Taugé uit eigen keuken

tauge

Je kunt natuurlijk overal verse taugé kopen, maar het is leuk en lekker om ze thuis te laten groeien. Taugé wordt gemaakt van mungbonen. Die kan je overal krijgen. Ik koop gedroogde mungbonen bij mijn supermarkt.

Als je van witte taugé houdt, laat ze dan groeien op een donkere plaats. Als je ze juist groen lekker vindt, zoals ik, laat je boontjes dan uitkomen in een lichtere omgeving. Omdat ik een doorschijnende emmer gebruik, worden mijn taugé groen.

Laat een nacht weken

Ik laat mijn mungbonen een nacht weken. Als ik ze tussen twee vingers fijn kan knijpen, dan zijn ze klaar voor gebruik.

mung bonen

Keukenpapier

Ik leg keukenpapier in een gebruikte plastic yoghurtemmer. Ik maak het papier een beetje nat spreid mijn bonen erover. Ze hoeven het keukenpapier niet aan te raken. Twee lagen bonen werkt prima, maar te veel lagen werkt niet goed.

Ik wikkel een stuk keukenpapier over de bovenkant. Zo blijft de taugé fris (wordt niet stoffig) en ik maakt het papier vast met een elastiekje.

Klaar in vier dagen

Ik laat dit ongeveer 4 dagen staan, maar taugé groeit snel. Ik controleer mijn emmertje dagelijks en voeg wat water toe. Je kunt ze elk moment gebruiken als ze zin uitgelopen, maar ik vind ze leuk als ze van die groene blaadjes krijgen bovenaan.

Ik gebruik mijn taugé in bamie-gerechten of als ‘knappertje’ in soto ajam (of eigenlijk in elke soto ;-)).

Selamat makan!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Kim schreef:

    Dag pisangsusu!

    Bedankt voor dit artikeltje! Ben gek op mungbonen en heb dus ook lekker taugé gekweekt deze week in een laag plastic bakje. Aangezien jij het vaker doet: ik kweek witte taugé maar ze zijn redelijk kort. Als ik langere taugé wil hebben, wat moet ik dan anders doen?

    Terima kasih alvast!

    Salam dari Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *