Frikadel (Perkedèl)

Bericht bekijken

In het Indonesisch wordt frikadel uitgesproken als perkedel. Want die ‘F’ is moeilijk. Het woord frikadel is voor het eerst opgeschreven in de 16de eeuw. Er werden balletjes gekruid gehakt mee aangeduid. Deze frikadel balletjes werden door heel Noord-Europa gegeten. Bekend zijn ze vooral in Scandinavië als Zweedse, Noorse of Deense balletjes.

Volgens dit boek Famous Dishes from Around the World komt het recept voor Scandinavische balletjes uit Turkije (köfte). De Turken deden nootmuskaat en andere kruiden door het gehakt, net zoals Zweedse balletjes nu nog worden gemaakt.

De Hollanders hebben waarschijnlijk deze gehaktballetjes naar Indonesië gebracht en daar werden ze direct omgedoopt tot Perkedel. Traditioneel gevuld met kruiden en aardappel (wat de Hollanders en Noren, Zweden en Denen er naast aten). Je kan met recht zeggen dat deze perkedel heel Indisch zijn van oorsprong.

Beb Vuyk heeft het perfecte basisrecept voor frikadel in haar boek staan.

Dit gerecht is genoeg voor 2-3 personen en klaar in 30 minuten.


Frikadel #179 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 174.

Ingrediënten

  • 1/4 kg rundergehakt
  • 1 flinke gekookte aardappel
  • 1 klein ei
  • olie
  • paneermeel

Kruiden

  • 2 eetlepels gesnipperde uien
  • 1 gesnipperd teentje knoflook
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  1. Maak de aardappel met een vork fijn.
  2. Vermeng haar met het ei, de uien en knoflook, het gehakt en met peper, zout en nootmuskaat.
  3. Vorm er met een dessertlepel kleine balletjes van.
  4. Haal ze door de paneermeel en bak ze in de olie gaar.

Frikadel (Perkedèl)

Ik hou me niet in met de nootmuskaat. Beb zegt zelden in haar gerechten hoeveel nootmuskaat er door moet. Ik denk dat in Indisch eten nootmuskaat gezien wordt als peper en zout; naar smaak toevoegen. Ik gebruik zeker 3 theelepels door deze half pond gehakt.

Ik gebruik half-om-half gehakt. Ze worden smeuïger door het beetje extra vet van het varkensvlees.

Het is lekker om de gewone ui te vervangen met een lenteuitje. Staat mooi en is wat zoeter van smaak.

Het vormen van de balletjes gaat het beste met een lepel. Zo blijven ze allemaal even groot en worden ze ook even snel gaar.

Voor een extra knapperige buitenkant rol ik ze door de paneermeel. Maar het hoeft niet. Met de paneermeel door het gehakt worden ze ook prachtig.

Frikadel (Perkedèl)

Gehakt heeft altijd even nodig om helemaal door en door gaar te worden. Het hangt van de dikte van je ballen af, maar ik trek er meestal zo een 15-20 minuten voor uit.

Even aanbraden, dan gas laag zetten en één of twee keer omdraaien. Als je op de ballen drukt en ze veren niet langzaam terug, maar meteen, dan weet je dat ze gaar zijn. Om zeker te zijn: voorproeven. Dat is ook geen straf ;-).

Invriezen
De frikadel kunnen prima worden ingevroren, maar ook het rauwe gehakt met kruidenmix kan direct in de vriezer voor een andere keer. Fijn als er opeens extra eters komen; je hebt zo een extra gerecht op tafel.

Ik vries het gehakt in een diepvrieszak en druk die vervolgens plat. Op deze manier gaat het ontdooien 2x sneller en past er meer in m’n vriezer ;-).

[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Hans van Burik schreef:

    Ik gebruik geen paneermeel en geen knoflook maar wel selderie en lente ui. Het gehakt en de aardappel kort voor het bakken mengen omdat in gehakt stoffen zit (enzymen) die zetmeel verteren en dat maakt de balletjes slap!

  2. Hoe kan ik dit recept afdrukken om te bewaren (Frikandel Perkedel) .
    Kan iemand mij daar bij helpen ?

    • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

      Beste Heer, Mevrouw, ik heb een test gedaan en de printversie werkt bij mij wel. Heeft u misschien een reclame filter op uw computer? En heeft u uw browser al eens aan en uitgezet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *