Seng Gèsèng van Madura

Rundvleesgerecht met tamarinde
Seng Geseng van Madura – Rundvleesgerecht met tamarinde

Dit is het zachtste Indische rundvleesgerecht dat ik tot nu toe gemaakt heb. Deze seng geseng van het eiland Madura wordt boterzacht door de tamarinde (asem) en krijgt smaak door de trassi, ui en knoflook. Meer heb je niet nodig.

We eten veel minder vlees dan vroeger, maar één keer per week halen we goede kwaliteit scharrelvlees en maken er iets bijzonders van. Dit seng geseng recept is uiterst geschikt voor een bijzonder Indische maaltijd. Met een gele rijst, zelfgemaakte sambal, thuisgemaakte kokosschaafsel (seroendeng) en een atjar van komkommer (atjar ketimoen) erbij, heb je een minirijsttafel samengesteld.

Ik denk dat dit recept niet perse thuis hoort in het sambal goreng hoofdstuk waar het nu staat in Beb’s boek. In alle andere recepten in het hoofdstuk komt sambal voor, maar niet in deze seng geseng.

Dit gerecht is klaar in ongeveer 3 uur en is genoeg voor 2-3 personen.


Seng Gèsèng (Madoerees gerecht) #88 uit Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek, pagina 100.

 • 1/4 kg rundvlees
 • 5 eetlepels gesneden ui
 • 2 teentjes gesneden knoflook
 • 1 theelepel terasi
 • asem ter grootte van 2 walnoten
 • 6 eetlepels olie
 • zout
 1. Snijd het vlees in dobbelstenen van +/- 2 cm.
 2. Braad het op in de olie.
 3. Voeg er de gesneden uien en knoflook aan toe en bak die even mee.
 4. Maak ondertussen van de asem met 5 eetlepels water asemwater, haal de pitten en vezels eruit en wrijf het door een zeef.
 5. Meng de terasi met 1 eetlepel lauw water.
 6. Vervolgens doet men de asem-terasi-mengsel bij het vlees en laat dit alles op een laag vuur stoven tot het vlees gaar is en het gerecht bijna droog. Zo nodig enige eetlepels water toevoegen.


Ik haal goede kwaliteit rundvlees en gebruik vandaag rode uien. Die zijn wat zoeter en passen goed bij dit gerecht. Ik koop al gefilterde tamarinde bij de toko.

Trassi is gefermenteerde garnalenpasta met een sterke geur.

Ik haal mijn gietijzeren pan erbij, want daarin kan rundvlees heel zachtjes pruttelen. Mijn rundvlees heeft zeker 2,5 uur nodig om gaar te worden. De laatste 45 minuten (ongeveer) laat ik de deksel van de pan, zodat mijn seng geseng inkookt.

Eerst even het vlees met de uien en knoflook aanbakken in een paar eetlepels olie.

Nu dit pruttelt maak ik een papje van de trassi en de asem (tamarinde). Eerst maak ik de trassi zacht door het los te roeren met een eetlepel heet water. Ik hoef mijn tamarinde niet te filteren zoals Beb in haar recept uitlegt, want ik koop al gefilterde tamarinde.

Dit papje schep ik bij het vlees en roer het goed door. Nu kan alles rustig op laag vuur gaar worden. Ik laat doorkoken totdat het gerecht bijna droog is.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *