Krokante Tempé in Rijstmeel

Krokante Tempé in Rijstmeel

Een vriend van ons die uit Solo (Indonesië) komt, maakt zijn tempé op een manier die ik eerder niet kende; hij weekt zijn plakjes urenlang in zout water met veel knoflook. Deze methode zorgt ervoor dat de tempé goed op smaak is, ook van binnen. Tijd om dit recept van krokante tempé in rijstmeel met jullie te delen.

Dit gerecht is klaar in 45 minuten en is genoeg voor 2-3 personen als bijgerecht of snack

Krokante Tempé in Rijstmeel Solo Style

Ingrediënten

 • 250 gram tempé
 • 4 tenen knoflook
 • 6 eetlepels rijstmeel
 • 6 eetlepels water
 • 2-3 theelepels zout
 • 1 theelepel ketoembar
 • 1 theelepel laos
 • eventueel 3 blaadjes djeroek poeroet fijngehakt
 • Frituurolie
 1. Snij de tempé in de lengte doormidden en snij plakjes van 1 cm
 2. Doe in een schaal en voeg water toe tot de tempé net onder staat
 3. Voeg 2 theelepels zout en 3 uitgeperste tenen knoflook toe.
 4. Schep door en laat minstens een uur afgedekt staan
 5. Maak een beslag van rijstmeel en water
 6. Voeg een halve theelepel zout, ketoembar, laos en fijngesneden teen knoflook en eventueel fijngehakte djeroek poeroet blaadjes toe.
 7. Verwarm de olie, haal de tempé plakje voor plakje door het beslag en frituur tot goudbruin
 8. Serveer met sambal-, pinda- of ketjapsaus
Krokant gebakken Tempé beslag

Het beslagje en het marineren van de tempé bepaalt de smaak. Ik zorg dat mijn zoute water echt goed zout is. Als je het proeft, is het ’te zout’ als zeewater en dat moet ook. Tempé moet goed op smaak worden gemaakt anders is het snel flauw.

Meestal maak ik deze tempé marinade ’s middags al zodat het uren heeft om in te trekken. Heb je minder tijd, marineer dan een uurtje.

De knoflook voor het zoute water pers ik uit want dan komt direct veel smaak vrij.

Beslag

De knoflook voor het beslag snij ik fijn. Op deze manier blijven de stukjes wat groter en worden ze lekker knapperig in het beslag tijdens het frituren.

Ik doe vandaag ketoembar en laos door het beslag, maar de vriend uit Solo gebruikt soms ook nog koenjit voor een mooie kleur en extra smaak.

Ik voeg graag fijngehakte djeroek poeroet aan het beslag toe omdat dat mooi staat en ook veel smaak afgeeft. Door het frituren worden de stevige blaadjes een stuk zachter en zijn ze prima eetbaar.

Zonder beslag
Je kan dit recept ook maken zonder beslagje. Frituur de plakjes dan direct uit het water tot knapperig en goudbruin. De olie spat iets meer als de natte plakjes de olie raken. Ik gebruik dan een spatscherm op de pan.

Krokante tempé in rijstmeel

Deze krokante tempé in rijstmeel kan je eten met allerlei sausjes (vind ik). Ik maak er vandaag een sambal Boet bij, maar tempé is ook lekker met een ketjap– of pindasaus. Selamat makan!

sambal Boet in cobek
Sambal Boet

Pisang Susu geeft een gerechtenwaaier uit met 20 originele Pisang Susu recepten (10 euro) voor in de keuken. Klik op de banner hieronder om een waaier te bestellen. 


Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *