1 Rijst in de Stoompan (4 à 5 pers.)

rijstkokenHet allereerste recept uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek: Rijst in de Stoompan. Beb zegt in het kookboek over rijst: “Rijst is het basisgerecht van de Indonesische keuken… Rijst hoort drooggekookt op tafel te komen met de oorspronkelijke korrel nog goed te onderscheiden”.

Mijn oma en moeder gebruikten altijd deze rijsttomer. Voor vele Indo’s een bekende pan ;-). De rijstpan is ook handig voor andere recepten, zoals roti kukus, kue mangkok of kue lapis. Hieronder eerst het recept zoals in Beb Vuyk’s kookboek. Daarna zoals ik het van mijn moeder heb geleerd.


Rijst in de Stoompan (4 à 5 pers.) uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 43.

Ingrediënten

1/2 liter rijst
3/4 liter water

Was de rijst tot het waswater helder is. Zet de rijst op met 3/4 liter water uit de warmwaterkraan. Draai het vuur laag zo gauw de rijst kookt en laat haar 8 minuten zachtjes koken. Vul het reservoir van de stoompan en breng het water aan de kook. Doe na 8 minuten de rijst over in het bovenste gedeelte van de stoompan, die een geperforeerde bodem heeft. Zet de bovenste pan op de onderste. Het water mag de rijst niet raken. Stoom de rijst tot ze gaar is, circa een half uur. Schep haar gedurende het stomen een keer of wat om met een houten lepel. Doe haar op in een schaal en laat haar even uitdampen. Men kan ook de rijst van tevoren half gaar koken en haar pas een half uur voor de maaltijd stomen. Overgebleven gare rijst kan de volgende dag opgestoomd worden. Ze zal dan in ongeveer tien minuten voldoende warm zijn.


rijstkoken-pan

Wij doen het thuis niet veel anders, maar gebruiken misschien iets meer visuele clues, dan hoeveelheden en tijd. Ik laat het zien.

De oude stoompan bestaat uit 2 delen; een onderpan en een vergiet. In de onderste pan doe ik 4 bekers rijst. Als de rijst nog gewassen moet worden, dan kan dat nu. Maar ik heb Jasmijnrijst van de supermarkt, die is al schoon.

rijstkoken-vinger

Ik vul de onderste pan van de stoompan met water dat maar een (pink)vingerkootje boven de rijst mag staan. Dat is genoeg.

rijstkoken-rijsterin

De pan mag nu op hoog vuur zonder deksel en zonder het vergiet erop.

rijstkoken-rijst-gaatjes

Kook de rijst tot in het oppervlak gaatjes vallen. Het meeste vocht is verdampt. Dat is het moment om de inhoud van de onderste pan in de bovenste te scheppen.

rijstkoken-rijst-invergiet

Mijn moeder liet altijd een kuiltje in het midden van het vergiet, zodat de stoom goed rondcirculeert, zegt ze.

rijstkoken-af

Nu een laag water in de onderste pan, het met rijst gevulde vergiet er bovenop en de hele stoompan mag opnieuw op hoog vuur. Als het water stoomt, laat ik het nog 10 minuten doorstomen. Dan is je rijst klaar.

rijstkoken

Ik vind het uit de klassieke rijststomer net even anders smaken. Het worden mooie glimmende korrels. Met het resultaat uit de elektrische rijststomer is er bijna geen verschil, alleen soms kan het daarin iets natter blijven, dat is niet altijd wat je wilt.

 

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Aretha schreef:

  Wat leuk om dit te zien 🙂 Heb net zo’n rijststomer (van mijn oma die het nog uit Indonesie heeft meegenomen) en zij heeft mij o.a. geleerd hoe je rijst moet koken. Precies zoals hierboven beschreven. Doe het nog altijd op deze manier….voor mij alleen een electrische ‘rijststomer’ als het ECHT niet anders kan. Ik ga jouw smoorrecept snel uitproberen. Heerlijk!!!!

 2. Els schreef:

  Ik heb altijd geleerd er even met een pollepel op te kloppen en als dat niet meer soppig klinkt dan is de rijst goed en kan hij verder gestoomd worden

 3. Hedy schreef:

  Ik zoek zo n rijststomer waar oh waar kan ik die kopen ?????

 4. Ellen schreef:

  Als er een elektrische rijststomer gebruikt wordt, moet er dan ook een pink vingerkootje water bovenop de rijst zitten?

 5. Ruud schreef:

  Hi
  Waar kan ik zoon stoom pan kopen.
  Zoek ik al heel lang.

 6. Elizabeth schreef:

  Waar kun je zo’n pan kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *