Seroendeng | Geroosterd Kokosschaafsel

84-seroendeng-pot

Hier heb ik al heel lang zin in: zelf seroendeng maken. Seroendeng is een geroosterd kokosschaafsel met 8 verschillende kruiden en wordt gegeten als bijgerecht. Net als gebakken uitjes wordt seroendeng bij het eten geschept als extra smaakmaker. De hoeveelheid in Beb haar recept is genoeg voor 1 grote wekpot. Handig!

Ik verbaas me over de vele specerijen, maar het maken zelf valt uiteindelijk reuze mee. Neem wel de tijd om goed de kruiden met de uien los te wrijven. Het regent buiten en het hele huis ruikt nu naar warme kokos en geroosterde pinda’s…. Hallo weekend ;-).

Bekijk je liever een video van het recept? Dat kan hier:

Klaar in 45 minuten, genoeg voor 1 grote wekpot


Seroendeng #84 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 97.

Ingrediënten

 • 200 gram kokosmeel
 • 3 à 4 eetlepels pinda’s
 • 6 eetlepels gesneden uien
 • 2 teentjes gesneden knoflook
 • 2 theelepels laos
 • 4 theelepels ketoembar (korianderpoeder)
 • 2 theelepels djinten (komijnpoeder)
 • 1 theelepel zout
 • 2 theelepels Javaanse suiker
 • asem ter grootte van 2 walnoten
 • 1/2 theelepel kentjoer
 • 2 djeroek poeroetblaadjes
 • 4 salamblaadjes
 • 1 spriet sereh
 • 3 eetlepels olie
 1. Wrijf ui, knoflook, laos, ketoembar, djinten, kentjoer, zout en suiker tesamen tot een brij.
 2. Maak van de asem met 2 eetlepels warm water een dik papje en zeef dit.
 3. Wrijf het moes door de kruiden.
 4. Maak de olie warm in een koekepan of wadjan.
 5. Bak daarin de pinda’s lichtgeel.
 6. Haal de pan van het vuur en schep met de schuimspaan de pinda’s er uit.
 7. Zet de olie weer op en fruit hierin het kruidenmengsel tot de uien lichtgeel zijn.
 8. Voeg er nu het kokosmeel bij.
 9. Draai het vuur laag en gebruik bij gas een asbestplaat*.
 10. Roer de gebraden kruiden goed door het. kokosmeel.
 11. Schep de massa om en om tot ook de kokos lichtgeel begint te worden.
 12. Schuif met een lepel – een sodet is hiervoor heel geschikt – vanuit het midden van de pan krachtig over de bodem in de richting van de rand.
 13. Voeg er de salamblaadjes en de sereh aan toe en fruit die mee.
 14. Zorg dat de korrelige massa zich niet aan de pan vasthecht. Als dat toch het geval is haal dan de pan even van het vuur.
 15. Roer er als de seroendeng mooi egaal goudbruin is geworden de gebakken pinda’s doorheen.
 16. Laat dit gerecht niet in de pan afkoelen, maar doe het zo gauw het de gewenste kleur heeft over op een schotel bedekt met een stuk keukenpapier.
 17. Laat het afkoelen en doe het daarna over in een goed af te sluiten stopfles. De blaadjes en de sereh blijven erin.

Seroendeng kan, mits droog bewaard maandenlang goed blijven. Het wordt er zelfs lekkerder op. In plaats van pinda’s kan men ook kleine stukjes zoete dendeng meebakken.


*Asbestplaatjes worden niet meer verkocht. Dat mag niet meer voor de gezondheid. Er bestaan allerlei andere plaatjes die de warmte goed verdelen. Ik heb gewoon het gas heel laag gezet.

84-seroendeng-ingredienten

Laat je niet afschrikken door dit arsenaal aan kruiden en specerijen. Het is bijna allemaal in de supermarkt te krijgen, behalve het salam- en jeruk purutblad. En als je dan toch naar de Toko daarvoor moet, koop je meteen de andere kruiden erbij ;-). Ik heb in de vriezer altijd jeruk purut en salam liggen. Dat werkt prima.

De pinda’s zijn trouwens gewone, ongezouten, extra grote van de supermarkt en met kokosmeel wordt geraspte kokos bedoeld.

84-seroendeng-ui-tjobek

Omdat het kruidenmengsel straks goed alle kokos moet bedekken, wrijf ik het zo fijn als ik kan. Het wordt heel donker van kleur door de korianderpoeder. Maar dat klopt, dat is goed ;-).

84-seroendeng-tjobek-bumbu

De djinten (komijn) geeft het een specifieke geur. Heerlijk. Nu mag deze boemboe worden opgebakken. Ik zet het vuur niet te hoog, maar laat de uien in de pasta rustig lichtgeel worden.

84-seroendeng-coconut-bumbu

Dan kan de geraspte kokos erbij. Ik hou de kokos zo veel mogelijk in beweging en probeer beetje bij beetje de boemboe goed te verdelen. Dat is nog best een klus. Ik denk even dat het niet gaat lukken de boemboe blijft klonteren en niet goed hecht. Maar het tegendeel is waar. Het heeft tijd nodig. Blijf scheppen op een gemiddeld vuur. Laat je kokos niet aanbranden, dan wordt je seroendeng bitter.

84-serundeng-coconut-colors


Als je seroendeng bijna de juiste kleur heeft kunnen je gebakken pinda’s erbij. Dan zo snel mogelijk uit de pan en laten rusten op keukenpapier.

TIP: belangrijk is om je seroendeng echt goed te laten drogen! Ik hou de seroendeng wel een paar dagen op de bakplaat en schep af en toe om voor dat ik het in de pot doe. Als de zon schijnt mag de seroendeng achter glas ook een dag in de zon. Dat werkt ook heel goed. Als de seroendeng wat nattig is, dan is er kans op schimmel in de pot en dat wil je echt niet ;-).

84-seroendeng-papier

Zo mooi met al die kruiden er in. Leuk ook dat de blaadjes en stengels er gewoon in mogen blijven. ‘Het wordt er zelfs lekkerder op’, zegt Beb. Dat geloof ik.

84-seroendeng-af

Zo leuk om zelfgemaakte seroendeng altijd op de plank te hebben staan. Samen met zelfgemaakte sambal wordt je rijsttafel echt bijzonder. Deze seroendeng is veel minder zoet dan die uit de winkel. De smaak van de kruiden komt heel goed naar voren. Het zelf roosteren geeft zoveel meer smaak. Super leuk om cadeau te geven ;-).

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Anko Cazemier schreef:

  Bij dit soort gerechten is de uitleg en fotoserie enorm handig. Als je weet dat het kán gaan klonteren en dan toch goed komt bijvoorbeeld!

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   hihi, ja precies. Leuk om te horen! Mijn moeder zei dat altijd. Bijvoorbeeld bij pindasaus: ‘het lijkt helemaal mis te gaan, maar blijf roeren het komt goed’. Zo fijn vond ik dat, hi. Nu doe ik het zelf op mijn blog. Ik heb altijd in het achterhoofd mijn nichtjes die ook dol zijn op koken. Eigenlijk vertel ik het aan hen ;-). Fijn dat je het een handige uitleg vindt. Ik hoor graag waar je vindt dat het beter kan of anders moet hoor! Liefs Pauline

 2. Hoihoi, ik heb nog een boek van Bep Vuyk, ooit cadeau gekregen van een vriend die dol was op de Indonesische keuken. Het heet het groot Indonesisch kookboek. Al wat jaartjes oud, maar seroendeng wordt daar niet in beschreven. Dank voor jouw heerlijke recept! Heel duidelijk met de video erbij.

 3. Lous schreef:

  Het is ook heel handig om de seroendengl in een groot bakblik in de oven bruin te laten worden na dat je het gemengd hebt met de boemboe.Het blijft brand niet aan en wordt mooi droog. Wel steeds even kijken en omscheppen.

 4. Boy schreef:

  Goeie. Heerlijk die seroenen, maar in neem geen ongebrande pinda’s, zoute uit een zakje. Gaat prima hoor en nog lekker ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *