Wingko Babat met Kokosmelk

Dit is wingko babat; een rijstsnack van de noordkust van Java, leer ik online (onder andere hier). Oorspronkelijk komt wingko babat uit Lamongan, Oost Java. 

Toen ik kind was had ik deze cake wel eens geproefd, maar daarna nooit meer aan gedacht. Totdat een vriend mij ermee kwam verrassen toen ik een kookdemonstratie gaf op de Huishoudbeurs. Dit recept moest ik hebben en deze hartelijke vriend mailde zijn manier van wingko babat maken meteen. Trims!

Olie

Ik heb zoveel mogelijk de stappen en ingrediënten gevolgd en de maten omgerekend naar grammen. Ik heb ‘een scheutje’ olie in mijn recept weggelaten omdat ik al vol vette boter gebruik. Een eetlepel olie kan er door als je dat lekker vindt. Het zorgt voor een nog sappigere cake. 

Soorten recepten

Een wingko babat komt in veel vormen. Je ziet ze rond, gebakken als dikke koek in de pan, of in blokjes gesneden van een cake uit de oven. De recepten zijn best verschillend maar bevatten altijd plakrijstmeel en suiker.

Eerder maakte ik al een lichte versie van wingko babat cake met pandan;  zonder boter of kokosmelk. 

Wingko Babat - Indische paasrecepten
Wingko Babat light

Kerstversie

Maar vandaag maak ik juist een echte kerstversie. Door dit wingko babat recept gaat boter, kokosmelk en een ei. Door het ei rijst de cake een klein beetje in de oven en wordt daardoor knapperig van boven en plakkerig zacht van binnen.

Een wingko babat is 100% glutenvrij, want het wordt gemaakt van ketanmeel. Dat is kleefrijstmeel.

Zien hoe ik het maak in een video? Dat kan hieronder:

How to make Wingko Babat

Deze cake is genoeg voor 8 personen en klaar in 1 uur en 15 minuten.

Ingrediënten

 • 400 ml kokosmelk
 • 400 gram witte basterd suiker
 • 250 gram ketanmeel
 • 100 gram kokosrasp
 • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 2 zakjes vanille suiker
 • 1 theelepel zout
 • 1 ei
 1. Smelt de boter op laag vuur
 2. Mix het ei goed los (3-5 minuten)
 3. Voeg de vanille en basterd suiker toe
 4. Doe de gesmolten boter erbij
 5. Mix dit even 10 seconden door
 6. Voeg de kokosmelk toe
 7. Voeg zout toe
 8. Spatel rijstmeel in drie delen rustig door het beslag
 9. Spatel kokosrasp door het beslag
 10. Giet in met bakpapier bedekte ovenschaal
 11. Strooi zwarte sesamzaad op de bovenkant
 12. Bak 1 uur en 5 minuten op 160 graden Celsius

Vergis je niet, dit is een loodzware cake. Je snijdt er dan ook (tenminste dat doe ik) nette blokjes of reepjes van en geen puntjes.

Minder suiker

Een minder zoete wingka babat kan gemakkelijk. Halveer de hoeveelheid suiker naar 200 gram en de cake blijft nog steeds erg lekker, weet ik uit ervaring. 

Ketanmeel
Ketanmeel, ook bekend als kleefrijstmeel (sticky rice flour), is gemaakt van een rijstsoort die veel zetmeel bevat, waardoor de korrels sterk aan elkaar plakken. De ketanmeel wordt gebruikt in allerlei Aziatische snacks die zacht, kleverig en stevig moeten zijn. In Japan wordt van kleefrijst bijvoorbeeld mochi gemaakt. De Indische versie van mochi is klepon; de groene balletjes gevuld met Javaanse suiker. Ketanmeel werkt prima in cakes. De structuur wordt plakkerig, sponsachig. 

Bereiding

Ik mix het ei heel goed los. Daar doe ik ongeveer 5 minuten over dan voeg ik de suiker en vanille suiker toe en blijf goed mixen.

Boter smelten

Ik smelt de boter en laat dat heel even afkoelen voordat ik het bij het beslag giet. Op deze manier klontert de boter niet. 

Op deze foto maak ik een wingko babat met 200 gram ipv 400 gram suiker.

Door deze wingko babat gaat een theelepel zout. Dat is belangrijk, want anders wordt de cake flauw van smaak (en alleen maar zoet).

Daarna kan de kokosmelk erbij en wordt het beslag dun. Ik mix even goed (1 minuut). 

Spatelen

Ik stop nu met mixen en spatel het meel en de kokosrasp door de mix. Het meel meng ik in drie stappen erdoor. Rijstmeel klontert niet snel, maar wel als je alles er in een keer door doet.

Het beslag is nu dik en korrelig (door de kokos). Het loopt nog wel van de lepel; het is als dikke vla.

Dit giet ik in mijn vorm die ik bedekt heb met bakpapier. Ik sprenkel wat zwarte sesamzaad over de bovenkant; staat leuk.

Nu is het simpel: stop de cake een uur en 5 minuten in de oven op 160 graden. 

Een mooie bruine bovenkant betekent dat ‘ie klaar is. Je kan er even een satéprikker in stoppen om te kijken of er nog wat plakt maar ketanmeel plakt altijd een beetje. Blijven er echt korreltjes aan hangen, dan is ‘ie nog niet gaar, maar zie je de prikker een beetje glimmen dan is het goed.

Ik laat de wingko babat afkoelen op een koelrekje en snij ‘m daarna in reepjes of blokjes. We eten deze heerlijk zoete kokos snack met een pot Chinese lapsang thee. 


Direct de keuken in met Pisang Susu? Dat kan nu met de Gerechtenwaaier. Voor 10 euro (+verzendkosten) heeft u de waaier met 20 originele recepten in huis. Klik op de banner hieronder om te bestellen. 

 • Meer zoete Indonesische recepten nodig? Bekijk deze link.
 • Alle zoete recepten zien die ik gemaakt heb op mijn videokanaal? Kijk hieronder naar de hele playlist.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Kaja schreef:

  In Wingo Babat hoort zeker geen boter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *