189 Gevulde komkommers

189-gevulde-komkommersKomkommer eet ik eigenlijk altijd rauw als een salade. In de Indische keuken wordt komkommer vaak even geblancheerd of verwerkt in een atjar. In dit recept van gevulde komkommers van Beb Vuyk worden de komkommers gekookt, gevuld en in de oven nog verder gegaard. Heerlijk lijkt me. Snel aan de slag.

Het recept is genoeg voor 2-3 personen en klaar in ongeveer 1,5 uur.


Gevulde komkommers uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 180.

Ingrediënten

1 flinke komkommer
1/4 kg gehaktmengsel (zie gehakt van schapevlees, 180)
paneermeel
1 eetlepel boter
1 eetlepel snippers van een blok santen
1 dl bouillon

Kruiden

1 eetlepel ketjap

Was de komkommer. Snijd haar in vier stukken en halveer ieder stuk overlangs, Verwijder al het zaad  en hol de stukken zo nodig nog een weinig verder uit. Kook ze 5 à 6 minuten in water en zout. Laat ze uitlekken. 

Vul ieder stuk met het gehaktmengsel, zodat dit nog een weinig bol uitstaat. Schik de stukken komkommer in een vuurvaste schotel, bestrooi ze met paneermeel en werk ze af met klontjes boter. Vermeng de bouillon met de ketjap; los de snippers santen er in op en giet dit vocht in de schotel. Laat het vlees in +/- een half uur gaar worden.


189-gevulde-komkommers-ingredienten

Ik heb gehakt gehaald bij mijn Islamitische slager. Hij had geen puur lamsgehakt, maar half om half met rund. Het lijkt me prima werken voor dit gerecht.

Ik verdubbel vandaag de ingrediënten want vrienden komen eten. Dus ik gebruik 2 komkommers en heb een pond gehakt gehaald.

Beb laat weten dat de manier van het gehakt maken zo moet als in recept ‘180 Gehaktballetjes van Schapevlees’. Nu heb ik die nog niet gemaakt, maar dit is wat er in recept 180 staat:


Gehaktballetjes van Schapevlees uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 174.

Ingrediënten

1/4 kg schapelappen (magere)
1/4 blok santen
1 flinke gekookte aardappel
1 klein ei
olie
paneermeel

Kruiden

2 eetlepels fijn gesneden uien
1 gesnipperd teentje knoflook
2 theelepels ketoembar
peper
zout
nootmuskaat

Draai de lapjes door de vleesmolen samen met het blokje santen (snipperen!). Draai er daarna ook de aardappel doorheen. Meng het ei door de massa, de uien, knoflook, gehaktkruiden en de ketoembar. Maak kleine balletjes, paneer ze en bak ze bruin in de olie. 


189-gevulde-komkommers-gehakt

Ik heb een vleesmolen, maar omdat ik al heel lekker half om half gehakt (lam/rund) heb gehaald, is het zelf draaien van het gehakt niet nodig. Ik doe de koriander (ketoembar), peper, zout en nootmuskaat door het gehakt, samen met de uien en de knoflook. Beb vertelt nooit hoeveel peper, zout of nootmuskaat ze gebruikt. Voor mijn hoeveelheid gehakt ga ik voor: 1 theelepel zout en 1 theelepel peper en 4 theelepels nootmuskaat – want dat geeft juist die specifiek Indische smaak ;-).

189-gevulde-komkommers-in-de-hand-ei

Ook de gekookte aardappel en het ei kan erbij. Nu even goed kneden.

189-gevulde-komkommers-schoon

De komkommers mogen in de lengte worden doorgesneden en de zaadjes kunnen eruit. Nu kunnen ze kookt voor zo een 5 minuten in water en zout. Ik laat het water eerst koken voor dat ik ze er 5 minuten in doe.

189-gevulde-komkommers-in-de-hand

Ik spoel de komkommer af na het koken onder de koude kraan. Hierdoor stopt het kookproces en worden ze niet te slap. Dan schep ik het gehakt er bovenop en druk het wat aan, zodat het vast zit en compact is.

189-gevulde-komkommers-rauw

Het ziet er nu al zo leuk uit al die bootjes. Ik leg alles geordend in een grote ovenschaal.

189-gevulde-komkommers-ovenschaal-gieten

In de bouillon los ik de ketjap op en ook de santensnippers die er door moeten. Ik doe niet te veel santen omdat in het gehaktmengsel als kokos zit. De bouillon kan zo in de schaal worden gegoten. Het ruikt nu al zo lekker in huis ;-).

189-gevulde-komkommers-ovenschaal

Zo ze liggen er mooi bij. Ook de paneermeel en het klontje boter zijn toegevoegd. Beb zegt dat ze het vlees in een half uur gaar laat worden in de oven. Hoe heet de oven moet staat er niet bij. Ik zet mijn oven niet op hete lucht maar op de gewone stand en stel de temperatuur in op 180 graden. Na een half uur ruikt het huis heerlijk en is het vlees gaar en knapperig.

189-gevulde-komkommers2

Ik maak er zelf sambal badjak bij. De gevulde komkommers zijn niet pittig, dus sambal erbij is smullen. Ook leuk als ‘fingerfood’ snack voor op een feestje!

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *