niets aan te doen.

Nu heb ik een nieuw recept voor jullie bedacht: een Japanse rijst met spekjes, tofu, paddestoelen en zoete aardappel. Het heet een kayaku gohan (ごはんかやく) en het is mijn interpretatie van een recept dat ik heb gezien op NHK. De Engelstalige Japanse zender voor expats. Geweldige kookprogramma’s zenden zij uit. Hier online te bekijken.

Voordeel van deze rijst: je doet alles in de rijststomer en zet ‘m aan op gewone stand. Dan ben je klaar! 😉


Deze kayaku gohan is genoeg voor 3-4 personen en is klaar in 40 minuten.

Ingredienten

350 gram rijst
350 ml dashi
1 speklap of karbonaatje
6 shiitake paddestoelen
150 gram uitgelekte tofu
200 gram zoete aardappel
2 eetlepels mirin
2 eetlepels zoute soja saus (bijvoorbeeld kikkoman)
platte peterselie

Dashi

Een paar ingrediënten zijn misschien onbekend, zoals dashi en mirin. Dashi is een Japanse bouillon die zorgt voor de smaak umami. Die kan je zelf maken, of kopen bij de toko. Ik maak ‘m graag zelf omdat het niet moeilijk is. Je hebt er kombu voor nodig (dik zeewier) en bonito vlokken (super dunne tonijnvlokken). Ik zal een andere keer laten zien hoe ik dat doe.

Mirin

Mirin is Japanse kookwijn. Het bevat heel weinig alcohol en heeft een soort vettige smaak. Mirin wordt in veel Japans eten gebruikt. Een flesje kan je zo krijgen bij de toko.

Rijst

Je kan elk soort rijst gebruiken. Japanners maken dit met rijst met een korte korrel, maar ik vind het bijvoorbeeld met Jasmijnrijst ook lekker.

Shiitake paddestoelen

Ik heb ze meestal gedroogd in huis en laat ze even wellen in heet water. Bij verse shiitake is het niet nodig. Het vocht waarin de shiitake wellen verandert van kleur (en smaak) en voeg dat soms toe aan mijn dashi. Dat is erg lekker.

Bereiding

Vanaf hier is het super makkelijk.

Snij het speklapje of karbonade in blokjes. Breng een beetje water aan de kook en voeg het vlees 3 minuten toe. Haal het vlees eruit en spoel af met koud water.

Was de rijst even kort, doe het in de pan van de stomer, giet er de dashi bij (koud), voeg de 2 eetlepels mirin en zoute soja saus toe. Roer even door.

Snij de aardappel in stukken. Niet al te klein anders verdwijnen ze in de rijst. Ook de tofu kan in blokjes en ook de paddestoelen. De lenteuitjes kunnen in fijne stukjes; die gaan er pas bij als de rijst klaar is.

Verdeel nu de aardappels over de rijst in de pan. Leg daar bovenop de vleesstukjes, de paddestoelen en de tofu.

NIET DOORROEREN!

Zet de pan in de rijststomer en kook de rijst met normale instelling gaar. Doordat de rijst onderop ligt wordt dat mooi gaar. Schep je het door, dan wordt de rijst minder goed gaar. Het gaat juist om die lagen.

Serveren

Rijst klaar? Haal de pan uit de stomer en schep alles nu rustig door. De bodem heeft een prachtig bruin (gebakken) kleurtje gekregen door de soja saus en dashi. Dat is de bedoeling!

We eten de rijst met een groentegerecht van kool en bijvoorbeeld een stukje vis. Heerlijk!

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 Responses

  1. Yesssic schreef:

    Hoi!

    welke rijstkoker gebruik je? De bodem van die van ons is denk ik iets te goedkoop… de rijst bakt nu constant aan :O We zijn op zoek naar een andere, maar doen niet graag nog eens een miskoop. Heb jij tips? 🙂

    Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *