Pandan

De smaak van pandan, of om precies te zijn het soort: Pandanus amaryllifolius, is voor mij misschien wel de meest tropische geur en smaak die er bestaat. Pandangeur wordt beschreven als warme noten met vanille of zoet vers gebakken wit brood of beboterde warme popcorn. Ook staat het bekend als de ‘Vanille van Azië’, lees ik op de Engelse wiki. Vanille komt oorspronkelijk namelijk uit Mexico.

Andere pandansoorten, die niet eetbaar zijn, worden gebruikt om manden en kleren te maken of huizen te bouwen. Maar pandan heeft nog meer toepassingen. De geur bijvoorbeeld blijkt de Amerikaanse kakkerlak te kunnen bestrijden; ze houden er niet van en blijven weg.

Pandan Extract

Pandanus amaryllifolius is de pandanstruik die je kan gebruiken als kruid. Je geeft er toetjes, taarten of juist hartige gerechten met kip bijvoorbeeld een extra lekkere smaak. Ook kleurt je gerecht, als je de extract gebruikt, groen.

Fel groen

De felle kleur groen die je met pandanextract kan maken in toetjes ontstaat niet direct door de pandan maar door suji-blad (Dracaena Angustifolia). Dit blad geeft geen smaak, maar wel een knetter fel groene kleur. Ik ben nog op zoek naar suji, want ik wil het zeker zelf fel groene extract maken.

Synthetische pandan werkt erg goed en de smaak is prima, misschien wat scherper dan zelfgemaakt extract. Wil je liever geen smaken die in het lab zijn gemaakt, dan kan je ook zelf extract maken.

Extract zelf maken

Pandan extract kan je heel goed zelf maken. Je hebt er verse pandanbladeren voor nodig die je kan krijgen bij de toko uit de vriezer. Bewaar ze niet te lang in de vriezer, een jaar max, want ze verliezen smaak en geur.

Ik begin met het maken van het pandanwater. Ik snij 5 pandanbladeren in 1 cm stukjes. Ik voeg er net genoeg wat er aan toe, zodat mijn staafmixer werkt en ik alles heel fijn tot gruis kan malen.

Ik zeef de mix door een handdoek en knijp het goed uit. Het water is nu prachtig groen; dit is pandanwater.

Wil je pandanextract zelf maken, dan kan dat ook. Laat je pandanwater dan minstens 24 uur staan. Het bezinksel dat ontstaat, is pandanextract! Je hoeft alleen het water erbovenop voorzichtig weg te scheppen.

De vezels die overblijven in de zeef kan je goed gebruiken om in het water te doen waarboven je rijst stoomt, of groenten.

Het lichtgroene water kan je ook hergebruiken. Het is licht bitter in smaak, maar dat verdwijnt grotendeels als je het water bijvoorbeeld bij je kokossoep doet of bij de bouillon van je sajoer lodeh. Super lekker. Het geeft een extra diepe geur en smaak.

Molukken

Toen pandan voor het eerst beschreven werd, kwamen de planten van de Molukken. Ook zijn er daar mannelijke pandan planten gevonden, wat er op zou kunnen wijzen dat de oorsprong van pandan ook daadwerkelijk de Molukken is, maar met zekerheid kunnen botanici dat niet zeggen.

2-Acetyl-1-pyrroline

2-Acetyl-1-pyrroline (2AP) is de chemische stof die de specifieke pandangeur en smaak maakt. Het geeft wit brood, jasmijn- of basmatirijst en de bloem Vallaris die specifieke geur.

Ook zorgt 2AP voor de sterke geur van de urine van de Syberische tijger en Indische panter.

Pandanrecepten

Op dit blog maak ik regelmatig recepten met pandan.

  • Klik op deze link en zie alle gerechten die ik met pandan heb gemaakt.
  • En kijk hieronder naar mijn video’s met pandan.
  • Alle zoetgerechten zien op dit blog? Klik hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *