Koekjes van jonge mais IV

Foto Ole Chavannes

Al eerder maakte ik Beb Vuyk’s maiskoekjes want ze zijn namelijk heerlijk. Deze koekjes van jonge mais IV is de laatste in de serie en wordt gemaakt met garnalen. Ook voor Moessons maandblad maakte ik deze perkedel djagoeng maar dan op mijn manier. Die versie vind je hier.

Dit recept is klaar in 1 uur en genoeg voor 3 personen. In mijn foto’s zie je een dubbele hoeveelheid ingrediënten want we krijgen eters.


Koekjes van jonge mais IV (met mais uit blik) (perkedel djagoeng) #389 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek, pagina 319.

Ingrediënten

 • 1 blikje mais
 • 50 gram garnalen
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel gesnipperde santen uit een blok
 • 2 eetlepels bloem
 • olie

Kruiden

 • 2 eetlepels gesnipperde uien
 • 2 gesnipperde teentjes knoflook
 • 2 gepofte kemiries
 • 1 eetlepel gehakte prei
 • 1 eetlepel gehakte selderie
 1. Laat de mais uitlekken op een zeef.
 2. Wrijf de uien met de knoflook en de kemiries tot een brij en vermeng die met de uiterst fijn gehakte prei en selderie, de santensnippers, de bloem en de eieren.
 3. Roer hier doorheen de uitgelekte mais en de garnalen en bak er in de hete olie koekjes van als in het vorige recept is beschreven.

Het lekkere van dit recept is dat er lekker veel knoflook in de koekjes gaat. Let op dat de kemirienoten even geroosterd moeten worden, anders zijn ze licht giftig. Ik wrijf ze daarna samen met de fijn gesnipperde uitjes en de knoflooktenen. Ik gebruik rode ui omdat ik dat zo lekker zoetig vind. Het blikje mais dat Beb noemt is denk ik een klein blikje mais (bijvoorbeeld van Bonduelle). Dan is de verhouding goed in balans.

Santen is harde kokos. Je kan ze kopen in de supermarkt. Ik schaaf de santen door het blok op een plank te leggen en met een mes dunne plakjes te schrapen. De plakjes vallen vanzelf uit elkaar.

Dan mogen alle ingrediënten bij elkaar met de eitjes zodat het een vol beslag wordt. Het meel zorgt dat de boel goed bindt.

Nu het frituren. Dat is altijd wel een ding in huis vind ik. Liever doe ik dit buiten, in de zomer, op het balkon. Omdat ik dubbel zoveel ingrediënten heb gebruikt, gaat na de helft van de koekjes mijn olie erg schuimen. Dat komt door dat er dan teveel vocht in de olie komt. Ik stop dan ook en bak het laatste deel van het beslag als omelet. Dat blijkt super lekker te zijn en goed te werken. Ik denk dat ik deze koekjes zo vaker ga maken!

Desalniettemin heb ik een prachtige hoeveelheid bij elkaar gefrituurd en zitten we te smikkelen. Wat lekker met die garnalen erin.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *