Javaanse ‘Valentijn’ flensjes

569-javaanse-flensjes2Ja ja, OMG, jippie: zo een zin in deze Javaanse flensjes of pannenkoeken. Er wordt geen melk gebruikt in dit recept maar ‘dikke santen’ (kokosmelk). Voor de rest gewoon maken als pannenkoeken en dan eten met gula jawa (Javaanse suiker). Ik kan niet wachten!

Dit recept is genoeg voor 2 personen, en klaar in 20 minuten.


Javaanse flensjes (#569) uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 443.

Ingrediënten

Voor het beslag:
75 gram zelfrijzend bakmeel
2 1/2 dl dikke santen
1 ei
kaneel
zout

Verder:
Javaanse suiker
kokosmeel
suiker

Maak op de gewone manier van deze ingrediënten een flensjes-beslag. Bak ze in een flensjespan, maar iets dikker dan de Hollandse flensjes. Rasp er Javaanse suiker overheen en rol ze op of vul ze met een mengsel van kokosmeel en suiker.


Soms moeilijk om alle ingrediënten voor Indisch eten te krijgen? Wij helpen je! Bij Albert Heijn staat de ingrediënten voor Javaanse flensjes voor je klaar. Bestel online en laat vandaag nog thuisbezorgen. Selamat makan!


569-javaanse-flensjes-ingredienten

Simpel, we gaan pannenkoekjes bakken, maar dan met net even andere ingrediënten. Beb gebruikt zelfrijzend bakmeel. Daardoor zullen ze net wat dikker worden (wat rijzen in de pan). Ik gebruik gewone kokosmelk van de supermarkt. Dat werkt prima. ‘Dikke santen’ lijkt daarop, is misschien net wat dikker en vetter.

Javaanse suiker koop ik bij de Toko. Je kan ook gula jawa blokken halen, die dan raspen. Allemaal gedoe. Deze al geraspte suiker is zo lekker. Ik gebruik eigenlijk zelden nog gewone witte suiker op een pannenkoek of door de yogurt.

De ingrediëntenlijst die ik voor je heb samengesteld staat vloeibare gula jawa. Die hebben ze alleen. Dat werkt super goed voor over de pannenkoekjes; als de perfecte Indische stroop!

569-javaanse-flensjes-meel

Omdat het beslag bestaat uit niet heel veel meel, doe ik alles in een beslagkom en roer het stevig tot een glad beslag. Met meer meel en melk vormen er snel klontjes, maar met zo een beetje beslag sla je die er meteen uit.

569-javaanse-flensjes-beslag

Zie je, snel toch? 😉

569-javaanse-flensjes-vormpje

Ik heb nog een leuk bakblik in de kast in de vorm van een hartje. Daarin bak ik mijn Javaanse flensjes bruin.

569-javaanse-flensjes3

Beb rolt er nog geraspte kokos in met suiker. Dat kan, maar eerlijk gezegd vind ik het zo lekkerder. Smeuïg zijn ze door de kokos. De Javaanse suiker maakt het af. Ook hebben we ze gegeten met gerapste kaas erop. Kan prima!

Perfect ‘koude winterdag recept’. Dit ga ik zeker vaker maken! Selamat makan!

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *