Soja-Azijnsaus (Chinees)

Een simpele soja-azijnsaus die een knapperige komkommer, een tomaat in plakjes of met heet water overgoten taugé, net even anders maakt.

Het hoofdstuk sauzen in Beb Vuyk’s boek is een walhalla voor BBQ fans. Er staan zulke geweldige sauzen in; veel ook vegetarisch of veganistisch, zoals deze soja-azijnsaus. Volgens Beb oorspronkelijk Chinees. Chinees eten draait vaak om de saus, dus dat zal wel kloppen.

Bekijk de video hieronder met mijn 4 favoriete BBQ sauzen (waaronder deze soja-azijnsaus) of lees verder voor het recept uitgelegd in tekst en beeld.

Deze soja-azijnsaus is klaar in 3 minuten en is genoeg voor 4 – 5 personen. zo klaar.


Soya-Azijnsaus (Chinees) #480 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 385.

Ingrediënten

  • 3 eetlepels azijn
  • 3 eetlepels soya
  • 2 theelepels suiker
  • 3 eetlepels olie

Kook de azijn op met de suiker en voeg er daarna de soya en de olie bij.

Te gebruiken over in plakken gesneden tomaat, komkommer of met kokend water overgoten taogé.


Als Beb Vuyk het over soya heeft bedoelt ze zoute ketjap (ketjap asin).

Azijn

In een pannetje smelt ik de suiker in de azijn. Het suiker smelt heel snel.

Ik gebruik appelazijn. Ik vind dat in dit soort sauzen het belangrijk is om een azijn te kiezen die echt lekker is; het bepaalt een groot deel van de smaak.

Iets meer suiker

Ik voeg 3 theelepels suiker toe. Beb gebruikt 2 theelepels. Elke suiker is anders. Ik vind dat de saus iets zoeter mag. De zoute ketjap is overheersend en met wat zoet komt het meer in balans. Proef dus even goed. Ik proef voordat ik de olie erbij doe.

Deze Chinese soja-azijn saus giet ik over een komkommer in plakjes. Ik ga ‘m nog testen met tomaat en taugé. Als je taugé even met kokend heet water overgiet in een vergiet, zijn ze iets zachter en perfect om deze hartige saus op te nemen, lijkt me. Selamat makan!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *