Koekjes van Jonge Mais III (van mais uit blik) (Perkedèl Djagung)

Perkedel Jagung – Versie I
Voor tijdschrijf Moesson maakte ik eerder deze week mijn versie van Perkedel Djagung (jagung). Maar dit is de versie van Beb Vuyk.
Deze maiskoekjes zijn de perfecte snack voor bij de thee, maar je kan ze ook bij een rijsttafel serveren, zo legt Beb Vuyk uit.
Ze maakt ze van verse mais of van mais uit blik. In het geval van verse mais schrijft Beb: ‘Rasp de maiskolven. De bedoeling is dat alleen de korrels geraspt worden.’, pagina 317)
Beb gebruikt lekker veel kruiden in haar versie en voegt er ook wat santen aan toe.
Fout in boek
Beb verwijst in dit recept #388 naar recept 386 en 387, maar in deze recepten is iets misgegaan tijdens het printen van het boek. De bereidingswijzes zijn omgedraaid en daardoor zijn de ingrediëntenlijsten afgebroken en verplaatst. Moeilijk uitvinden dus wat nu in welk koekje moet, maar ik heb het voor je uitgezocht.
Ik neem altijd letterlijk de recepten van Beb over op dit blog, maar dat doe ik nu niet, want het wordt een allegaartje en dat is niet fijn werken voor degene die een knapperige Perkedel Djagung op tafel wilt zetten. Daarom hieronder het volledig ‘herstelde recept’ van Beb met twee soorten ‘kruiderijen’.
Dit recept is genoeg voor ongeveer 6-10 koekjes (afhankelijk van de andere ingrediënten) per 150 gram mais.
Koekjes van Jonge Mais III (van mais uit blik) (Perkedèl Djagung) #388 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 318.
Ingrediënten
1/2 blikje maiskorrels
2 à 3 eetlepels bloem
Kruiden # 386 Perkedèl djagoeng I
1 eetlepel gesnipperde santen uit het blok
1 ei
1 eetlepel gesnipperde uien
1 gesnipperde teentje knoflook
2 gepofte kemiries
1 theelepel laos
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel djinten
mespuntje kentjoer
zout
Kruiden # 387 Perkedèl djagoeng II
1 eetlepel gesnipperde santen uit het blok
1 ei
1 eetlepel gesnipperde uien
1 gesnipperde teentje knoflook
2 gepofte kemiries
1 eetlepel gehakte prei
1 eetlepel gehakte selderie
peper
zout
Laat de maiskorrels goed uitlekken. De verdere bereiding is dezelfde *als in recepten met verse mais, met dit verschil dat door het beslag bloem is verwerkt. De geraspte verse maiskorrels hebben een bindend effect, dat de mais uit blij grotendeels mist. De koekjes worden er iets minder krokant door, maar smaken toch wel erg lekker.
Bereiding kruiderij I
Wrijf uien, knoflook, kemiries, laos, ketoembar, djinten, kentjoer en zout met elkaar tot een brij. Klop het ei los en vermeng het met de gewereven kruiden, de snippers santen en de geraspte maiskorrels.
Bereiding kruiderij II
Wrijf de ui met de knoflook, de kemiries tesamen met zout, peper en de gesnipperde santen tot een brij. Klop het ei los. Meng de gerapste maiskorrels tesamen met het ei en de gewreven kruiden, de gehakte prei en selderie.
Maak olie heet in een koekepan en bak er plette koekjes van ingeveer als drie-in-depan, maar kleiner van formaat. Deze maiskoekjes worden bij de rijsttafel gegeten maar ook wel bij de thee of als hapje tussendoor.
* origineel staat er: als in bovengenoemde recepten is beschreven.
Kruiderij I
Kruiderij II
Aangezien in Beb’s boek er al meerdere versies van Perkedel Jagung staan (4 stuks in totaal) begrijp je meteen dat er nog veel meer moeten zijn. Iedere huishouden, iedere streek en ieder land (je ziet ze ook in zuid-Amerika bijvoorbeeld) kent wel een of andere versie van maiskoekjes.
Versie twee met prei en selderie is weer heel anders dan versie een met kentjoerwortel en ketoembar, maar het komt uiteindelijk allemaal op hetzelfde neer in het maken.
Voor beide versies gebruik ik ongeveer 100-150 gram maiskorrels per versie.
Voor versie I roer ik door het losgeklopte ei de mais, bloem, de kruiden en het zout. Pas op met kentjoer. Dat is een sterk kruidige wortel en teveel overheerst snel in smaak. Ik ben dol op kentjoer. Vooral sambals ermee vind ik heerlijk.
Niet te heet frituren, anders verbranden je koekjes. Ik laat ze in de hete olie in een paar minuten bruin worden en draai ze halverwege om. Ik laat ze uitleggen op keukenpapier en serveer warm met chilisaus.
Versie II is een stuk kleurijker door de selderie en prei.
Toch vind ik Beb’s versie met kruiderij I het lekkerst. Het is simpel, maar de kruiden doen zoveel!
Toch staat het groen er prachtig bij. Heel kerst niet waar? Ik heb zoals ik al schreef, voor tijdschrift Moesson mijn versie gemaakt van perkedel jagung. Die is met alle kruiden van Beb’s versie I plus wortel, koriander en selderie.
[su_box title=”Ook met Beb Vuyk’s boek aan de slag?” box_color=”#2fd4e0″]Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel hier voor maar 24,95 euro.[/su_box]