Rauwe Aubergine Niet Gevaarlijk

Rauwe aubergine in ingredientenlijst karedok salade

Als ik een Beb salade met rauwe aubergine online zet, krijg ik direct van bezoekers te horen dat het eten van rauwe aubergine niet gezond is.

Ik heb online gezocht naar goede bronnen * en ook paar diëtisten gebeld over dit onderwerp. Conclusie: aubergine kan je prima rauw eten. De blaadjes en bloemen van de aubergine zijn wel giftig, dat geldt voor meer planten uit de nachtschade familie.

terong ingredienten

Het voedingscentrum

Ook heb ik de voedseldeskundigen van het Nederlandse Voedingscentrum om hun mening gevraagd en zij zeggen:

Ik heb het even nagevraagd aan onze expert voedselveiligheid, maar aubergine rauw eten moet in principe kunnen. Groet, webredactie Voedingscentrum

Op hun site staat ook:

Aubergine is verwant aan de aardappel en bevat ook een solanine-achtige stof. Die stof geeft geen problemen. 

Maar het Voedingscentrum heeft ook tegenstrijdige informatie op dezelfde website staan. Op deze pagina in het drop-down menu bij ‘aubergine’ staat: ‘Aubergine kan je beter niet rauw eten’.

Ik heb dit het Voedingscentrum laten weten. De webredactie laat weten dat dit inderdaad niet klopt, maar het is tot op heden niet aangepast.

Nachtschade

Aubergine behoort tot de soort nachtschade, net zoals aardappels, pepers en tomaten. Nachtschade groenten en fruit bevatten van nature giftige stoffen: de glycoalkaloïdes.

Lalab van Tomaat
Lalab van Tomaat

Eén van de giftige glycoalkaloïdes is de natuurlijke gifstof solanine of de vergelijkbare stof tomatine in tomaten.

Het is schadelijk om te veel solanine of tomatine binnen te krijgen. Het kan bijvoorbeeld koorts, braken, diarree, lusteloosheid en hoofdpijn veroorzaken. 

Voedingscentrum

Aardappels

Het eten van aardappels die groen zijn geworden is niet gezond. Het solanine-niveau is in zo een aardappel hoog en moet je daarom niet meer consumeren. Dit geldt ook voor onrijpe (groene) tomaten.

Aardappels

Aardappels kleuren groen omdat ze aan licht zijn blootgesteld. Ook de uitlopers van aardappels evenals ‘de bovengrondse delen van aardappelplanten – de bladeren, stengels en scheuten – bevatten van nature grote hoeveelheden van glycoalkaloïden en zijn daarom zeer giftig’ (wiki).

Planten maken deze gifstoffen aan om zich te beschermen tegen plantenziekten. De gifstoffen zorgen er ook voor dat bijvoorbeeld knollen van de plant die boven de grond liggen niet worden opgegeten door wormen, insecten of andere dieren.

Solanine is giftig in hoge dosis

In grote dosis is solanine voor mensen giftig; 400 mg gram is voor een volwassene levensbedreigend. De Huffingtonpost rekent uit dat in het geval van aubergines, iemand 36 rauwe aubergines moet eten om in de gevarenzone te komen. Dat doet niemand natuurlijk.

Solanine breekt niet af bij verwarmen

De bezoekers van deze site die mij waarschuwen voor rauwe aubergine zeggen ook dat door het verwarmen van de groentes de giftige stof wordt afgebroken of geheel verdwijnt. Het Voedingscentrum spreekt dit tegen op hun site. Ook vind ik online verschillende goed onderbouwde aanwijzingen dat de giftige stof bij verwarming niet wordt afgebroken.

Het Voedingscentrum:

Solanine en tomatine worden niet afgebroken tijdens koken, bakken en frituren.

Voedingscentrum

Gevoelig

Iemand kan natuurlijk allergisch zijn voor nachtschade groenten en fruit. In dat geval kan het eten van aubergine inderdaad gevaarlijk zijn.

De diëtisten zeggen over dit onderwerp ook: als je gevoelige darmen hebt, is het eten van rauwe groenten geen aanrader. Rauwe groenten verteren moeilijker dan gegrilde of gekookte groenten, dus daar zullen gevoelige darmen altijd op reageren.

*Bronnen

Zin in Indische salades en groentegerechten? Ga hier direct naar alle groentegerechten op deze site.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Jappie schreef:

    Bedankt voor het delen van de nuttige inhoud over eten

  2. Jan Hoefnagels schreef:

    Het voedingscentrum weet niet of je aubergine vooraf beter wel of niet dient te verhitten: “Solanine en tomatine worden helaas niet zo makkelijk afgebroken tijdens koken, bakken en frituren. Verhitting heeft volgens het Voedingscentrum weinig tot geen effect op de gifstoffen in groente met nachtschade, al lost solanine wel op in het kookvocht. Bij het afgieten van het kookvocht, verminder je dus het solaninegehalte.”
    Stel voor dat het voedingscentrum zichzelf voortaan zonder hoofdletter presenteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *