Wingko Babat met Pandan

Deze kokoskoek uit Babat Indonesië wil ik al heel lang maken. Het is zo een heerlijke, zoete snack. Een wingko gaat heel goed samen met een sterke zwarte thee of espresso koffie.

Online zijn veel verschillende recepten te vinden. Met of zonder kokosmelk of boter, wit van kleur of groen, met een ei door het beslag of juist alleen er boven op, met of zonder sesamzaadjes.

Oorspronkelijk zijn deze cakes uit Babat rond en worden in een gietijzeren pan als grote poffers gebakken. Net als bika ambon. Maar een wingko kan ook heel goed in de oven (ook net als bika ambon) en dat ga ik vandaag doen.

Een wingko wordt traditioneel meegenomen als je ergens op bezoek gaat. De kokoskoekjes worden namelijk veelal onderweg verkocht. Leuk idee om mijn groene ruiten te verpakken en als cadeautje naar oma te brengen.


Wingko Babat

De versie van dit wingko recept is een lichte versie, zonder kokosmelk of boter maar wel met suiker natuurlijk.

Ingredienten

  • 300 gram ketanmeel (plakrijstmeel)
  • 300 gram suiker
  • 100 gram kokosrasp
  • 300 ml kokoswater
  • 2 pandanbladeren
  • sesamzaadjes (zwart of wit)
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  1. Doe suiker, zout, pandanbladeren en 200 ml kokoswater in de pan en breng aan de kook totdat het suiker is opgelost.
  2. Giet 100 gram kokosrasp erbij en laat 5 minuten pruttelen
  3. Haal van het vuur en laat wat afkoelen.
  4. Leg in de bakvorm een vel bakpapier.
  5. Schep nu het ketanmeel door het mengsel met de rest van het kokoswater (100 ml) er bij. Dat zorgt ervoor dat het beslag als dikke pap wordt.
  6. Ik haal het pandanblad er nu uit en voeg 1,5 theelepel pandanextract toe.
  7. Ik giet het beslag in de bakvorm op het bakpapier.
  8. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  9. Bak de cake eerst 15 minuten.
  10. Ik haal het uit de oven en smeer voorzichtig (het is nog zacht) een geklutst ei op de bovenkant.
  11. Sprenkel wat zwarte sesampitjes erover voor een mooi effect.
  12. Bak af nog 25 minuten op 150 graden, tot gaar.

Doe suiker, zout, pandanbladeren en 200 ml kokoswater in de pan en breng aan de kook totdat het suiker is opgelost.

Kokoswater koop ik bij de toko. Het is licht gezoet water uit de kokosnoot. Het is net wat lekkerder dan gewoon water voor deze cake, maar niet vet als kokosmelk.

Ik roer niet te vaak in de pan anders lost het suiker korrelig op en dat wil je niet. Als het suiker bijna weg is, dan giet ik de 100 gram kokosrasp erbij. Dit laat ik lekker een minuut of 5 pruttelen. De kokos zuigt zich vol en wordt zacht. Ook krijgt de kokos die lekkere pandansmaak.

Ik haal het mengsel van het vuur en laat wat afkoelen. Ik leg ondertussen in de bakvorm een vel bakpapier.

Dan schep ik het ketanmeel door het beslag. Je zal zien, het wordt nu droog en dik. Daarom giet ik nu de rest van het kokoswater (100 ml) er bij. Dat zorgt ervoor dat het beslag als dikke pap wordt.

Ik gebruik niet eerder al het kokoswater omdat door het koken een deel verdampt. Door op het laatst nog water toe te voegen heb ik meer controle over de dikte van het beslag. Als het beslag te dik wordt, wordt later de cake te compact en te droog. Het moet echt een dun beslag blijven dat je in de vorm giet en niet hoeft te scheppen.

Ik haal het pandanblad er nu uit en voeg 1,5 theelepel pandanextract toe.

Ik giet het beslag in de bakvorm op het bakpapier.

De oven heb ik voorverwarmd op 150 graden. Ik bak de cake eerst 15 minuten.

Ik haal het uit de oven en smeer voorzichtig (het is nog zacht) een geklutst ei op de bovenkant. Dan sprenkel ik wat zwarte sesampitjes erover voor een mooi effect.

Nu bak ik de cake nog 25 minuten op 150 graden, tot gaar. Ik check even met een sateprikker. Ketanmeel is plakkerig, dus als je prikt zal er nog een klein beetje blijven plakken, maar dat is goed.

Ik haal de cake met papier en al uit de vorm en laat even afkoelen op een rooster. Ik bedek de cake wel met het papier (een beetje) want hij moet niet uitdrogen.

Nog voordat mijn wingko helemaal is afgekoeld snij ik het al in hapklare brokken. Ik maak er dit keer ruitjes van; staat leuk.

Dan doe ik ze in een plastic bak die ik goed kan afsluiten. Zo blijven ze lekker zacht van binnen en drogen ze niet uit.

We eten onze wingko als lekkers bij de koffie of thee. Ook heel handig als snack voor onderweg. Het vult goed en geeft veel pit in smaak.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *