453 Orak-Arik II (met garnalen)

453-orak-arik-IIGewoon een gezond en makkelijk gerecht. Wel even wat moeite doen om alles te snijden, maar dat is juist leuk. Je kan, als je echt geen zin hebt, altijd een zakje soepgroenten halen bij de supermarkt, maar dat mist wel charme.

Deze orak arik is met garnalen. Eerder maakte ik al orak arik met gehakt. Ook erg lekker en bovenal gezond.


Orak Arik II uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 366.

Ingrediënten

100 gram peultjes
100 gram bloemkool
100 gram worteltjes
100 gram prei
2 eetlepels gehakte selderie
100 gram garnalen
2 eieren
2 eetlepels olie

kruiden

2 eetlepels gesnipperde uien
1 gesnipperd teentje knoflook
2 gesnipperde lomboks zonder pit
peper
zout
nootmuskaat
mespuntje vetsin

Snijd alle groenten uiterst fijn. Snijd of hak ook de garnalen heel fijn. Fruit de kruiden in de olie. Voeg er ui, knoflook en lombok aan toe en als de uien geel zijn, de garnalen. Bak ook de fijngesneden groenten mee. Klop de eieren met zout, peper en nootmuskaat en roer die als de groenten halfgaar zijn voorzichtig er doorheen. Blijf roeren tot het ei gaat stollen. Roer er voor het opdoen de selderie en de vetsin doorheen.


 

453-orak-arik-II-groenten2

Beb wil dat we de groeten ‘uiterst’ fijn snijden. Ik hou het op deze grootte (zie foto). Nog kleiner maakt het al snel papperig en dat is niet de bedoeling. Deze orak arik moet knapperig zijn.

453-orak-arik-II-groentenWederom vertelt Beb niet hoeveel nootmuskaat erin moet. Dat doet ze praktisch bij geen een recept met nootmuskaat. Het is voor de Indo’s denk ik net zoiets als ‘peper en zout’ dat gaat ook op gevoel en eigen smaak. Ik gebruik voor deze orak arik 2 theelepels nootmuskaat door het geklopte ei. Lekker.

Ik gebruik nooit vetsin, maar het kan prima. Er is herhaald onderzoek gedaan naar de effecten van deze smaakversterker, maar nog nooit is bewezen dat je er hoofdpijn of andere klachten van zou krijgen. Toch gebruik ik het niet. Meestal vind ik het niet veel toevoegen aan de smaak. Maar dat is vast voor ieder anders. Het kan geen kwaad, dus vooral doen als je dat lekker vindt ;-).

453-orak-arik-II-pepers

Ik laat niet alleen de pitten weg uit de pepers maar ook de zaadlijsten. Zo zijn de pepers heel licht pittig, maar is de echte hitte er echt uit. Dat vind ik wel passen bij deze orak arik.

453-orak-arik-II-shrimps

Garnalen en groenten zijn een magische combinatie. Trassi (garnalenpasta) wordt veel gebruikt in Indisch eten en zeker in groentengerechten. In deze orak arik gaan verse garnalen, super lekker.

453-orak-arik-II-pan

Nu kunnen alle groenten in de wok. Even goed doorbakken en dan, als de ze halfgaar zijn, kan het ei erbij.

453-orak-arik-II-ei

Niets meer aan doen. Wel even proeven of er genoeg zout en peper en nootmuskaat doorheen is gegaan. Selamat makan!

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Tineke schreef:

    Hallo Pauline, een vraagje: waarom staat dit recept onder vegetarisch terwijl er garnalen in worden verwerkt? En kan ik de garnalen gewoon weglaten of moet er dan iets anders voor in de plaats komen voor de smaak.
    Groet, Tineke

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

      Goed opgemerkt en eigenlijk staat dus het recept verkeerd. Maar je kan ook makkelijk voor dit recept de garnalen weglaten, maar dat moet ik dan wel apart benoemen. Ik zou ze vervangen met shiitake paddestoelen. Mooi vol van smaak. Ook iets extra zout is lekker. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *