Gesmoorde varkenslappen op z’n Ternataans

Dit Noord-Molukse gerecht, Semoer babi Ternate, is er één die ik al een tijdje graag wil maken. Ik ben gek op varkensvlees. Het is sappig en snel klaar en is een minder grote druk op het milieu dan rundvlees.

Ik ben erg voor minder vlees eten. Dan doen wij dan ook. Beb Vuyk heeft gelukkig talloze vegetarische gerechten in haar boek en ook hele lekkere sajoers (groentengerechten) en soepen.

Maar vandaag heb ik zin in deze lapjes omdat ik laatst een geweldige zoet-zure en pittige ketjapsaus van Beb heb gemaakt. Deze saus gaat zeer goed samen met deze gesmoorde varkenslappen op z’n Ternataans.

Dit gerecht is genoeg voor 2-3 personen en klaar in 45 minuten.


Gesmoorde varkenslappen op z’n Ternataans (Semoer babi Ternate) #139 uit Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek, pagina 146.

Ingrediënten

 • 1/2 kg varkensvlees (lapjes)
 • 4 eetlepels olie

Kruiden

 • 3 eetlepels gesnipperde uien
 • 1 eetlepel gemberpoeder
 • 1 theelepel peper
 • stukje foelie
 • sap van 1 grote citroen
 • zout

 1. Kook de lapjes op met 1/2 liter water, zout en foelie tot ze gaar zijn.
 2. Bak ze in de olie, voeg er de uien, peper en de gemberpoeder aan toe en maak de jus af met het restant van het kooknat en het citroensap.
 3. Laat het gerecht nog een 1/2 uurtje stoven.

Indische gesmoorde varkenslappen

Schouderkarbonades

De ingrediënten kan je allemaal bij de supermarkt halen. Foelie heb ik als poeder gekocht, maar blaadjes foelie kan je ook gebruiken

Ik kies trouwens voor schouderkarbonades omdat die zo lekker doorregen zijn. Daardoor zijn ze sappig en niet droog. Ik kies nooit voor hamlappen. Die vind ik vaak te droog.

Indische gesmoorde varkenslappen koken

Ik zorg dat mijn water al warm is als ik de lapjes erin leg. Ik doe er een theelepel zout bij en de foelie. Foelie is een deel van de nootmuskaat. Het heeft een vergelijkbare smaak. Foelie is wat intenser en wordt veel gebruik in soepen. Ik ben echt dol op foelie. Ik koop het in poedervorm bij de supermarkt.

Ik kook de lapjes kort. Zo een minuut of 5.

Indische gesmoorde varkenslappen bakken

Dan mogen ze de pan in. Ik gebruik boter en olie. Zo kleuren de lappen goed bruin. Ik braad de karbonades aan alle kanten mooi bruin. 

Indische gesmoorde varkenslappen. Ik voeg gemberpoeder en uien toe

Er hoeft voor dit gerecht niets gewreven worden. De uien, de pepers en de gemberpoeder kunnen er zo bij. Ik roer alles goed door zodat de uien wat glimmen.

Kooknat

Ik giet ongeveer de helft van het kooknat bij de lapjes samen met de citroensap en laat dit sudderen, ongeveer een half uur. Het vlees is lekker mals en de licht zure saus wat ingekookt. Heerlijk!

Ik schep de lappen op een schaal en giet er de saus overheen. Ik garneer met wat lenteuitjes voor wat kleur want de lapjes blijven wat bleek ondanks het bakken.

We eten de lapjes met witte rijst, een atjar en de pittige ketjapsaus. Enak sekali!

Direct naar andere vleesgerechten van Beb Vuyk? Bekijk ze hier.

Beb-Vuyk-Indonesisch-kookboekZelf met het boek van Beb Vuyk aan de slag? Er is een prachtige herdruk uitgegeven. Bestel ‘m hier voor maar 24,95 euro.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Bung schreef:

  Semur babi Ternate? … Is dit een grap? Ternate?
  Een van de sultanaten van de Molukken? Men is overwegend moslim….

  • Pauline Chavannes de Senerpont Domis schreef:

   Nee meneer Bung, geen grap. Maar ik snap goed wat u zegt. Toch geeft u zelf al antwoord: ‘overwegend moslim’, dus niet allemaal. Ik maak alle recepten uit Beb Vuyks Groot Indonesisch Kookboek, daarin staat dit recept. Dit is toch echt een recept uit Ternate. Er zal een verschil zijn tussen aantallen gelovigen uit 1973 (toen werd het kookboek geschreven) en nu.

  • Theo Jacobson schreef:

   Ik heb genoeg moslims gezien die varkensvlees aten. Ze vinden dit lekker. Laats nog een programma op de tv gezien waar de babi pangang en sate babi vandaan kwam. Ook uit Atje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *