Zoet-Zure Ketjapsaus

Als je saté maakt is de saus die erover gaat bijna net zo belangrijk als een goede marinade voor het vlees. Beb heeft meerdere simpele en lekkere sausjes in haar boek staan die zeer goed passen bij saté. Zoals deze zoet-zure ketjapsaus met een halve theelepel jinten (komijnpoeder) en veel tamarinde. Maak de BBQ maar aan!

Bekijk mijn video met mijn 4 favoriete Indische BBQ-sausjes (waaronder deze zoet-zure ketjapsaus) of lees door voor het recept in tekst en plaatjes.


Zoet-Zure Ketjapsaus #464 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 376.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel gesnipperde uien
 • 2 gesnipperde teentjes knoflook
 • 1 theelepel Javaanse suiker
 •  1/2 theelepel djinten
 • 3 eetlepels ketjap
 • 2 eetlepels keuken-tamarinde (gezoete asembrij)
 • 2 eetlepels olie
 1. Wrijf ui, knoflook, suiker en djinten met elkaar tot een brij.
 2. Meng er al wrijvend ketjap en tamarinde doorheen en vervolgens de olie.
 3. Wanneer zoete ketjap gebruikt wordt kan de suiker weg-gelaten worden.
 4. Soms is de zoete ketjap erg zoet. Voeg er dan nog enkele druppels citroensap aan toe.

Deze saus kan bij sate gebruikt worden.


Ik gebruik asem uit een potje. Niet de zoete keukentamarinde waar Beb het over heeft. Omdat keukentamarinde licht gezoet is doe ik er nog een theelepel Javaanse suiker bij, maar dat hoeft niet perse. Ik gebruik daarbij ook de zoetste ketjap die ik ken: Ketjap Manis ABC.

Ik snij de uien en knoflook fijn en wrijf ze nog fijner in mijn oude vijzel. De tamarinde en de ketjap wrijf ik beetje bij beetje mee.

Extra citroensap kan lekker zijn, maar de tamarinde is zuur genoeg. Dus proef eerst even. Let daarbij goed op de balans zoet-zuur.

Ik laat ‘m voor opdienen even rusten. De ketjap krijgt de kans om even goed in de uien te trekken. Deze saus is echt fantastisch. Ik blijf ervan eten.

Door de dikke ketjap blijft de saus in z’n geheel wat dik. Je kan het altijd wat aanlengen met een beetje water, maar ik laat het zo omdat deze ketjapsaus op deze manier prima aan een vers gebakken saté blijft plakken.

Zien hoe je saté moet maken? Check deze links:

Nog meer Indische BBQ-sausjes zien? Ga naar deze link.

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *