Oelang-Oelang (Ambon)

Wederom een fantastische salade uit het Groot Indonesisch Kookboek. Deze Oelang-Oelang is een heerlijk knisperige en licht pittige Indonesische salade. Ik gebruik in plaats van amandelen, zaden die ik even rooster.

Als je de trassi weg zou laten, dan is dit gerecht ook veganistisch.

Dit gerecht is klaar in 20-30 minuten en genoeg voor 4 personen.


Oelang-Oelang (Ambon) #447 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 360.

 • 1 middelgrote aubergine
 • 1/2 komkommer
 • 100 gram taogé
 • 100 gram kool
 • 100 gram kenari, te vervangen door amandelen
 • 2 eetlepels azijn

Kruiden

 • 2 eetlepels gesnipperde uien
 • 2 gesnipperde teentjes knoflook
 • 2 theelepels sambal terasi
 • 1 theelepel Javaanse suiker
 • zout
 1. Maak de groenten schoon.
 2. Schil de komkommer en de aubergine.
 3. Snijd beide met de kool in kleine stukjes.
 4. Wrijf uien, knoflook, sambal, suiker en zout met elkaar fijn met de gepelde amandelen en verdun deze brij met de azijn en eventueel nog een eetlepel water.
 5. Meng hier doorheen de rauwe groenten.

Beb zegt niet welke kool er door mag, dat betekent dat alles kan. Ik ben dol op kool, zeker rauw. Ik neem Chinese kool. Die is zacht en kan je zien als een stevige sla. Maar een knapperige witte of krullerige savooiekool is ook te gek in deze salade; wel goed fijn snijden.

Beb zegt ‘middelgrote aubergine‘. De mijne is flink, dus gebruik uiteindelijk de helft hiervan.

Notenallergie

Mijn man is allergisch voor noten en amandelen. Ik het recept worden kenarinoten gebruikt (een zachtere en zoetere amandelsoort). Ik vervang dit met mijn homemade mueslimix van alleen zaden. Dit eten we normaal door de yogurt, maar nu rooster ik ze even zodat de ‘notensmaak’ wat naar voren komt. Ik heb in mijn pan, pompoenpitjes, havermout en een paar zonnebloempitten.

Boemboe (kruidenpasta)

De geroosterde zaden doe ik in een kan met de uien, knoflook, sambal, suiker en zout en zet de staafmixer erop.

Mijn sambal trassi is op, dus doe ik 1/3 chili peper met een halve theelepel trassi bij de boemboe.

Ik voeg tijdens het mixen de azijn en nog een eetlepel water toe.

Het wordt al snel een mooie pasta. Dit is de dressing van de salade.

Mijn kool, komkommer en aubergine heb ik fijngesneden en gemengd met de taogé.

Nu heel simpel de saus door de sla scheppen. We eten deze oelang-oelang met knapperig gebakken tahoe en ketjapsaus. Of naast een zacht vleesgerecht.

Print Friendly, PDF & Email

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *