Rempah
‘Gehaktballetjes op z’n Indisch’ zou je deze rempah ook kunnen noemen. Door de geraspte kokos en de djinten (komijn) krijgen de balletjes hun speciale smaak en textuur. Erg lekker, zeker als je ze goed klein houdt; hapklaar en overheerlijk.
Let op: Beb Vuyk noemt ‘kokosmeel‘ in haar recept, maar ik denk dat ze daarmee geraspte kokos bedoelt. In haar andere recepten waar kokosmeel voorbij komt, is dat altijd zo. Het kokosmeel dat tegenwoordig te koop is, is veel te fijn en maakt gerechten tot pap.
Ook ga ik niet het citroengras fijnstampen tot poeder, zoals Beb vermeldt in haar recept. Onder Beb’s recept staat mijn uitwerking van deze weliswaar overheerlijke rempah.
Genoeg voor 2 personen, klaar in 30 minuten.
Rempah, #181 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 175.
Ingrediënten
- 100 gram rundergehakt
- 100 gram kokosmeel
- 1 klein ei
- wat extra kokosmeel om te paneren
- olie
kruiden
- 2 eetlepels gesnipperde uien
- 1 gesnipperd teentje knoflook
- 2 theelepels ketoembar
- 1 theelepel djinten
- 1 eetlepel asemwater, gemaakt van 1 eetlepel water en een stukje
- asem ter grootte van een 1/2 walnoot
- 1 spriet sereh
- 1 salamblaadje
- Vermeng het gehakt met het ei, het kokosmeel, uien, knoflook, ketoembar, djinten en asemwater.
- Droog de sereh en het salamblad en stamp ze tot poeder.
- Zeef ze en meng ze door het gehakt.
- Vorm van de massa kleine balletjes ter grootte van een walnoot en bak ze bruin in de olie.
Hoe simpel Beb’s recepten meestal zijn, hoe ingewikkeld ze deze soms bereidt: Het salamblad en de sereh (citroengras) moet volgens het recept gedroogd worden en fijngestampt. Dat is niet te doen. Het salamblad is droog prima tot poeder te verkruimelen, maar de sereh niet.
Serehpoeder
Het is een dikke graspriet, bijna zoals bamboe. Ik laat de verse citroengras zitten en gebruik serehpoeder van de supermarkt ;-). Eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed waarom Beb hier niet gewoon kruidenpoeder voorschrijft. Dat doet ze in andere recepten wel.
De kruiden zijn zo lekker geurig. De komijn en koriander (ketoembar) geven de balletjes die speciale smaak die rempah moet hebben. De kokos werkt net als paneermeel die normaal door gehaktballen gaat. Het houdt de boel bij elkaar.
In het ingrediëntenlijstje staat extra kokosmeel voor het paneren, maar dat paneren komt niet terug in de bereiding. Eerlijk gezegd: ik laat het weg. Ik bak mijn rempah gewoon zachtjes in wat olie, totdat ze gaar zijn. Ik heb ze behoorlijk klein gemaakt dus na een minuut of 15 zachtjes pruttelen zijn ze heerlijk.
Je kan dit gerecht ook prima maken met half om half gehakt. Dan worden ze iets romiger (vetter) van smaak.
Zelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.
klopt het echt? 100 gram gehakt en 100 gram kokosmeel?
die verhoudingen lijken me zo raar, maar ik wil graag dit gerecht maken!
Beste Noor, jazeker klopt het. 😉 Ik stuur je via email even een foto van het recept uit het boek. Wat leuk dat je het gaat maken. Ze zijn zo lekker. Ook als borrelhapje 😉 Succes! Ik ben benieuwd hoe je het vindt. Liefs Pauline
Hi Pauline, ik heb jouw rempah ook geprobeerd te maken, maar ik denk dat ik iets fout heb gedaan, want ik kreeg uiteindelijk een beetje gekke balletjes, haha! Kan je me misschien helpen uitvogelen wat ik verkeerd heb gedaan?
Ik heb sowieso wel wat dingen veranderd, maar niet zoveel dat het (mijn inziens) het resultaat zou moeten veranderen: 500 g gemengd gehakt, 3 kleine sjalotjes ipv uien, en gepureerde sereh ipv serehpoeder, met de kruiden iets meer omdat ik meer gehakt had.
Het laatste dat ik had veranderd is misschien de boosdoener: omdat je ‘kokosmeel (geraspte kokos)’ had geschreven en ik kokosmeel nog nooit bij mijn Amazing Oriental had gezien, heb ik gemalen kokos gebruikt, die flinters die je ook voor taarten en gebakjes gebruikt, you know?
Daar heb ik dus zo’n zakje van 200 g van gebruikt, maar die hoeveelheid was in volume al net zoveel als het volume van mijn gehakt. Jouw balletjes lijken ook een hele mooie gladden textuur te hebben aan de buitenkant, en bij mij zag je zelfs na het bakken nog heel duidelijk die kokosflinters..
Om mijn eigenwijsheid compleet te maken, heb ik ze vervolgens in de oven gebakken, want dat vind ik met gemengd- of varkensgehakt altijd leuk om te doen, maar het leek wel of die kokos al het vocht opnam want het werden uiteindelijk hele droge balletjes, niet zo heel smakelijk.
Ligt het dan aan de kokos, denk je? Moet ik toch iets anders gebruiken? (nu ik het zo schrijf lijkt het best een stom idee om die gemalen kokos gebruikt te hebben, maar die vond ik heel erg lijken op wat jij in je bakje had zitten op de eerste foto..)
Alvast hartelijk bedankt voor alle aandacht die je aan je recepten besteed, mijn vriendin en ik hebben er al een heleboel gemaakt en ze zijn tot nu toe allemaal fantastisch lekker geweest!
Het klopt dat kokosmeel niet iets is dat je zo vinden kan. Beb gebruikt het in haar boek en ik denk dat ze er gewoon geraspte kokos mee bedoelt.Ik haal droge, en fijn geraspte kokos bij de toko of supermarkt. ik let erop dat het echt mooi fijn geraspt is. In dit recept is de hoeveelheid kokos gelijk aan het volume van het gehakt. Het lijkt veel maar dat moet het precies zijn. De kokos is eigenlijk het paneermeel dat normaal door Nederlandse gehaktballen gaat. Het klopt dat hoe fijner de meel hoe gladder de balletjes. Ik heb ze niet voor het bakken nog even door de kokos gerold, ook dat houdt ze gladder. Zo leuk dat jullie fanatiek meekoken! Het motiveert mij enorm dat te horen en meteen weer keihard door te werken! 😉
Ik heb het nog een keer geprobeerd, en heb nu de kokos eerst in mijn hakmolen gedaan (en heb ook de gedroogde salam blaadjes erbij gedaan, lekker makkelijk!) Hierdoor was de kokos een stuk fijner, en nu zijn de balletjes perfect geworden! Je proeft echt heerlijk de Indische smaak die de kruiden aan het gehakt afgeven. Ik durfde het deze keer aan om aan mijn vriendin te laten proeven, en die vond ze ook heerlijk gelukkig! Bedankt voor je hulp Pauline!
By the way, waar hoor je deze balletjes traditioneel bij te serveren? Ik heb er heel weinig verstand van, maar als je een grote maaltijd serveert doe je hapjes zoals pasteitjes en risolles vooraf, en gerechten als ayam besengeh, en ayam boemboe bali met rijst daarna, toch? Horen deze rempah dan bij de hapjes of de main course dingen?
Wij hebben ze gegeten met nasi goreng, sajoer asem en jouw pepesan (die was ook heel smakelijk en super leuk om te maken), en dat was in ieder geval heel lekker 😉
Ik heb ze nu tweemaal achter elkaar geprobeerd te maken, eerste keer met kokosmeel en tweede keer met geraspte kokos. Beide keren valen ze van ellende uit elkaar in de pan. Wat klopt er niet in het recept uit het groot Indisch kookboek?