503 Garnalen met asperges

503-asperges-hamIn Beb’s hoofdstuk bami en andere Chinese gerechten staat dit gerecht met asperges. Het lijkt mij weer eens wat anders dan de ‘normale’ Hollandse asperges met ham. Beb zegt dat je ‘soepasperges’ kan gebruiken. Ik weet niet precies wat dat is. Ik denk aan asperges in blik. Die zijn nooit echt lekker. Ik ga voor verse asperges, want die zijn nu vollop te koop.

Dit gerecht is genoeg voor 2-3 personen en duurt ongeveer 45 minuten om te maken.


Garnalen met asperges uit Beb Vuyk Groot Indonesisch kookboek, pagina 403.

Ingrediënten

200 gram garnalen
1 blik soepasperges of restje asperges met kooknat
1 eetlepel maizena
2 eetlepels olie

Kruiden

2 schijfjes gemberwortel
1 eetlepel soya
2 eetlepels sherry

Besprenkel de garnalen met 1 eetlepel sherry en laat ze zo enige tijd staan. Maak de olie heet en bak hierin de garnalen met de geraspte gember 2 minuten. Voeg er daarna de stukjes asperges bij, roer die goed om en om. Voeg er 1 dl van het kooknat aan toe, de sherry en de soya en bind de massa met de aangemaakte maizena.


503-asperges-ingredients

Mijn asperges zijn zo vers dat ze piepen als je ze tegenelkaar houdt. Zo horen ze te zijn. Dit Chinese recept gebruikt sherry (welk Chinees recept niet 😉 en maismeel (maizena).

Ik haal 200 gram roze garnalen. Geen Nederlandse want die zijn vaak wat slap -wel heel lekker, maar denk ik niet handig in dit gerecht ;-).

503-asperges-sherry

Ik begin meteen zoals Beb zegt: ‘besprenkel de garnalen met sherry’. Ik gebruik een medium sherry en ik doe er niet teveel bij. De garnalen gaan er onmiddellijk intenser van smaken.

503-asperges-garnalen

De garnalen kunnen zich volzuigen met de sherry. Tijd nu om de asperges te schillen en te koken. Ik maak extra want ik wil vandaag ook asperges op de ‘klassieke Hollandse’ manier maken met ham, ei en nootmuskaat. Ik heb super dikke asperges dus kook ze zo een 9 minuten. Dan laat ik ze nog even rusten en garen ze nog wat na.

503-asperges-ingredients-gember

De garnalen mogen de pan in. Even kort bakken – want ze zijn al gekookt- en dan direct de geraspte gember erbij.

503-asperges-indepan

De gekookte asperges kunnen erbij. Ik hak ze voorzichtig in een paar stukken. Daar bovenop giet ik ook 1 dl kooknat.

503-asperges-zoute-ketjap

Voor de eetlepel ‘soya’ in het recept gebruik ik Japanse Kikkoman. Super zout, dus niet te veel.

503-asperges-maizena

De maizena heb ik tot een klontenvrij papje gemaakt met een beetje water. Dat kan er nu ook bij. Het zal de saus wat dikker maken – specifiek voor Chinees eten.

503-asperges-pangerecht

Nu mag er nog meer sherry door, maar 1 eetlepel hoor ;-). Ik breng alles heel kort aan de kook. Dan is de alcohol eruit, maar worden de ingrediënten niet te gaar, want dat waren ze al ;-).

503-asperges-closeZo en nou nu de smaak. Ojee, wat moet ik hier nu van vinden. Ik vind het heel moeilijk dit keer. De asperges zelf smaken fantastisch. Ze zijn behoorlijk zout, maar dat mag wel. De saus en de garnalen vind ik helemaal niet lekker. De saus is lobbig door de maizena en de garnalen nog zouter door de soya.

503-asperges-ham

Dit is het risico van alle recepten uit een boek maken ;-). Dat is niet altijd even lekker. Gelukkig heb ik ook asperges gemaakt op de Oud-Hollandse manier met ham, ei en boter (ik gebruik dit keer crème fraiche -verukkelijk).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *