Pittige Tomaat-Ketjap saus

Dit is een te gekke saus voor over vis en daarmee ook meteen een geweldig BBQ-sausje. Deze saus van tomaat en ketjap heeft alles in zich: zoet, zuur, hartig en pittig. Er gaat maar liefst een eetlepel sambal oelek door. Ik ga in plaats van sambal oelek voor één flinke hete peper (adjuma).

Ik heb mijn vier favoriete BBQ-sausjes verzameld in een uitleg video waaronder deze saus van tomaat en ketjap. Bekijk de video hier:

Dit recept zorgt voor een soepkom saus en is klaar in 20 minuten.


Saus van Tomaat en Ketjap #477 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 383.

Ingrediënten

 • 2 grote tomaten
 • 2 eetlepels azijn
 • 1 eetlepel olie

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 2 gesnipperde teentjes knoflook
 • 1 eetlepel sambal oelek
 • 1 theelepel laos
 • 4 eetlepels zoete ketjap
 • 1 spriet sereh
 • zout
 1. Wrijf de ui fijn met de knoflook, sambal, de tomaten en de laos.
 2. Fruit de brij in een eetlepel olie.
 3. Voeg er ketjap, azijn en sereh aan toe en een scheut water.
 4. Deze saus wordt gebruikt bij gebakken of geroosterde vis.

Voor deze saus gebruik ik een smakelijke azijn, bijvoorbeeld een kruidenazijn of appelazijn. Ik hou van de ‘bloemige’ smaak die het aan de saus geeft. Het past enorm bij de zomer.

Ook ga ik voor een goede kwaliteit ketjap. Ik kies de zoetste ketjap die ik ken: ketjap manis van ABC.

Ik begin met het fijnwrijven van de knoflook, mijn hete adjuma peper en de laos. Ik doe niet meteen de tomaten erbij, want anders lukt het niet om de uien en knoflook goed fijn te krijgen. Als de tomaten er ook door zitten, ziet de cobek er zo uit.

Dit moet ik even opbakken in een eetlepel olie. Tijdens het opbakken doe ik de citroengras erbij, dan kan ‘ie veel smaak afgeven. Als de tomatenbrij wat droger wordt, haal ik het van het gas en roer er de azijn, ketjap en een paar eetlepels water door. En klaar! De vis kan op de barbecue!

Meer Indische BBQ-sausjes zien? Klik hier verder.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *