Sponscake uit de Rijststomer

Dit is een sponscake die ik net in de rijststomer gemaakt heb. Toen wij in Birma woonden (vijf jaar geleden), gebruikte ik mijn rijsttomer vaak voor andere dingen dan rijst koken. Bij gebrek aan oven, bakte ik er om de dag een volkoren brood in (toen nog moeilijk te krijgen) en zeker één keer in de week een cake of een bananenbrood.

Lui bakken

Omdat het zo een luie eerste paasdag is vandaag, hebben we opeens zin om te bakken, maar vooral om lui te bakken. We hadden nog botercrème in de vriezer en fondant in de voorraadkast. Ook waren er nog genoeg eieren over van het schilderen… dus even een beslag maken en dan de rijstkoker zijn werk laten doen.

Rijstkoker baktijden

Baktijden verschillen per rijstkoker. Bij een simpele rijstkoker moet je ‘m een keer of twee op ‘cook’ zetten voordat de cake klaar is. Sommige rijstkokers hebben een speciale ‘cake’ optie. Die van mij heeft een ‘dessert’ knop dus die gebruik ik. De baktijd ligt rond de 30 minuten, afhankelijk van de rijstkoker.

Ik heb een rijstkoker met een antiaanbaklaag: dat bakt fijn.

Sponscake in Rijststomer Recept

Dit recept bevat geen boter. Het is een basisrecept voor sponscake om bijvoorbeeld taarten mee te bouwen.

Ingredienten

  • 3 eieren
  • 90 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • eetlepel olie om vorm mee in te smeren
  1. Mix de eieren op hoge stand tot ze goed schuimen
  2. Voeg zout en in twee delen suiker toe en blijf nog zeker 5 minuten op hoge stand mixen tot het beslag lichtgeel is en meer dan verdubbeld in volume.
  3. Zeef de bloem zodat het geen klontjes heeft en schep de bloem in drie delen met een spatel voorzichtig door het beslag tot alles goed is opgenomen.
  4. Vet de rijstkoker schaal in met olie en giet het beslag erin.
  5. Zet in de rijstkoker en bak op stand: dessert

Zo gauw mijn rijstkoker op het lampje ‘warm houden’ schiet, haal ik de cake eruit. Pas op: Hou niet je hoofd boven de deksel als je ‘m opendoet, want er komt veel hitte en stoom vrij.

Ik keer de cake op een rooster om even te koelen. Hij komt er prachtig uit.

Botercrème

Omdat er geen boter door het beslag gaat is deze cake heel erg lekker met een laagje botercrème. Ik maak de crème naar recept van Laura’s bakery. Dit recept bevat minder boter.

We snijden de cake horizontaal door en geven het een dun laagje paars en witte botercrème (die hadden we nog). Daarna smeren we de bovenkant ook goed in zodat de uitgerolde fondant er aan vastplakt. We hebben niet heel veel crème maar deze hoeveelheid is al prima voor de smaak. Loulou versiert de bovenkant nog extra voor Pasen ;-).

Zo: hier onze luie sponscake uit de rijstkoker. De spons is super luchtig geworden en de gekke kleuren van deze ‘restjes’ taart passen goed bij Pasen; perfect voor deze warme dag.

Meer zoete recepten zien op deze site? Hier vind je een overzicht!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *