Lontong ketan

plak lontong omgekeerd uit de vorm met bananenblad

Er zijn allerlei manieren van rijst bereiden, zoals deze lontong met ketan (plakrijst). Beb heeft 14 recepten voor rijst in haar boek staan; van koken, stomen of bakken. Deze lontong met ketan maakt Beb in een schaal waarin ze de rijst aandrukt en daarna aansnijdt in repen. Niet zoals je lontong misschien kent; in zakjes. Dit recept is genoeg lontong voor 6 tot 8 mensen en is klaar in 1 uur. Voor het beste resultaat even een nacht in de koelkast koelen en voor het eten op kamertemperatuur laten komen.

Lontong II #13 uit Beb Vuyk’s Indonesisch kookboek, pagina 52.


  • 1/2 liter rijst
  • 2 eetlepels ketan (kleefrijst)
  • 1 1/2 liter water
  • zout
  1. Was de rijst gemengd met de ketan en breng haar aan de kook met het zout.
  2. Draai zo gauw de rijst kookt het vuur op laag en gebruik bij gas een asbestplaat. De rijst mag stuk koken en moet zeer gaar zijn.
  3. Spoel een schotel om met koud water.
  4. Strijk daarop de rijst uit laat haar afkoelen en snijd haar in rechthoekige stukken.

    Bijgerechten: droge sambelans, opor van kip, saté, gado-gado of petjel.

Ingredienten lontong ketan

Ketanrijst of plakrijst (stickyrice) kan je krijgen in zwarte of witte korrels. De zwarte versie is mooi stevig en heeft veel smaak. Ook zal de rest van de rijst licht paars kleuren door de natuurlijke kleurstof in de rijst. Leuk!

De verhouding van een halve liter rijst (ja, Beb schrijft altijd rijst in liters) en twee eetlepels plakrijst lijkt niet veel effect te gaan hebben op het eindresultaat van deze lontong, maar dat is niet waar. De lontong wordt iets plakkerig en is in totaal wat zachter dan lontong in zakjes. De rijst was ik 2 keer en voeg en halve theelepel zout toe. Dan gaat er 1,5 liter water bij.

Zout in pan met lontong rijst

Ik heb nog wat citroengras over en deze doe ik er ook bij. Citroengras smaakt goed bij rijst vind ik en ik ken dit ook van lempers maken bijvoorbeeld.

Citroengras met pan rijst

Beb zegt duidelijk in haar recept: “Draai zo gauw de rijst kookt het vuur op laag en gebruik bij gas een asbestplaat.”. Asbestplaatjes worden niet meer gebruikt natuurlijk, maar ik heb wel een metalen warmteverdeler (gekocht bij de kringloop) en die werkt super goed om gerechten te laten sudderen.

Warmhoudplaatje om lontongrijst te laten sudderen

Mijn rijst kookt dus kan ‘ie op het plaatje op laag vuur. Ik laat het geheel met de deksel op de pan nog 20 minuten zachtjes sudderen.

Rijst gekookt

Al het water is opgenomen in de rijst. Ik had de rijst niet langer op het vuur moeten hebben. De korrels lijken nog heel, maar zo gauw ik het doorschep, breken ze in stukken.

Rijst doorgeroerd zodat korrels breken

Volgens mij is dit wat Beb bedoelt. Ik heb bananenblad goed gewassen en met heet water overgoten zodat het olie uit het blad komt en het mooi gaat glimmen. Het blad gaat in een schaal (van ongeveer 5 centimeter diep) en ik schep daarin de stevige en zware rijst. Je kan ook plasticfolie gebruiken hoor, maar bananenblad ruikt lekker en ziet er prachtig uit.

Rijst in vorm gedrukt voor longtong

Nu mag de lontong ketan afkoelen, eerst op het aanrecht en dan in de koelkast. Is de lontong koud dan gaat aansnijden makkelijk. Ik zie dat ik de hoeken beter had moeten aandrukken, maar toch kan ik hier mooie repen (roze!) longtong van snijden.

Roze lontong ketan plak

De repen kunnen weer in ruiten en zo serveer ik het met een gerecht waar de lontong lekker in gedoopt kan worden, zoals een sajoer lodeh of een daging setan. Ook met pindasaus is lontong verrukkelijk en gaat goed samen met een petjelsaus zoals Beb zegt. Oja en Beb noemt ook nog: “droge sambelans, opor van kip, saté, gado-gado of petjel“. Droge sambelans zijn bijvoorbeeld seroendeng of sambal kelapa.

Selamat Makan!

Lontong ketan in ruitvorm gesneden

Lontong kan je ook heel goed in bananenblad rollen. Zien hoe ik dat doe. Ik heb er een video van gemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *