Saté Babi – Saté van Karbonades

saté van varkensvleesHet wordt een heet weekend. Het perfecte weer voor een saté klassieker: Saté Babi (saté van varkensvlees). Eén van mijn favoriete vlees-aan-een-stokje recepten ;-).

Ik kies voor schouderkarbonades. Dat zijn grote, vaak doorregen lappen.

Iedereen kan saté maken. Het geheim zit ‘m in de ketjap. Koop goeie en ben er niet zuinig mee. Ik gebruik ABC Ketjap Manis. Het is de allerzoetste. Dat werkt uitstekend met varkensvlees.

Je kan dit recept ook maken met geiten- of schapenvlees. Dan wordt het saté kambing.

Deze hoeveelheid is goed voor 2-3 personen. Klaar in 1,5 uur (inclusief marineren).


Saté Babi (sate van varkensvlees) #197 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 186.

Ingrediënten

  • 1/2 kg halfvet varkensvlees

kruiden

  • sap van 3 teentjes knoflook
  • ketjap
  • citroensap
  • peper
  • zout
  1. Snijd het breedste gedeelte van de vetrand weg. Snijd zowel vlees als losse vetrandjes in dobbelsteentjes van +/- 2 cm. Bestrooi de dobbelsteentjes met het mengsel van knoflooksap, citroensap, ketjap, peper en zout en laat ze hierin +/- 1 uur marineren.
  2. Rijg het vlees aan de pennen met aan iedere pen minstens 2 stukjes vet. Droog het vlees af met papier en rooster ze het eerst boven een zacht en daarna boven een aangewakkerd vuurtje van houtskool.
  3. Af en toe insmeren met de marinade. Geef er ketjapsaus bij of een pindasaus of een zoet-zure saus.

saté van varkensvlees ingredienten

Het is zo ontzettend makkelijk om saté te maken. Ik heb een grillplaat gekregen voor mijn verjaardag en die gaan we ervoor gebruiken. Tuurlijk is het lekkerder als je je saté op houtskool bakt, maar het geeft op ons kleine balkon te veel rommel. De grillplaat werkt erg goed en het is een fijn alternatief. Maar probeer vooral uit op houtskool, want het is echt nog lekkerder.

saté van varkensvlees in de marinade

Marineren

Marineren kan een uur van te voren, maar een dag eerder is natuurlijk nog lekkerder. Deze saté kan je de avond van te voren maken. Snij alles in dobbelsteentjes – niet te groot-, doe de ketjap marinade erbij, afdekken en een nacht in de koelkast. De volgende dag pas op stokjes steken.

saté van varkensvlees uren in de marinade van ketjap


De geur die nu al van de marinade afkomt is fantastisch. Beb gebruikt alleen maar knoflook en geen ui in de marinade. Nou en dat ruik je. Wat is dat toch een heerlijke combi. Hoe langer je de marinade laat staan hoe intenser de geuren die ervan afkomen. Zo lekker.

saté van varkensvlees - sate babi op de grillBeb laat in haar recept weten dat ‘aan iedere pen minstens 2 stukjes vet’ moet zitten. Dat is inderdaad lekker, want de vetrandjes worden knappend van het bbq-en of grillen. Ik steek 3 stukjes vlees op iedere pen. Dat staat mooi en je houdt nog genoeg prikker over om je saté goed vast te houden.

Saté babi hoeft niet lang. Het zijn karbonades, dus niet meer dan 10 minuten op de BBQ is zeker genoeg.

Oja en eenmaal op mijn bord giet ik er een zoet-zuur sausje van ketjap over. Enak!

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *