Saté Prentoel (sate van gehakt) of Saté Lilit

Sate Lilit of sate Prentoel na het BBQ-en

Ik heb iets helemaal verkeerd gedaan: ik heb de citroengras verkeerd om in het gehakt gestoken :). Stom! Maar het dikke gedeelte moet dus in het gehakt. Logisch ook want daar komt de smaak vandaan.

Beb Vuyk noemt deze saté Prentoel, maar ik ken het als Saté Lilit. Gehakt wordt om een stokje geknepen en als saté geroosterd. Ik gebruik vandaag citroengras als stokjes. Het staat prachtig en geeft ook wat smaak aan het gehakt af.

Dit recept is genoeg voor 10 middelgrote satees en is klaar in 45 minuten.


Saté Prentoel (sate van gehakt) #201 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 189.

Ingrediënten

1/2 kg rundergehakt
1/10 blok santen

Kruiden

1 eetlepel gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
1 theelepel sambal terasi
1/2 theelepel laos
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel djinten
1/2 theelepel koenjit
1/2 theelepel gemberpoeder
mespuntje kentjoer
stukje asem ter grootte van een walnoot (ontpit en van vliezen ontdaan)
1 spriet sereh
peper
zout

Wrijf eerst de sereh met het zout fijn en daarna de andere kruiden: uien, knoflook, sambal, laos, ketoembar, djinten, koenjit, gemberpoeder, kentjoer, asem mee tot een brij.

Meng het gehakt hier goed doorheen met de gesnipperde santen en kneed de massa tot de santensnippers geheel zijn opgelost en zich een stevige massa heeft gevormd.

Maak hiervan ballen met een doorsnee van ± 2 1/2 cm en steek ze op sterke pennen of bamboestokjes, waarna ze geroosterd kunnen worden.


Saté Prentoel of saté Lilit Ingrediënten: laos, ketumbar, gember, kencur en trassi.

Er wordt aan het gehakt behoorlijk wat kruiden toegevoegd. Heerlijk. Mijn favoriete wortel zit er ook bij: Kentjoer (Kencur). Daar mag maar aan mespuntje van bij, maar geeft dan al zat smaak.

Indonesische cobek met citroengras in stukjes

Sereh fijnwrijven is even een werkje omdat het zo een sterke grasspriet is, maar met wat zout en goed fijngesneden lukt het eigenlijk best makkelijk. Of heb ik inmiddels al cobek-spierballen ontwikkeld? 😉

Boemboe voor sate lilit of prentoel in de cobek met asem (tamarinde)

Zo de rest van de kruiden kunnen erbij. Asem (dat bruine sausje op de foto) is trouwens tamarinde. Dat koop ik bij de toko in een potje. Het is al gefilterd, dus geen gedoe met vliezen en dergelijk (zoals Beb beschrijft).

Boemboe voor sate prentoel of sate lilit in de cobek (vijzel)

Mijn sambal trassi is op, dus doe ik een Spaanse peper en een mespuntje trassi door de boemboe (kruidenmengsel). Sambal trassi is super snel zelf te maken. Kijk hier hoe. Je kan bijvoorbeeld wat invriezen voor later.

Rundergehakt voor sate lilit of sate prentoel

Santen is kokoscreme. Je kan dat krijgen in rechthoekige blokken bij de supermarkt of Toko. Ik meng alles netjes door het gehakt. Wel even goed doorkneden zodat de santen wat oplossen. Hier en daar nog een wat dikker stukje is niet erg. Juist welk lekker.

Zo maak je sate prentoel of sate lilit: knijp ze om een citroengrasstengel

Kijk zo makkelijk is het. Je neemt een handvol gehakt en knijpt dat om de gewassen citroengrasstengel heen. Dan voorzichtig op een schaal leggen.

Sate prentoel of sate lilit nog rauw op een bord, maar wel al om de stokjes

Beb maakt er 3 kleine gehaktballetjes van per stokje. Dat probeer ik ook. Ik maak balletjes en prik ‘ie voorzichtig op een dunne satéprikker. Ondertussen doe ik mijn grillplaat aan.

Sate prentoel of sate lilit op de BBQ

Het is lekker weer dus de plaat kan mooi buiten staan. BBQ-en geeft natuurlijk die typische BBQ-smaak, maar veel met houtskool koken is niet al te gezond. Daarom kies ik voor deze -stuk schonere- manier. Maar dat neemt niet weg dat we als het vakantie is, deze lekker op onze houtskool BBQ leggen hoor.

Sate prentoel of sate lilit op bord met pandanrijst

Gehakt heeft even nodig om door en door gaar te worden. Zeker zo een minuut of 15 tot 20. We eten onze saté prentoel of saté lilit met pandanrijst en mijn favoriete Indonesische chilisaus. Een perfect zomerse snack is het.

We vinden wel dat rundvleesgehakt wat droog is. Het is maar waar je van houdt, maar doe mij maar half om half gehakt. Dat is romiger en wat vetter. Saté lilit kan met ook met kipgehakt of vis gemaakt. Nog genoeg te doen dus deze zomer ;-).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *