Lontong ketan in bananenblad

Lontong ketan zelf maken (dus niet in een zakje van de toko) is helemaal niet moeilijk. Ik gebruik graag bananenblad want dat geeft smaak af en staat ook nog heel mooi. Eerder maakte ik al gewone lontong van alleen witte rijst. Deze versie is met een deel plakrijst (ketan). Lekker en weer net anders van structuur.
Wil je de rijst mooi laten kleuren, zoals mijn paarse lontong, gebruik dan nasi ketan hitam (zwarte kleefrijst) want die geeft een te gekke kleurstof af. Beb Vuyk duidt hoeveelheden rijst altijd aan in liters, dus doe ik dat hier ook. Met de hoeveelheid in dit recept maak je ongeveer 12 lontongs van 15 centimeter. Per persoon eten we ongeveer 3 lontongs. Ook kan je 75 gram rijst aanhouden per persoon. Dit recept is klaar in 1, 5 uur.
Lontong ketan
- 300 ml witte rijst
- 200 ml ketanrijst (100 gram witte en 100 gram zwarte)
- halve theelepel zout
- 1 spriet sereh
- 3-4 blaadjes jeruk purut
- 1 pak bananenblad
- Doe rijst in een pan en voeg water toe totdat het 1 vingerkootje boven de rijst staat.
- Kook de rijst met het jeruk purut blad, het citroengras en het zout.
- Haal het van het vuur als de rijst putjes vormt met bellen erin, maar het geheel er nog nat uit ziet.
- Roer het goed door totdat de korrels beginnen te breken.
- Laat de rijst 15 minuten op een bord afkoelen.
- Roer het nogmaals door vlak voor gebruik.
- Snij het bananenblad in 3 vinger lange stukken.
- Spoel ze af met water en daarna met kokend heet water en wrijf ze droog en schoon met een theedoek.
- Leg een worst van rijst (goed vormen) onderaan het bananenblad en rol het stevig, maar voorzichtig dicht.
- Maak de zijkanten dicht met een tandenstoker.
- Kook de lontong zachtjes gedurende 1 uur.
- Haal ze dan direct uit het water en laat rechtop uitlekken zodat het water er goed uit kan lopen.
- Laat de lontong helemaal afkoelen voordat je ze aansnijdt. Of laat het een nacht in de koelkast voor het beste resultaat.

Plakrijst kan je eigenlijk altijd krijgen bij de toko. Ik haal meteen wat jeruk purut (citroenblad) en citroengras daar. Ook lekker bij lontong is pandanblad. Dat geeft ook heerlijke smaak af. Je kan een stukje met de lengte van een vinger onder de rijst leggen in het pakketje.
Ik doe alle rijst in de pan en voeg daarbij het zout, citroengras en citroenblad. Ik vul dan het geheel met water tot het een vingerkootje boven de rijst staat.

Dan mag de pan op hoog vuur. Ik was de rijst niet, omdat het gruis in de rijst zorgt voor een mooi stevige lontong. Als je het wel wast (sommige mensen vinden het ook een fris idee), dan blijft het geheel stevig genoeg hoor, maar het hoeft niet perse.

Nu ongeveer is de rijst al klaar om in bananenblad gerold te worden. Dit is al na een minuut of 10 koken. Het lijkt nog niks, maar na even staan en doorroeren wordt het al meer een plakkerig geheel. Ook moet de rijst nog gekookt in het blad.

De rijst mag uit de pan op een schaal om iets af te koelen voordat je gaat rollen.

Ik haal bananenblad bij de toko uit de vriezer. Ik laat het even ontdooien en dan knip ik het in stukken van drie vingers lang. Dan kan je de pakjes mooi dik rollen zodat ze niet gaan lekken. Ik spoel ze af onder de kraan en overgiet ze met heet water. Daarna even met een theedoek droogwrijven. Het blad gaat prachtig glimmen. Zien hoe je moet vouwen? Ik heb een video gemaakt van gewone lontong.
Nu alles mooi opgerold is, mogen de lontongs op deze manier in de pan helemaal onder water om 1 uur zachtjes te pruttelen.

Eenmaal klaar dan is het belangrijk dat de pakjes rechtop uitlekken, zoals in de foto hieronder. Als je dat niet doet blijft de inhoud te nat.

Nadat de lontong is afgekoeld kan je ze pas goed aansnijden. Een nacht wachten zorgt voor de perfecte lontong-structuur. Je kan de lontong prima voor een paar dagen de koelkast bewaren. Ook kan je ze goed invriezen. Daarna is het ontdooien zo gebeurd in de magnetron.

Na het afkoelen vormt het blad een witte gloed. Dat is normaal en doet niks af aan de smaak, hoor. Lontong is verrukkelijk met gerechten waar je iets te dippen nodig hebt zoals, gado gado, of een natte rendang. Eroverheen is seroendeng heerlijk en uiteraard een te gekke sambal.

Ook kan je de pakketjes met een scherp mes zo doorsnijden. Ook mooi om te serveren.
