Perkedel Jagung

Elke maand mag ik een recept uitzoeken die fans van Indisch maandblad Moesson graag een keer uitgelegd willen krijgen.

Vorige maand heb ik de veel verzochte Martabak Telor gemaakt. Voor deze maand werd al snel duidelijk wat het worden moest, want dit maiskoekje kreeg meerdere stemmen: de Perkedel Jagung.

Zo schrijft Mady op Facebook van Moesson bijvoorbeeld:

Als kind van 9-10-11 jaar, als ik na de middagslaap uit bed kwam stond de djongos altijd klaar met een lekker hapje; gekookte of geroosterde djagung, maiskoekje (…) ik zou best willen weten of en hoe je het kan klaarmaken.

Perkedel Jagung

In een paar Indische kookboeken vind ik verschillende perkedel jagung recepten. Van heel simpel, tot iets complexer van smaak. Ook bestudeer ik hoe chefs in Indonesië het tegenwoordig maken. Hoeveel eitjes gaan erdoor? Kan het ook met mais uit blik? En moet er meel bij?

Na een paar experimenten met prei en bloem, kom ik tot dit recept. Het levert perkedel op die vol zijn van smaak, lekker knapperig uit de olie komen en te maken zijn met mais uit blik. Wij kunnen hier niet altijd verse maiskolven krijgen, niet waar?

Ook voeg ik wat plakjes wortel toe. Natuurlijk kan je die weglaten, maar ik vind dat het zorgt voor wat meer stevigheid en een extra natuurlijk zoetje. Ook kleurt het prachtig samen met het geel van de mais.

Bindmiddel
Beb Vuyk legt uit in haar boek, dat het raspen van de verse maiskolf zorgt dat het vocht uit de maiskorrels loskomt. Dat is meteen bindmiddel. Met mais uit blik is dat er niet, dus daarom gebruikt ze wat bloem door de koekjes. Ik gebruik ook meel, maar kies voor rijstmeel.


Dit Perkedel Jagung recept is klaar in 30 minuten en je kan er ongeveer 10 stuks van maken.

Ingrediënten

200 gram mais uit blik
40 gram wortelplakjes
2 tenen knoflook
2 eetlepels rode ui
1 ei
1/2 eetlepel verse selderie
1/2 eetlepel verse koriander
20 gram rijstmeel
1 chili peper of rawit (voor wie dat wil)

Poederkruiden

1 tl laos
1 tl ketumbar
1 tl jinten
1 tl zout
mespuntje kentjur
partje limoen

Eventueel chilisaus of zoete ketjap om mee te serveren
Staafmixer of keukenmachine


Mooie kleuren zo samen toch? Rijstmeel haal ik bij de Toko, maar is ook te krijgen bij de supermarkt. Ik kies voor rode ui, omdat ‘ie lekker zacht en zoet van smaak is.

Bereiding

Ik weeg 100 gram mais af en doe dat in een kan, samen met het eitje, de knoflook, poederkruiden en het zout. Hier zet ik 3 seconden de staafmixer op.

Nu heb ik eigenlijk een wat grof beslag gemaakt dat al lekker op smaak is.

Ik giet dit in een schaal en voeg de rest van de ingrediënten toe: de uitjes, verse selderie, verse koriander, wortel en de rest van de maiskorrels. Daardoor schep ik het rijstmeel.

Ik vind mijn perkedel heerlijk met een hete rawit erdoor, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet.

Frituren

Ondertussen staat mijn olie warm te worden. Ik frituur niet te heet, anders wordt de binnenkant niet goed gaar en gaat de buitenkant te hard. Rustig een paar minuten laten spetteren totdat ze er mooi bruin uitzien. Ik keer ze halverwege.

Serveren

Ik server mijn Perkedel Jagung met chilisaus, maar het kan ook goed met een zoete ketjap. Vlak voor het opdienen sprenkel ik nog wat limoensap over de perkedel. Frist alles lekker op en geeft het helemaal een tropisch smaakje.

Perkedel Jagung kan je eten als snack, maar is ook heerlijk als onderdeel van een rijsttafel. Misschien een mooie toevoeging aan het kerstdiner? Hoe het ook is, sowieso Selamat Makan!

Ook met Beb Vuyk's boek aan de slag?
Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekEr is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *