Japanse Rijst – Kayaku Gohan

Gek ben ik op mijn elektrische rijststomer. Vroeger, toen ik nog studeerde en ook al heel veel kookte, gebruikte ik mijn grijze gewone stomer voor op gas. Mijn huisgenoten vroegen zich altijd af wat voor gekke pan ik daar had.

Een paar jaar geleden ben ik overgestapt op een elektrische stomer. In Burma -daar heb ik een tijd gewoond- gebruikte ik een grote elektrische stomer elke dag. Ik bakte er cakes en broden in. Wat een topding! Eenmaal in Nederland moest ik er ook een hebben.

Ik heb maar een kleine keuken dus een pan minder op het gasfornuis is erg fijn. Gewone rijst maakt mijn stomer perfect, maar een overheerlijke gele rijst (nasi kuning) ook! Ik hoef er niets aan te doen.

Nu heb ik een nieuw recept voor jullie bedacht: een Japanse rijst met spekjes, tofu, paddestoelen en zoete aardappel. Het heet een kayaku gohan (ごはんかやく) en het is mijn interpretatie van een recept dat ik heb gezien op NHK. De Engelstalige Japanse zender voor expats. Geweldige kookprogramma’s zenden zij uit. Hier online te bekijken.

Voordeel van deze rijst: je doet alles in de rijststomer en zet ‘m aan op gewone stand. Dan ben je klaar! 😉


Dit kayaku gohan recept is genoeg voor 3-4 personen en is klaar in 40 minuten.

Ingredienten

 • 350 gram rijst
 • 350 ml dashi
 • 1 speklap of karbonaatje
 • 6 shiitake paddestoelen
 • 150 gram uitgelekte tofu
 • 200 gram zoete aardappel
 • 2 eetlepels mirin
 • 2 eetlepels zoute soja saus (bijvoorbeeld kikkoman)
 • platte peterselie of een lenteuitje

Bereiding

 1. Snij het speklapje of karbonade in blokjes. Breng een beetje water aan de kook en voeg het vlees 3 minuten toe. Haal het vlees eruit en spoel af met koud water. 
 2. Was de rijst even kort, doe het in de pan van de stomer, giet er de afgekoelde dashi bij.
 3. Voeg de 2 eetlepels mirin en zoute sojasaus toe. Roer even door.
 4. Verdeel het vlees boven op de rijst en bouillon.
 5. Snij de aardappel in stukken (niet al te klein anders verdwijnen ze in de rijst) en leg die op het vlees
 6. Snij de tofu en paddestoelen in blokjes en voeg dat ook toe.
 7. De lenteuitjes kunnen in fijne stukjes; die gaan er pas bij als de rijst klaar is.
 8. Zet de pan in de rijststomer en kook de kayaku gohan
  met normale instelling (witte rijst/quick rice) gaar.
 9. Als de rijst klaar is en op ‘warmhoud-stand’ staat, haal dan de pan uit de rijststomer en schep alles door. Serveer in een mooie schaal met wat stukjes lente-ui erover.

Dashi

Een paar ingrediënten zijn misschien onbekend, zoals dashi en mirin. Dashi is een Japanse bouillon die zorgt voor de smaak umami. Die kan je zelf maken, of kopen bij de toko.

Ik maak ‘m graag zelf omdat het niet moeilijk is. Je hebt er kombu voor nodig (dik zeewier) en bonito vlokken (super dunne tonijnvlokken). Hieronder staat een uitgebreide uitleg hoe je dashi moet maken. 

Mirin

Mirin is Japanse kookwijn. Het bevat heel weinig alcohol en heeft een soort vettige smaak. Mirin wordt in veel Japans eten gebruikt. Een flesje kan je vinden bij de toko.

Rijst

Je kan elk soort rijst gebruiken. Japanners maken dit met rijst met een korte korrel, maar ik vind het bijvoorbeeld met jasmijnrijst ook lekker.

Shiitake paddestoelen

Ik heb shiitake meestal gedroogd in huis en laat ze even wellen in heet water. Bij verse shiitake is het niet nodig. Het vocht waarin de shiitake wellen verandert van kleur (en smaak). Als ik zelf dashi maak, voeg ik dit water ook toe aan mijn bouillon. Dat is erg lekker.

Vlees

In het Japanse eetprogramma op NHK koken ze het vlees even kort. Ik denk om er zeker van te zijn dat het goed gaar is straks. Varkensvlees is snel gaar net als kipfilet. Dat zou je hier ook kunnen gebruiken. Het vlees weglaten is natuurlijk heel goed mogelijk. Ik zou in dat geval wel 2 eetlepels extra tofu toevoegen voor de verhoudingen.

Nu is het een kwestie van opbouwen. Eerst de gewassen rijst, de dashi en ketjap, dan het vlees, aardappels, tofu en shiitake.

De rijst moet niet worden doorgeroerd anders wordt de rijst niet goed gaar. Het gaat juist om die lagen.

Nu kan de klep van de rijstkoker dicht en pruttelen maar.

Serveren

Rijst klaar? Haal de pan uit de stomer en schep alles nu rustig door. De bodem heeft een prachtig bruin (gebakken) kleurtje gekregen door de sojasaus en dashi. Dat is de bedoeling, want geeft kleur en smaak aan deze Japanse rijst.

We eten de onze kayaku gohan met een groentegerecht van kool en een stukje vis. Heerlijk!


Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Yesssic schreef:

  Hoi!

  welke rijstkoker gebruik je? De bodem van die van ons is denk ik iets te goedkoop… de rijst bakt nu constant aan :O We zijn op zoek naar een andere, maar doen niet graag nog eens een miskoop. Heb jij tips? 🙂

  Bedankt!

 2. Mariska Street schreef:

  Ik heb geen electrische rijststomer. Gebruik nog altijd de grijze stomer. Is dit hier ook in te maken? Hoe moet dat dan met de vloeitof. Of zou dit dan gewoon in een gewone pan gemaakt moeten worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *