Indonesische ingrediënten en kruiden

Velen laten zich afschrikken door de hoeveelheid onbekende Indonesische kruiden die door Indisch eten gaan. Gelukkig is Nederland zo rijk dat we hier werkelijk alles kunnen krijgen, dus daar kan het niet aan liggen. Ook klinken de meeste kruiden exotisch, maar meestal zijn het kruiden die je al in huis hebt. Neem bijvoorbeeld djahé; dat is gember. Een lombok is een chili peper en djinten (jinten) is komijn.

Op dit blog heb ik een pagina aangemaakt waarin de kruiden die Beb opsomt aan het begin van haar boek bij elkaar zijn gezet. De pagina blijf ik updaten als ik vind dat er nog kruiden bij moeten.

Poeder of verse kruiden?

Toen Beb in de jaren ’70 haar Groot Indonesisch Kookboek schreef, waren niet alle kruiden vers te krijgen. Nu is dat anders. Ik denk dat Indisch eten in Nederland onder andere door de poederkruiden een net wat andere smaak kan hebben dan Indonesische gerechten. Als je in Beb’s gerechten de poederkruiden door verse vervangt, dan verandert de smaak in sommige gevallen best veel, zoals in een rauwe sambal bijvoorbeeld waarin verse laos wordt gebruikt in plaats van de poedervariant. Maar over het algemeen werken poederkruiden prima, zeker in curry’s.

Poederkruiden kunnen ook wat toevoegen aan smaak. Verse korianderblaadjes is echt anders van smaak dan ketoembar; gemalen korianderzaadjes. Als Beb ketoembar schrijft, bedoelt ze echt de poedervorm van de zaadjes. Verse geelwortel, koenjit (kunyit), zorgt in een nasi kuning, vind ik, voor een diepere smaak dan de kunyit in poedervorm. De verse wortel geeft het een meer warme, aarde smaak.

Ik werk meestal andersom. Als ik verse kruiden vind bij de toko, dan bedenk ik wat ik ermee kan maken. Verse kencur bijvoorbeeld is te gek! Maar ook verse pandanbladeren. Ook kijk ik altijd uit naar bananenblad in de vriezer bij de toko. Een lontong wordt er lekkerder van.

Kortom, laat je niet afschrikken, maar neem rustig mijn kruidenpagina door en zie dat het wel meevalt :-). De recepten op dit blog, een beetje van mij en van Beb, zorgen ervoor dat je gerecht zeker gaat lukken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *