Tjoloh-tjoloh saus met aubergines en courgettes

Een vriend van ons met Ambonese roots heeft het altijd over de tjoloh-tjoloh saus. Ik leer op internet dat er natuurlijk allerlei soorten versies van bestaan, maar zie ook dat Beb haar versie in haar boek heeft opgenomen. Daarom vandaag deze salade van Aubergines. Ik heb ook een heel vers en jonge courgette uit eigen tuin erbij gedaan. Dat past er erg goed bij. Dit gerecht is veganistisch.


Aubergines met tjoloh-tjoloh saus (Ambon) uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 368.

 • 1 middelgrote aubergine
 • 1 theelepel slaolie
 • zout
 • sap van 1 citroen

Kruiden – voor de saus

 • 3 sjalotten of andere kleine uien (gesnipperd)
 • 1 gesnipperd teentje knoflook
 • 1 theelepel sambal oelek
 • 1 theelepel ketjap
 1. Wrijf ui, knoflook en sambal tot een brij.
 2. Roer er de ketjap de slaolie en het citroensap doorheen.
 3. Snijd de aubergines in dunne plakjes, bestrooi ze met zout en meng ze door de saus

Deze aubergines met tjoloh-tjoloh saus worden rauw gegeten. Er bestaat het idee dat rauwe aubergines gevaarlijk zouden zijn, maar dat is niet waar. Je kan aubergines prima rauw eten, lees daar hier meer over.

Ik heb nog wat pepers over zoals je ziet. Ook al zijn ze niet helemaal meer knapperig, je kan ze prima gebruiken voor een recept als deze. Ik gooi nooit verschrompelde pepers weg. Mijn sambal oelek is op, dus ik wrijf een halve peper met wat zout mee. Dat heeft hetzelfde effect als een theelepel sambal oelek. Zien hoe je sambal maakt? Dat kan hier.

De aubergines in z’n geheel (ik gebruik ook nog courgette) is wat te veel voor de verhouding met de saus. Ik gebruik daarom de helft van de aubergine.

De hoeveelheid zout is belangrijk in dit recept. Omdat er al ketjap doorgaat moet je opletten het geheel niet te zout te maken. Ik gebruik in totaal iets minder dan een halve theelepel. Maar even goed proeven op het laatst, of de balans in smaken klopt.

Ik wrijf eerst ui, knoflook en sambal samen. Ik doe daar een beetje zout bij, zodat het fijnwrijven makkelijk gaat. Ik zorg dat ik alles eerste heel goed fijn snij zodat het wrijven in de vijzel daarna makkelijk gaat. Ik wil de tjoloh-tjoloh saus lekker smeuïg krijgen.

Nu gaan we er echt een sausje van maken. In de cobek (vijzel) giet ik de citroensap (ik gebruik een limoen), de ketjap en de olie. Voor ketjap kies ik zoete ketjap van ABC (ketjap manis).

Nu alles in de saus zit, roer ik het geheel goed door en proef. De smaak moet in balans zijn: zoet, zuur, hartig en zout. Mijn limoen blijkt behoorlijk zuur, dus ik voeg er nog wat zoete ketjap aan toe; nu smaakt alles perfect in balans.

De aubergine (en mijn kleine courgette) snij ik flinterdun. Zo kan elk plakje zich goed wentelen in de saus. Deze salade van aubergines met tjoloh-tjoloh saus is een perfect bijgerecht. Het werkt als een atjar bijna. We eten dit met zalm gepocheerd in een dunne saus van hoisin en witte rijst: de perfecte combinatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *