Petjelsaus – Pindasaus III

Petjel saus voor over de Indonesische groentesalade

We hebben bezoek, vegetarische vrienden. Dat vind ik zo leuk. Kan ik eindelijk mijn Indische (vegetarische) sausjes op ze uitproberen. ;-). Ik maak als hoofdgerecht Indische ‘Petjel’-salade en daar hoort Pindasaus III van Beb Vuyk bij; ook wel petjelsaus genoemd.

Deze saus bestaat uit opgebakken ui en knoflook, met sambal trassi, pindakaas en kentjoer. Net even anders dan gado-gado saus, die met kokosmelk wordt gemaakt. In Beb’s recept wordt trassi gebruikt. Deze garnalenpasta is niet vegetarisch uiteraard. Ik heb overlegd met mijn vegavrienden en zij vinden het niet erg als ik dat beetje gebruik. Weglaten dus als je het puur vegetarisch wilt houden. Of vervangen met taotjo (gefermenteerde soja) of miso!

Deze Petjelsaus is genoeg voor 4 personen en is klaar in 15 minuten.


Pindasaus III #470 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 380.

Ingrediënten

 • 1/2 pot pindakaas
 • 2 eetlepels olie
 • water
 • 1 eetlepel azijn

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 2 gesnipperde teentjes knoflook
 • 2 theelepels sambal terasi
 • 3 eetlepels keuken-tamarinde
 • 1 theelepel Javaanse suiker
 • 1/2 theelepel kentjoer
 • zout
 • Wrijf de kentjoer samen met de ui, knoflook, sambal, suiker en zout tot een brij.
 • Fruit ze in de olie tot de uien geel zijn.
 • Doe er de pindakaas bij en maak de saus verder af zoals in recept 469 is aangegeven.

De saus wordt ook wel petjelsaus genoemd, omdat ze bij petjel (zie Hoofdstuk Salades) wordt gegeten.


Doorverwijzen

Beb maakt zich er een beetje makkelijk van af door in dit recept door te verwijzen naar recept #469. Als ik naar dat recept ga dan word ik opnieuw doorverwezen naar recept #468 voor de verdere bereiding. Onhandig, want veel bijzonders is het niet. Ze stelt voor om een mixer te gebruiken!

Bij recept #468 staat:

Meng de pindakaas met de sambal, de ketjap en de azijn aan. Men kan dit met een stevige houten lepel doen. Bijzonder snel en makkelijk gaat het met een mixer. De pindakaas en de sambal in de mengkom doen, apparaat inschakelen, lepelsgewijs (anders spet het) het water toevoegen, de ketjap en de azijn. Proeven en eventueel iets meer azijn of zout bijvoegen. De saus moet de dikte hebben van slasaus.

470-pindasausIII-tjobek

Boemboe

Hoe het ook is, ik begin sowieso met het wrijven van de kentjoer samen met de ui, knoflook, sambal, suiker en zout tot een brij.

Deze boemboe bak ik in het pannetje op waar ik ook de pindasaus in ga maken. Deze saus hoort over een petjel gegoten te worden: een Indische salade, die lijkt op gado-gado.

Petjelsaus: bakken uien, knoflook en sambal trassi

Voor het wrijven van de uien in de vijzel, kan je ook prima een keukenmachine gebruiken, maar de laatste tijd vind ik de cobek (vijzel) toch sneller gaan. Misschien word ik er wel handiger in ;-).

Kentjoer/Kencur

Aan deze saus wordt een mespuntje kentjoer gedaan. Dat kleine beetje van deze wortel maakt het grote verschil in de petjelsaus. Zoals ons bezoek zegt: ‘Die saus ruikt naar de Toko’. Precies, dat kan alleen maar lekker zijn.

Sambal trassi of terasi is lekker bij groenten en maar nog beter in een pindasaus. Mijn moeder doet altijd alleen trassi door de saus, zonder sambal. Dat kan ook.

470-pindasausIII-petjel-saus-pan2

Pindakaas

Dan mag de 1/2 pot pindakaas erin. Zo hupsakee in de pan. Ik giet koud water (uit de kraan) in kleine beetjes, op de pindakaas. Nu goed blijven roeren.

Ik gebruik 100% pindakaas (alleen pinda’s dus) zonder toegevoegde suikers.

Asem

De asem/tamarinde doe ik er bij als ik ook langzaam water toevoeg. De saus moet volgens de afwerking van recept 469 (waar Beb naar verwijst) zo dik zijn als slasaus. Ik blijf water toevoegen tot het de dikte van slasaus heeft. Dat is al best snel.

Beb’s petjelsaus is bijzonder lekker voor de kentjoer vind ik. Ook de tamarinde voegt precies genoeg zuur toe. Je kan deze saus gebruiken voor van alles. Elke gekookte groente wordt er lekkerder van: bloemkool, broccoli, peultjes, komkommer, noem maar op.

Ik maak er de Indische salade petjel bij, zoals het hoort. 😉

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. sjorske schreef:

  door gebruik te maken van trassie is het helaas niet meer vegetarisch . trassie is van garnalen gemaakt….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *