Soto Ajam

Mijn grote liefde voor Indonesisch koken begon met een soto ajam. Er zijn veel varianten, maar er is altijd een basis nodig. Beb Vuyk’s recept voor soto is een goeie oefening, heb ik ontdekt. In mijn video heb ik het recept een beetje aangepast, maar daaronder staat het originele soto ajam recept van Beb ;-).

Deze soto is heel fris, goed zout en met die typische geur als bij oma thuis; werkelijk verrukkelijk.


Soto Ajam #134 recepten uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 137.

Ingrediënten

  • 1 vette grote kip (geen diepvrieskip)
  • 4 hardgekookte eieren
  • 2 grote gekookte aardappelen
  • 100 gram laksa
  • 250 gram taogé
  • 1 grote citroen in partjes gesneden

kruiden

  • 10 eetlepels gesnipperde uien
  • 3 gesnipperde teentjes knoflook
  • een stuk gemberwortel van 100 gram
  • 1 theelepel koenjit
  • 3 theelepels laos
  • 1/2 theelepel peperkorrels
  • 4 djeroek poeroet-blaadjes
  • 4 sprieten sereh
  • 2 eetlepels gehakte bieslook
  • 4 eetlepels gehakte selderie
  • 3 salamblaadjes
  • 4 eetlepels olie
  • ketjap
  • 2 eetlepels zout
  1. Wrijf 3 eetlepels uisnippers met de knoflook, de laos en de koenjit tot een brij.
  2. Breng de kip aan de kook met ruim 2 liter water, zout, peperkorrels, het stuk gemberwortel, de salamblaadjes en de sereh.
  3. Haal de kip er dan uit en ontdoe haar van het borstvlees, dat kleingesneden samen met de gewreven kruiden wordt gefruit. De gefruite massa wordt nu weer in de zacht doorkokende bouillon terug gedaan.
  4. Laat dit geheel nog een 1/2 uur zacht doorkoken.
  5. Ontdoe de kip nu van de beentjes, zeentjes en minder mooie stukken en snijd het vlees in kleine stukjes dat weer in de bouillon wordt terug gedaan.
  6. Week ondertussen de laksa circa 15 minuten.
  7. Spoel de taogé af onder de warmwaterkraan, laat ze eveneens uitlekken.
  8. Snijd de aardappelen in blokjes.
  9. Bak het restant van de uitjes in de olie goudbruin en knappend en snijd ook de gepelde eieren in partjes.
  10. Rangschik al deze apart bereide ingrediënten op kleine schaaltjes; doe hetzelfde met de gehakte bieslook. Doe de bouillon met het kippevlees op in een terrine. 

Voor de wijze van serveren: zie het recept Soto Madoera.


Loulou (4 jaar) mengt de kruiden kunjit en laos in de tjobèk voor de soto ajam.
Loulou (4 jaar) mengt de kruiden koennjit en laos in de tjobèk.

In de beschrijving van Beb Vuyk hebben twee ingrediënten een onduidelijk doel. Ze noemt niet wat er moet gebeuren met de djoeroek poeroet (jeruk purut) blaadjes en de ketjap. Ik ga ervan uit dat de djoeroek blaadjes net als de salamblaadjes in de bouillon met de kip worden meegekookt. Zo maak ik normaal ook soto ajam.

Heb je verse laos (en gember) wrijf deze dan mee door de boemboe. Zo wordt het nog lekkerder.

Djoeroek poeroet is een geweldig kruid. Het lijkt zo een onschuldig blaadje, maar de smaak die daarvan afkomt is onovertroffen. Een zoete, romige citroensmaak, zou ik de smaak van dit blaadje noemen. Ik ben er dol op. In Thaise gerechten wordt het ook veel gebruikt.

De ketjap is denk ik bedoeld als saus voor op tafel. Wie zijn soep wat zouter of zoeter wilt, kan er een theelepel bij doen.

Voor iedereen die meer wilt leren van Indonesische kruiden heb ik ze allemaal op een rij gezet. Je vindt ze hier.

kip voor soto ajam
Djoeroek blaadjes doe ik samen met de gember, sereh, peperkorrels en salamblaadjes en zout in de pan.

Bakken kippenborst

Bijzonder aan dit recept is dat alleen de kippenborst wordt meegebakken in het kruidenmengsel. De rest van de kip niet. Ik haalde meestal de hele kip kaal en bakte dat allemaal. Maar op Beb Vuyk’s manier werkt het makkelijker. De hoeveelheid kip is klein genoeg om goed te roerbakken en daar wordt het lekkerder van want het kan veel meer smaak opnemen. De rest van het kippenvlees wordt niet gebakken, maar gaat direct de soep in.

Roerbak de kippenborst
Als de kip gekookt heeft en het vlees valt bijna van het bot, haal dan de kippenborst eraf, snij dat in stukken en roerbak deze in de uienmix.

Zeentjes

Mocht je je afvragen wat ‘zeentjes’ zijn. Ik wist het niet, maar hier worden de peesjes van de kippenspier bedoeld. Die hoeven dus niet in de soto.

De soto is ook lekker met sugar snaps of peultjes erdoor. Of met een lente-uitje of paksoi. Je kan de bouillon prima invriezen.

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboek

Zelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m voor maar 37,50 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

11 reacties

  1. ronald schreef:

    Waarom geen bamboe en sperziebonen erbij.
    Geeft meer smaak met kokos melk

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

      Ja heerlijk! Kokosmelk erbij vind ik ook altijd zo lekker. Maar ik volg Beb Vuyk haar recepten op de voet. Ik maak ze precies zo als in het kookboek (alle 578). Maar alle suggesties natuurlijk van harte welkom. Als het kookboek uit is, heb ik nog meer recepten nodig 😉 immers 😉

    • Paul schreef:

      Er zijn erg veel soorten Soto Ayam. De klassieke soto zoals Pauline die hier toont is de manier waarop de Indische Nederlanders dit maakten. In de tijd dat Bep Vuijk haar kookboek schreef waren de kruiden bijna allemaal alleen maar in gedroogde vorm te krijgen hier in Nederland. Intussen kunnen we bijna alles vers krijgen. Als ik de soto ayam maak, doe ik er verse laos en verse kunyit in, nog lekkerder. De familie waar ik uit ben ontsproten, aten soto vaak met lontong. In de bumbu zat ook nog trasi en kemiri. Tegenwoordig wrijf ik altijd een spaanse peper mee of rawit (Maar dat kan niet iedereen waarderen). Als groente inderdaad altijd taugé – die wij altijd schoonmaakte. maar dat is tegenwoordig niet meer in – vaak ook sperzieboontjes en kool. Wat wij in onze familie ook deden, was als we lontong rames aten,lontong met allerlei gerechten ( lijkend op lontong cap go meh) en dan werd het bord overgoten met kaldu van deze soto. …

  2. Magda schreef:

    Als je het recept goed door leest dan lees je dat Bep wel de hele kip gebruikt alleen niet gelijktijdig.
    Bedankt dat je dit recept geplaatst hebt.

  3. Bart schreef:

    Goedemorgen,

    Wanneer je de Soto bewaard tot een volgende dag, zou u dan de gember, sereh etc inde bouillon laten zitten? Of beter eruit halen?

    Mvg
    Bart

  4. Jeroen schreef:

    Wat is laksa? Ben aan het zoeken op internet maar ik kan het niet vinden

      • Sandra schreef:

        nee, hoor! Laksa is een dunner rijstnoedel

        • Josephine schreef:

          Ja klopt, je hebt ook laksa als curry noodle soep uit oa Singapore, maar in Indonesië wordt met laksa Soe’oen bedoeld, de dunne glasnoodles gemaakt van mungbonen oftewel de groene katjang idjo boontjes waar taugé de spruiten van zijn. Zowel de taugé als de su’un zijn verplicht in soto ayam! En in onze familie het ketjap sausje, van een gefruit sjalotje en knoflook, met uitgeperst citroensap, fijngesneden hete rawits, fijngesneden selderij en een goede scheut ABC ketjap. Even laten pruttelen en laten afkoelen. Hiervan naar smaak een flinke theelepel of meer in je soto ayam kom …. Lekker hoor Pauline! Zo maken wij onze soto ayam ook. Gaaf dat je alles van Bep hebt gekookt zoals zij het voorschrijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *