Dodol van Toko Lo

Wist je al dat Toko Lo een kookboek heeft uitgebracht? Het Indisch bakboek! Een must-have voor Indische thuiskoks. Lola van Ruler’s kookboek staat vol met zoete bekenden, als pandancake, ketimoes of ongol-ongol. Maar Lola gaat ook los met hartig zoals martabak telor en lemper ajam. De recepten zijn heel smakelijk gefotografeerd zonder onbereikbaar te lijken en de hoofdstukken worden gelardeerd met Lola’s persoonlijke verhaal over haar Indische achtergrond. Uit Toko Lo’s bakboek maak ik vandaag Dodol! Enak sekali en ik heb dodol ook nog niet eerder geprobeerd. Leuk, leuk!

Wil je het Indisch bakboek van Toko Lo snel in huis? Hier kan je ‘m direct bestellen.


Dit recept levert 50 stuks dodol op van 2 bij 4 centimeter.

Dodol Toko Lo, uit Indisch bakboek, pagina 137.

Ingrediënten

 • 60 gram maizena
 • 400 ml kokosmelk
 • 8 gram vanillesuiker
 • 250 gram palmsuiker, fijngehakt
 • 1 pandanblad, geknoopt

Benodigdheden

 • garde
 • bakvorm (20×25), ingevet en bekleed met bakpapier
 • bakpapier of plasticfolie
 1. Meng in een kom de maizena met 100 milliliter water tot een papje. Zet opzij.
 2. Breng in een steelpan op middelhoog vuur de kokosmelk met de vanillesuiker, palmsuiker en het pandanblad tegen de kook aan. Schenk al roerend het papje erbij. Zet het vuur laag en roer met de garde tot een dikke massa. Dit duurt 3 à 5 minuten.
 3. Verwijder het pandanblad en schenk de massa in een gelijkmatige laag in de bakvorm. Strijk glad met de bolle kant van een vochtige lepel en laat volledig afkoelen op het aanrecht.
 4. Snijd de dodol in blokjes van 2 bij 4 centimeter en serveer. Bewaren? Verpak ze dan per stuk in bakpapier of plasticfolie.

Dit recept van Lola is zo heerlijk simpel. De ingrediënten zijn zeer overzichtelijk. Ik ga voor goeie gula Jawa, Javaanse suiker. De gula Jawa haal ik bij mijn toko. Ze verkopen daar ronde schijfjes. Die vind ik het lekkerst. Pandanblad haal ik daar ook, uit de vriezer. Handig, want je hebt voor dit gerecht 1 (of 2) bladeren nodig. De rest kan terug in je eigen vriezer.

Lola noemt geen zout in het recept. Ik voeg een snufje toe, maar het is niet nodig. Mijn dodol is net wat hoog op smaak. Te eigenwijs ben ik en het bewijst hoe goed Lola’s boek is. ‘Sommige recepten moet je nou eenmaal precies volgen’, schrijft ze nog op pagina 10.

Ik begin met het mengen van de maizena met 100 liter water.

Nu mogen de rest van de ingrediënten in een pannetje om tot net aan de kook op te warmen en ervoor te zorgen dat de suiker smelt.

De suiker smelt als snel en alles gaat heerlijk naar karamel ruiken.

Nu al het suiker gesmolten is mag het maizenapapje er bij.

Ondertussen heb ik mijn bakblik ingevet en daarop bakpapier gelegd. Handig, zo blijft alles goed plakken.

Na een paar minuten rustig roeren zie je het beslag dik worden.

Volgens mij is ‘ie zo dik genoeg. Ik ga gieten!

Ik krijg de bovenkant niet zo glad als Lola. Maar ik probeer met de bolle kant van een natte lepel een beetje het oppervlak glad te maken. Nu geduld hebben. De dodol moet volledig afgekoelen.

Ik heb mijn dodol niet in de juiste vorm gesneden (per ongeluk) maar wel in mooi vierkantjes. Ik til ze voorzichtig op en leg ze op een stukje pandanblad. We eten Lola’s dodol bij sterke koffie als toetje na het eten. Het is geweldig. Ik kan niet stoppen. De rest van de stukjes bewaren we in de koelkast.

Meer weten over Lola van Ruler en Toko Lo? Bezoek haar website hier. Daar kan je ook meteen lekkers bestellen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *