Sambal Goreng Boontjes (met petéhbonen)

41-sambal-goreng-buncis-af3Eén van de bekendste Indische gerechten: sambal goreng boontjes. In het Indonesisch heet het ‘sambal goreng buncis’. Sperziebonen worden geroerbakt in een boemboe van knoflook, ui, laos en suiker. Dan beetgaar laten worden in een kokosbouillon. Ik voeg er vandaag petéhboontjes bij want die heb ik nog in de vriezer. Dit recept van Beb schrijft het niet voor. Het is ook heerlijk zonder, hoor. Maar ik ben verslaafd aan petéhbonen. 😉

Dit recept is klaar in een half uur en genoeg voor 2-3 personen als bijgerecht.


Sambal Goreng Boontjes #41 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 72.

Ingrediënten

1/4 kg snij- of prinsessebonen
3 eetlepels gesneden ui
1 teentje knoflook
1 theelepel sambal terasi (of 1 theelepel sambal oelek en 1/2 theelepel terasi)
1 theelepel laos
1 theelepel Javaanse suiker
1 spriet sereh
1 salamblaadje
1/8 blok santen
2 eetlepels olie
wat zout

Was de bonen. Breek de prinsessebonen in drie á vier stukjes. Snijd de snijbonen op de gewone manier. Maak deze sambal goreng als de sambal goreng kool. Voeg aan de prinsessebonen gelijk met de santen 1 dl water toe. Bij snijbonen die onder het koken zelf vocht produceren zal dat niet nodig zijn. Beide bonen soorten mogen niet helemaal gaar worden.

Bij sambal goreng kool (nummer 40) staat bij de bereiding:

Snijd de kool uiterst fijn en was haar. Wrijf ui, knoflook, sambal en laos met de suiker en het zout tot een brij. Gebruikt men sambal oelek, dan ook de terasi meewrijven. Fruit dit alles in de olie tot de uien geel zijn. Voeg er daarna de kool aan toe en fruit die een paar minuten mee tot ze slap is. Doe er vervolgens het blokje santen bij, sereh en de salam en, als de massa erg droog is, een scheutje water. Laat het gerecht stoven tot de olie uit de santen komt, ongeveer 5 á 6 minuten. De kool mag niet helemaal gaar worden. Verwijder, voor het opdienen de sereh en het salamblaadje.


41-sambal-goreng-buncis-ingredients

Het is een lange beschrijving. Maar laat dat je niet afschrikken, want het is echt niet moeilijk.

Petehbonen heb ik altijd in de vriezer. Het is door groente- of garnalengerechten echt iets bijzonders. Deze boontjes worden ook stinkboontjes genoemd. Ze hebben een sterke en specifieke geur en smaak; romig en tropisch. Ik ben er enorm dol op. In de vriezer bij de toko liggen ze.

Als je geen Javaanse suiker hebt of gula jawa, gebruik je gewone suiker. Bruine suiker kan ook.

Salam is Indonesisch laurier. Ik vind het altijd een beetje een kaneelgeur en smaak afgeven, maar helemaal niet overheersend (vraag er naar bij de toko). Een subtiel kruid dat het zoveel meer Indisch doet laten geuren en smaken.

Santen is kokoscreme. Kan je kopen bij de toko in blokken. Je kan natuurlijk ook gewoon kokosmelk gebruiken.

41-sambal-goreng-buncis-blender

Ik gebruik dit keer de blender om mijn boemboe te maken. De cobek (vijzel) is de originele manier, maar de saus wordt romiger en plakt beter aan de boontjes als ik de boemboe met de blender maak. Ik heb altijd verse sambal trassi in de vriezer. Je kan het makkelijk zelf maken of kopen in de supermarkt.

41-sambal-goreng-buncis-bumbu

Ik bak de boemboe aan in de pan tot de uien geel zijn.

41-sambal-goreng-buncis-saute

Nu mogen de sperziebonen er rauw bij. Even goed bakken in de boemboe. Ik blus met 1 dl water.

41-sambal-goreng-buncis-peteh

Het blokje santen kan rustig oplossen in het vocht. Nu doe ik er ook de petéhbonen bij, de citroengras en de salamblaadjes.

41-sambal-goreng-buncis-coconutsauce

Op laag vuur laten stoven totdat de boontjes beetgaar zijn.

41-sambal-goreng-buncis-af2

Je kan de sambal hoeveelheid opvoeren om er een echt pittig gerecht van te maken. Daar hou ik wel van, maar mijn dochter van 6 wat minder. Ik hou me dus aan Beb’s regels. Ik hou van dit gerecht omdat het overal goed bij past, snel in elkaar is gedraaid en makkelijk aan te passen aan smaak.

We eten onze sambal goreng boontjes met pandan rijst en rempah (gehaktballetjes op z’n Indisch).

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *